/GYIK
GYIK 2019-08-25T13:53:39+00:00

Gyakran ismételt kérdések a SzóKiMondókával kapcsolatban

FEJLESZTÉS

Miért tanuljon ilyen kis korban a gyermek?

A gyermek minél kisebb, annál többet és gyorsabban tanul. 2-3 éves kora körül is még rengeteg új információval találkozik naponta. Ezek közé tartozik a nyelv is, ami egy igen bonyolult jelrendszer és csak lépésről lépésre elsajátítható. A SzóKiMondóka használata segíti a nyelvvel való ismerkedést, annak megtanulását, az anyanyelv “beültetését” különböző módokon. A gyerekdalok és mondókák a nyelv ritmusát közvetítik egész pici kortól kezdve. A szavakkal való ismerkedés segíti a beszédkészséget, a kommunikációt. Végül, a könyvben található magyaros szófordulatok pedig a nyelv finomságainak, olykor visszásságainak humorát érzékeltetik rendkívül szórakoztató formában.

Minek a piciket a TV elé ültetni?

Nem szeretnénk, ha olyan gyerekek néznék a SzóKiMondókát, akik eddig soha életükben nem néztek TV-t. Isten tartsa meg a szülők jó szokását még évekig! A statisztikák szerint azonban nagyon sok kisgyermek néz TV-t, nem is keveset naponta, ezek a gyerekek velünk legalább valami olyat néznek, ami hasznos, mert tanulnak vele, nem erőszakos és nem idegen kultúrából átvett. A Használati Útmutatóban külön felhívjuk a szülők figyelmét, hogy két év alatti gyermekeknek ne mutassák még meg a DVD-t, és, ha lehet, korlátozzák a képernyő előtt töltött időt a gyermekek számára. Így tehát limitáljuk a TV előtt töltött időt, s míg néznek minket, közben felállnak, énekelnek, mozognak, tapsolnak, szüleikkel együtt játszanak – nem csak bámulják a képernyőt, mint a többi, gyermekeknek készült film nézése során.

SZÓKIMONDÓKA

Miért van szükség szókártyák használatára ilyen kicsi korban?

Magam sem gondoltam, hogy szükség lenne rájuk addig, amíg ki nem próbáltam. Lányom másfél-két éves korában kezdett el beszélni, és az újonnan megtanult szavakat leírtam neki szókártyákra. Esténként elővettük a kártyákat és átismételtük a szókészletét. Olyan szavakat is leírtam, amiket már megértett, de még nem tudott kimondani. Ezeknek a szóalakját is nagyon hamar felismerte és egy mozdulattal megmutatta. A szókártyák segítettek neki abban is, hogy új szavakat tanuljon, azokat megértse, elkülönítse a szövegkörnyezettől. Később nagyon büszke volt magára, mikor kezdte a betűket felismerni ismeretlen szavakban is anélkül, hogy erre kértük volna. Vagy összerakott betűkből egy általa már ismert szót.


Miért használja a SzóKiMondóka a szóképes olvasást, mikor rég kiderült róla, hogy nem lehet vele megtanulni olvasni?

A SzóKiMondóka nem a szóképes olvasást használja, hanem az analitikus-szintetikus módszert. Ez a módszer az egész szóalakból indul ki, amit először szótagokra, majd betűkre bont le. Ennek oka az, hogy a kisgyermek egész alakokat lát, tehát számára egy betű önmagában nem bír jelentéssel, sőt eleinte észre sem veszi a szóban. A szóalakot azonban hamar megjegyzi, mert rendkívül gyorsan fejlődik az agya és a vizuális memóriája mindent lefényképez, megjegyez. Később, mikor már több szóalakot ismer, akkor tudja a különbségeket észrevenni, a részletekre odafigyelni, a szót részeire lebontani. Ekkor jön el a szótagolás, majd a betűk megismertetésének az ideje. Ennek megfelelően a SzóKiMondóka egymást követő fejezeteiben eleinte csak egész szóalakot használunk, a második fejezettől kezdve lép be a szótagolás, a harmadik fejezettől kezdve az egyes betűk bemutatása. Az utolsó fejezetben pedig eljutunk az ABC-ig, s az ABC betűiből már új szavak is felépíthetők. Hangsúlyoznám azonban, hogy a SzóKiMondóka nem elsősorban olvasást tanító eszköz, hanem játékos, szórakoztató tanulásra és a szülővel közös időtöltésre létrehozott rendszer.


Miért vannak különböző színű szókártyák a dobozban és mi a színek funkciója?

A szókártyák színei nem lettek a szavakhoz tudatosan kiválasztva, de tudatosan döntöttünk amellett, hogy színes kártyákat használjunk, s hogy a színek egymáshoz és a csomaghoz is menjenek, egy harmonizáló kavalkádot alkotva, ahogy a szavak is a nyelv kavalkádja. Ha emellett segíti a gyermekeket a szófelismerésben, az egy pozitív “mellékhatás”, hiszen a SzóKiMondóka használatának kezdeti szakaszában fontos az is, hogy sikerélménye legyen vele mindenkinek a játékos, pozitív hangulat megőrzése mellett. A különböző színek további játékokra adnak lehetőséget: lehet a kártyákat színre válogatni, a hasonlóságokat és a különbségeket észrevenni (pl. a különböző árnyalatú narancssárga és lila színek, a kék és zöld a kint és bent szókártyapáron), a szobában hasonló színeket keresni, stb. – ezek mind az érzékek széles körű bevonását szolgálják, valamint a tulajdonságok megnevezését, a különbségek érzékeltetését (világos, sötét, sötétebb, legsötétebb, stb.) amely árnyalatok nyelvi megfogalmazása is tanulságos ebben a korban.


Miért van, hogy egyiken van rajz, a másikon nincsen?

Azokat a szavakat illusztráltuk, amelyek a könyvben is illusztrálva vannak, és egyértelmű volt az illusztráció. A SzóKiMondóka négy éves előkészítő szakaszában szerveztünk egy tesztcsoportot zenepedagógus vezetésével. A tapasztalatainkat beépítettük a végleges anyagba. Megoszlottak a vélemények azt illetően, hogy képes vagy kép nélküli szókártyák használata jobb-e, mert volt gyermek, aki egyből a képes oldalát akarta nézni a szókártyának és nem foglalkozott az írással. Mivel nem olvasás tanító, hanem olvasás előszítő eszköz a SzóKiMondóka, így nem baj, ha a gyerekeket a képek érdeklik elsősorban, a lényeg az, hogy játék maradjon a szavakkal való ismerkedés. A szavak a nyelv alapkövei, s ha a képek alapján tanulja meg értelmezni őket a gyermek, akkor is elértük a célunkat.

Rengeteg fejlesztő játék létezik, miért a SzóKiMondókát válasszam?

A SzóKiMondóka az egyetlen fejlesztő játék a szavakkal, amely egy komplex, átgondolt, és jól felépített rendszerben ismerteti meg a gyermekeket az őket körülvevő világgal. Szóról szóra mutatja be a gyermeknek az őt körülvevő természetet, az évszakokat, a színeket, az állatokat, a testrészeket, stb. Teszi ezt oly módon, hogy közben interakciókat generál a szülőkkel, családtagokkal, fejleszti a gondolkodást, a beszédet, a mozgást, a zenei érzéket és az érzelmi-szociális intelligenciát.

KÉTNYELVŰSÉG

Miért tanuljon meg magyarul, mikor az angol a világnyelv?

Külföldön nevelkedő gyermekek esetében sokat találkozom ezzel a kérdéssel. A második nyelv ismerete egy másik kultúra ismeretét is magával hozza. Gondolj bele, hogy gyermeked könnyedén olvashat felnőtt fejjel is magyar irodalmat, hallgathat otthonról híreket. Tarthatja a kapcsolatot a családdal. Sokkal könnyebben tanul meg harmadik idegen nyelvet, ha kettőt már tud. Olvasottabb, műveltebb lesz, sokrétűbb lesz a gondolkodásmódja. Hatalmas kincs egy nyelv tudása, s a magyar különösen azok közé a nyelvek közé tartozik, amelyet nem könnyű később, felnőtt fejjel megtanulni. A SzóKiMondóka megalkotásának ez volt az elsődleges motívuma, hogy a saját gyermekeimben mélyen elültessem az anyanyelvük gyökereit és játékos formában ismerkedjenek vele.

  Ha felmerült benned további kérdés, tedd fel nekünk! Kattints ide

Vásárlással, szállítással kapcsolatban felmerült kérdések:

Vásárlás

Csak online vásárolhatom meg a SzóKiMondóka termékeit?

Nem, a webshop mellett,  telefonon a 06-20-51-33-424-es telefonszámon, vagy e-mailben a vasarlas@szokimondoka.hu címen is megvásárolhatod termékeinket. Illetve Partereinken keresztül, az alábbi listában szereplő boltokban: BOLTOK LISTÁJA

Megvásárolhatom a termékeket ajándékként?

Igen, semmi akadálya, kérlek ezt jelezd nekünk és ebben az esetben a számlát a vásárló nevére és címére küldjük, míg a csomagot a megadott szállítási címre.

Mit tegyek ha nem tetszik, ha nem vagyok elégedett a vásárlással?

A SzóKiMondóka  14 napos pénzvisszafizetési garanciát vállal a termékeire. Amennyiben 14 napon belül visszajuttatod hozzánk a megvásárolt terméket, annak árát visszatérítjük.

Fizetés

Hogyan fizethetek?

Üzletünkben négyféle lehetőséget kínálunk.

Az utánvétes fizetés esetén a futárnak, illetve a GLS csomagponton az eladónak készpénzben fizetheted ki a vásárlás összegét.

Az átutalásos fizetésnél a megadott számlaszámra történő átutalással egyenlítheted ki a végösszeget, ebben az esetben a szállítási idő meghosszabbodik, hiszen a termék kiküldése csak a pénzösszeg beérkezése után történik.

A Paypal rendszer használatával a fizetés a vásárlással egyidőben történik.

Webáruházunkban már bankkártyával is biztonságosan fizethetsz, a B-Payment segítségével. 

Szállítás

Magyarországon belül milyen szállítási módok közül választhatok?

Országon belül több lehetőség közül lehet választani.

A GLS Futárszolgálat esetében, a futár házhoz viszi a terméket. Fontos megadni a telefonszámodat, hogy ha bármi gond van a csomag átadásával, el tudjon érni.

GLS csomagpont esetében a csomagodat a kiválasztott Átvevőhelyre juttatjuk el, ott veheted át a csomagpont nyitvatartási idejében.

Személyes átvétel: 1062 Budapest, Bajza u. 24. (akár előre utalás nélkül is, készpénzzel fizetve)

2600 Vác, Zrínyi Miklós utca 39. – az ipartelepen hátul – ingyenes* 

B-Mobil üzlet, 1132 Budapest, Csanády utca 12/a: 500 Ft* Nyitvatartás hétfő-csütörtök 9-17, péntek 9-15.  

Rendelhetek külföldről?

Igen, jelenleg Európa országaiba, az Egyesült Államokba és Kanadába (USPS) szállítunk. További országokba történő megrendelés esetén egyeztess velünk a szállítási feltételekről. 

 

Hallottátok? Láttátok? Készségfejlesztő kategóriában az Ország Játéka lett a SzóKiMondóka 2017-ben!

Ezt a versenyt a Játéknet találta ki eredetileg abból a célból, hogy a karácsony előtti vásárlási lázban segítsen a szülőknek eligazodni a hatalmas kínálatban. Több kategóriában lehetett szavazni és egy szakmai zsűri is bírálta a játékokat. Bíztunk ugyan magunkban, de minket is meglepett az első hely, amit elnyertünk a szakmai zsűri döntése alapján.

Az már csak hab a tortán, hogy a közönségszavazatok díját is elhoztuk, ezt nyilván neked is köszönhetjük, hiszen itt is többször hirdettük a versenyt és a linkeket, ahol leadhattad ránk a szavazatodat. Tovább: