Gyakran ismételt kérdések a SzóKiMondókával kapcsolatban

Leggyakrabban a következő vásárlói kérdéseket kapjuk: 

  • Melyik játékcsomagot vegyem meg gyermekemnek? 

Ha csak kipróbálnád, de nem vagy benne biztos, hogy ez jó lesz-e nektek, akkor az Óvoda játékcsomagot javaslom, ami a játékcsomag sorozat bevezető része. Árban az a legkedvezőbb, de benne van minden, ami játékcsomagjaink eleme: szókártyák, kisfilm, Lackfi János mesekönyv, szülői útmutató. Ha tetszik, folytathatod a szókimondókázást a Család csomaggal. 

Ha úgy érzed, hogy hosszabb távra tudsz elköteleződni, akkor mindenképp a Család csomaggal érdemes kezdened, ami a sorozat első része. Azt követi a Víz játékcsomag, majd a Levegő és hamarosan már kapható lesz a Tűz is. A sorozatot a Föld és az Ember fejezetek teszik majd teljessé. Fontos, hogy ebben a sorrendben használjátok, mert a sorozatot végigkíséri a lebontó-felépítő tördelés, ami az egész szóalakoktól a szótagoláson keresztül jut el a betűkig. A fejezetek tehát egymásra épülnek. 

Ha nem tudod, milyen sorrendben vedd elő a játékcsomag elemeit, kidolgoztunk egy foglalkozástervet, amit követve el tudod akár 3 hónapra is nyújtani egy-egy csomag használatát, napi egy szókimondókázással. De ha többször szeretnétek elővenni, arra is van foglalkozásterv, napi 2 és napi 3 alkalomra. Itt tudod őket megnézni és megrendelni. 

  • Nekem nincs DVD lejátszóm, megkaphatom a film linkjét? 

Természetesen, vásárlás után kérésre elküldjük neked az Óvoda, a Család, vagy a Víz fejezetbe került film linkjét. A Levegő csomagba került filmet pedig már eleve online éred csak el, a doboztetőbe ragasztott kóddal regisztrálva az alábbi linken: szokimondoka.hu/levego/

  • A gyermekem nem beszél. Mivel fejlesszem? 

A leghamarabbi eredményt a játékcsomagokkal éred el, főleg, hogy ha minden nap szókimondókáztok. Kezdd a Család játékcsomaggal és fokozatosan haladjatok előre a többi csomaggal. Napokon belül észreveszed majd, hogy mennyit fejlődött gyermeked, hetek múlva pedig már nem telik el nap anélkül, hogy ne játsszatok a játékcsomagok elemeivel, mert belső szükségletté válik. Ha segítségre van szükséged abban, hogy a játékcsomagnak mikor melyik elemével játsszatok, hogy hosszú idővel is érdekes legyen még, akkor az alábbi linken rendelhetsz foglalkozástervet. 

 

További kérdések lehetnek még: 

FEJLESZTÉS

Miért tanuljon ilyen kis korban a gyermek?

A gyermek minél kisebb, annál többet és gyorsabban tanul. 2-3 éves kora körül is még rengeteg új információval találkozik naponta. Ezek közé tartozik a nyelv is, ami egy igen bonyolult jelrendszer és csak lépésről lépésre elsajátítható. A SzóKiMondóka használata segíti a nyelvvel való ismerkedést, annak megtanulását, az anyanyelv „beültetését” különböző módokon. A gyerekdalok és mondókák a nyelv ritmusát közvetítik egész pici kortól kezdve. A szavakkal való ismerkedés segíti a beszédkészséget, a kommunikációt. Végül, a könyvben található magyaros szófordulatok pedig a nyelv finomságainak, olykor visszásságainak humorát érzékeltetik rendkívül szórakoztató formában.

Minek a piciket a TV elé ültetni?

Nem szeretnénk, ha olyan gyerekek néznék a SzóKiMondókát, akik eddig soha életükben nem néztek TV-t. Isten tartsa meg a szülők jó szokását még évekig! A statisztikák szerint azonban nagyon sok kisgyermek néz TV-t, nem is keveset naponta, ezek a gyerekek velünk legalább valami olyat néznek, ami hasznos, mert tanulnak vele, nem erőszakos és nem idegen kultúrából átvett. A Használati Útmutatóban külön felhívjuk a szülők figyelmét, hogy két év alatti gyermekeknek ne mutassák még meg a DVD-t, és, ha lehet, korlátozzák a képernyő előtt töltött időt a gyermekek számára. Így tehát limitáljuk a TV előtt töltött időt, s míg néznek minket, közben felállnak, énekelnek, mozognak, tapsolnak, szüleikkel együtt játszanak – nem csak bámulják a képernyőt, mint a többi, gyermekeknek készült film nézése során.

SZÓKIMONDÓKA

Miért van szükség szókártyák használatára ilyen kicsi korban?

Magam sem gondoltam, hogy szükség lenne rájuk addig, amíg ki nem próbáltam. Lányom másfél-két éves korában kezdett el beszélni, és az újonnan megtanult szavakat leírtam neki szókártyákra. Esténként elővettük a kártyákat és átismételtük a szókészletét. Olyan szavakat is leírtam, amiket már megértett, de még nem tudott kimondani. Ezeknek a szóalakját is nagyon hamar felismerte és egy mozdulattal megmutatta. A szókártyák segítettek neki abban is, hogy új szavakat tanuljon, azokat megértse, elkülönítse a szövegkörnyezettől. Később nagyon büszke volt magára, mikor kezdte a betűket felismerni ismeretlen szavakban is anélkül, hogy erre kértük volna. Vagy összerakott betűkből egy általa már ismert szót.


Miért használja a SzóKiMondóka a szóképes olvasást, mikor rég kiderült róla, hogy nem lehet vele megtanulni olvasni?

A SzóKiMondóka nem a szóképes olvasást használja, hanem az analitikus-szintetikus módszert. Ez a módszer az egész szóalakból indul ki, amit először szótagokra, majd betűkre bont le. Ennek oka az, hogy a kisgyermek egész alakokat lát, tehát számára egy betű önmagában nem bír jelentéssel, sőt eleinte észre sem veszi a szóban. A szóalakot azonban hamar megjegyzi, mert rendkívül gyorsan fejlődik az agya és a vizuális memóriája mindent lefényképez, megjegyez. Később, mikor már több szóalakot ismer, akkor tudja a különbségeket észrevenni, a részletekre odafigyelni, a szót részeire lebontani. Ekkor jön el a szótagolás, majd a betűk megismertetésének az ideje. Ennek megfelelően a SzóKiMondóka egymást követő fejezeteiben eleinte csak egész szóalakot használunk, a második fejezettől kezdve lép be a szótagolás, a harmadik fejezettől kezdve az egyes betűk bemutatása. Az utolsó fejezetben pedig eljutunk az ABC-ig, s az ABC betűiből már új szavak is felépíthetők. Hangsúlyoznám azonban, hogy a SzóKiMondóka nem elsősorban olvasást tanító eszköz, hanem játékos, szórakoztató tanulásra és a szülővel közös időtöltésre létrehozott rendszer.


Miért vannak különböző színű szókártyák a dobozban és mi a színek funkciója?

A szókártyák színei nem lettek a szavakhoz tudatosan kiválasztva, de tudatosan döntöttünk amellett, hogy színes kártyákat használjunk, s hogy a színek egymáshoz és a csomaghoz is menjenek, egy harmonizáló kavalkádot alkotva, ahogy a szavak is a nyelv kavalkádja. Ha emellett segíti a gyermekeket a szófelismerésben, az egy pozitív „mellékhatás”, hiszen a SzóKiMondóka használatának kezdeti szakaszában fontos az is, hogy sikerélménye legyen vele mindenkinek a játékos, pozitív hangulat megőrzése mellett. A különböző színek további játékokra adnak lehetőséget: lehet a kártyákat színre válogatni, a hasonlóságokat és a különbségeket észrevenni (pl. a különböző árnyalatú narancssárga és lila színek, a kék és zöld a kint és bent szókártyapáron), a szobában hasonló színeket keresni, stb. – ezek mind az érzékek széles körű bevonását szolgálják, valamint a tulajdonságok megnevezését, a különbségek érzékeltetését (világos, sötét, sötétebb, legsötétebb, stb.) amely árnyalatok nyelvi megfogalmazása is tanulságos ebben a korban.


Miért van, hogy egyiken van rajz, a másikon nincsen?

Azokat a szavakat illusztráltuk, amelyek a könyvben is illusztrálva vannak, és egyértelmű volt az illusztráció. A SzóKiMondóka négy éves előkészítő szakaszában szerveztünk egy tesztcsoportot zenepedagógus vezetésével. A tapasztalatainkat beépítettük a végleges anyagba. Megoszlottak a vélemények azt illetően, hogy képes vagy kép nélküli szókártyák használata jobb-e, mert volt gyermek, aki egyből a képes oldalát akarta nézni a szókártyának és nem foglalkozott az írással. Mivel nem olvasás tanító, hanem olvasás előszítő eszköz a SzóKiMondóka, így nem baj, ha a gyerekeket a képek érdeklik elsősorban, a lényeg az, hogy játék maradjon a szavakkal való ismerkedés. A szavak a nyelv alapkövei, s ha a képek alapján tanulja meg értelmezni őket a gyermek, akkor is elértük a célunkat.

Rengeteg fejlesztő játék létezik, miért a SzóKiMondókát válasszam?

A SzóKiMondóka az egyetlen olyan fejlesztő játék a szavakkal, amely egy komplex, átgondolt, és jól felépített rendszerben ismerteti meg a gyermeket az őt körülvevő világgal. Szóról szóra mutatja be a természetet, az évszakokat, a színeket, az állatokat, a testrészeket, stb. Teszi ezt oly módon, hogy közben interakciókat generál a szülőkkel, családtagokkal, sikerélményt ad, beszédre késztet, fejleszti a gondolkodást, az önbizalmat, önkifejezést, a beszédet, mozgást, zenei érzéket és az érzelmi-szociális intelligenciát a családi kapcsolatok erősítésén keresztül. 

KÉTNYELVŰSÉG

Miért tanuljon meg magyarul, mikor az angol a világnyelv?

Külföldön nevelkedő gyermekek esetében sokat találkozom ezzel a kérdéssel. A második nyelv ismerete egy másik kultúra ismeretét is magával hozza. Gondolj bele, hogy gyermeked könnyedén olvashat felnőtt fejjel is magyar irodalmat, hallgathat otthonról híreket. Tarthatja a kapcsolatot a családdal. Sokkal könnyebben tanul meg harmadik idegen nyelvet, ha kettőt már tud. Olvasottabb, műveltebb lesz, sokrétűbb lesz a gondolkodásmódja. Hatalmas kincs egy nyelv tudása, s a magyar különösen azok közé a nyelvek közé tartozik, amelyet nem könnyű később, felnőtt fejjel megtanulni. A SzóKiMondóka megalkotásának ez volt az elsődleges motívuma, hogy a saját gyermekeimben mélyen elültessem az anyanyelvük gyökereit és játékos formában ismerkedjenek vele.

  Ha felmerült benned további kérdés, tedd fel nekünk a szia(kukac)szokimondoka.hu emailcímen!

Vásárlással, szállítással kapcsolatban felmerült kérdések:

Vásárlás

Csak online vásárolhatom meg a SzóKiMondóka termékeit?

Telefonon a 06-20-66-56-199-es telefonszámon, vagy e-mailben a vasarlas@szokimondoka.hu címen is megvásárolhatod termékeinket. Illetve a Partnereink oldalon tájékozódhatsz arról, hogy hol vannak még készleten kiadványaink és tőlük is megvásárolhatod a kiszemelt terméket. 

Megvásárolhatom a termékeket ajándékként?

Igen, semmi akadálya, kérlek ezt jelezd nekünk és ebben az esetben a számlát a vásárló nevére és címére küldjük, míg a csomagot a megadott szállítási címre.

Mit tegyek ha nem tetszik, ha nem vagyok elégedett a vásárlással?

A SzóKiMondóka  14 napos pénzvisszafizetési garanciát vállal a termékeire. Amennyiben 14 napon belül visszajuttatod hozzánk a megvásárolt terméket, annak árát visszatérítjük.

24 havi programunkban 30 napos pénzvisszafizetési garanciát vállalunk, hogy biztosan legyen időd kipróbálni a Család játékcsomagot több héten keresztül. 

Fizetés

Hogyan fizethetek?

Üzletünkben négyféle lehetőséget kínálunk.

Az utánvétes fizetés esetén az MPL futárnak, illetve Postaponton készpénzben vagy kártyával fizetheted ki a vásárlás összegét.

Az átutalásos fizetésnél a megadott számlaszámra történő átutalással egyenlítheted ki a végösszeget, ebben az esetben a szállítási idő meghosszabbodik, hiszen a termék kiküldése csak a pénzösszeg beérkezése után történik.

A Paypal rendszer használatával a fizetés a vásárlással egyidőben történik.

Webáruházunkban már bankkártyával is biztonságosan fizethetsz, az OTP SimlePay segítségével. 

Szállítás

Magyarországon belül milyen szállítási módok közül választhatok?

Országon belül több lehetőség közül lehet választani.

Egyetlen könyvet, vagy több foglalkoztatót rendelhetsz postai küldéssel, ez a legolcsóbb mód. Játékcsomagot, babákat vagy több könyvet az MPL futárszolgálat visz házhoz, vagy postára nektek. Fontos megadni a telefonszámodat, hogy ha bármi gond van a csomag átadásával, el tudjon érni.

Személyes átvétel: 1063 Budapest, Szondi u. 67. és 9123 Kajárpéc, Rákóczi u. 1. 

Rendelhetek külföldről?

Igen, a világ minden pontjára szállítunk. Ha nem tudod megrendelni webáruházunkból, írj egy emailt a szia(kukac) szokimondoka.hu-ra.