Előző heti blogbejegyzésünkben egy sor ötletet adtunk arra vonatkozólag, hogy mivel segíthetjük gyermekeink beszédfejlődésének elindulását.

Röviden összefoglalva:

  • Beszéljünk hozzá minél többet úgy, hogy közben fenntartjuk vele a szemkontaktust.
  • Szavakkal is vonjuk be a beszélgetésbe, azaz törekedjünk párbeszéd kialakítására már egészen pici kortól.
  • Örüljünk minden beszédforma hangnak, utánozva adjuk azokat vissza és használjunk pl. tükröt a szánkkal, hangokkal való kísérletezéshez.
  • Végül “címkézzünk” mindent: hangsúlyozzuk a szavakat, amelyekkel kapcsolatba kerül mindennapjai során, nevezzük meg életének legfontosabb szereplőit bátorítva őt arra, hogy maga is kimondja azokat a szavakat (pl. tej, takaró, anya, apa, pelus, stb.).
  • Ilyenkor segítségül hívhatjuk a SzóKiMondóka szókártyáit.

Ha a szavak elkülönülnek a szövegkörnyezettől, azaz önállóan is kimondjuk őket, könnyebb lesz megérteni, felismerni őket, megjegyezni hangalakjukat, jelentésüket. A szókártyák szerepe a szavakat vizualizálni és a kártyák segítségével a szövegkörnyezettől függetlenül is előhívható egy-egy szó. Természetesen szókártyák nélkül is lehet beszélni tanítani, nekem azonban nagy segítséget jelentettek a kártyák több szempontból is. A szókártyák segítségével nem felejtettük el a már régebben megtanult szavakat, valamint az újonnan kimondott szavak is megfelelő figyelmet kaptak, ha elkészült belőlük a szókártya. A kártyákat esténként végignéztük, játszottunk velük, így a szavak alakjával lányom már elég korán megismerkedett. 

 

Megértés és kimondás

Első körben tehát a beszédhangok kiejtése után a szavak megértése és kimondása következik. Itt azonban ne álljunk meg, bár biztosan lehet (és kell is) csiszolni az első kimondott szavakon, annak érdekében, hogy azokat mások is megértsék. Ehhez azonban eleinte bőven elegendő azt elérni, hogy a gyermek egyre többet beszéljen, mert ilyenkor magától is tisztulni fog a beszéde. Tanítsunk neki még több szót, s ha már érti a koncepciót, hogy a szavakból áll össze a nyelv, jöhetnek az egyszerű mondatok: “Kakaót kérek.” vagy “Vegyél fel.” (ahelyett, hogy csak annyit mondjon, hogy “fel”). Ezt úgy érjük el, hogy kimondjuk, amit szeretnénk, hogy mondana és segítjük őt utánozni minket. Ne felejtsük el már a próbálkozást is díjazni és minden apró lépésnek felettébb örülni. A szülő tetszésnyilvánítása a legnagyobb ajándék a gyermeknek. Nem kell a fejünket másféle motiváción törnünk, az csak aláásná törekvéseinket, a tetszés egy szülőnél mindig kéznél van. 

Fejezze ki kívánságait szóban

Ha tudjuk, hogy már ki tudja mondani azt, amire éppen kérni akar minket, jó módszer az is, hogy csak akkor kapja meg, amit szeretne, ha megnevezi a kívánságát. Például ha mutat a macijára, és pontosan tudjuk, mit akar, ragaszkodhatunk hozzá, hogy mondja is ki ahhoz, hogy megkapja. Persze lehet, hogy vannak esetek, amikor a szülő sem lehet makacs, de a dolgokhoz való hozzájutás is egy tökéletes motiváció gyermekünknek ahhoz, hogy új szokásokat alakítson ki.   

Mutassunk példát

A legjobb módja a beszédfejlesztésnek a jó példa. Beszéljünk hozzá sokat, szépen és tisztán. Olvassunk sok mesét, énekeljünk neki és vele is, mondókázzunk. A mondókák nem csak a tartalmukkal fejlesztik a beszédet, hanem a ritmusosságuk a beszéd ritmikáját példázza, és ez elmondható a gyerekdalokról is.

A sok, szép és tiszta beszéd tehát önmagában is megteszi hatását, és segíteni fogja gyermekünk beszédfejlődését. Ugyanakkor megkérhetjük gyermekünket, hogy próbálkozzon meg újra kimondani az adott szót/mondatot, ha gondoljuk, hogy azt csak mi értettük meg. 

A SzóKiMondóka Óvoda című játékcsomagjának megjelenése kapcsán készítettünk egy kutatást a szülők körében arról, hogy szerintük mennyire fontos, hogy a gyermekük érthetően fejezze ki magát. Azt a meglepő eredményt kaptuk, hogy a szülőknek csak egy kis százaléka tartja fontosnak, hogy a gyermekét más is megértse. Pedig legkésőbb a bölcsődébe, óvodába kerülés idejére a gyermeknek ki kell tudnia fejeznie magát annak érdekében, hogy személyes igényeit kielégíthesse. Úgy tűnik azonban, hogy ez a szülőknek nem eléggé fontos, pedig minden bizonnyal megnehezíti a gyermek beilleszkedését az új közösségbe, ha ott nem értik mit mond, s ezért nem tudják teljesíteni kívánságait. Szülőként tehát jobban oda kell figyelnünk arra, hogy idegenek számára is érthető legyen gyermekünk “nyelve”.  

Ennek érdekében gondoltuk át, hogy mi mindennel tudjátok segíteni a gyerek beszédfejlődését. Legközelebb pedig további konkrét ötleteket olvashattok a szókincsfejlesztés, és a szavakkal játszható játékok területén. 

Szerezd be SzóKiMondóka játékcsomagodat!  A fent említett játékcsomagok 2017.02.01 és 02.28 között 30% kedvezménnyel kaphatóak webáruházunkban. Kattints ide