Itt kívánom megragadni az alkalmat, hogy elmondjam, hogy ebben a blogban többek között az otthon végezhető játékokról, játékos fejlesztő foglalkozásokról is írok, amelyeknek alapkövetelménye, hogy játék maradjon mindvégig. Nem lehet gyermekünk felé elvárás, hogy olyat csináljon, amire még nem képes. Ezt tartsuk be magunk és tartassuk be a körülöttük lévő emberekkel is. A mi feladatunk, hogy kiálljunk érte, adott esetben megvédjük, ha szükség van rá. Különben a gyermekünkben kialakulhat egy hamis megfelelési kényszer, rossz önértékelés, félelem a szeretetmegvonástól. Játék legyen tehát minden foglalkozás, aminek egy tétje van: érezzük jól magunkat közben! 
Screenshot 2014-05-13 09.39.44
3+1 tipp ovikezdés előtt

1. Melyik a tiéd?

Ha az ovival még nem is tudtunk belülről megismerkedni, mi attól még felkészíthetjük a kicsiket lelkileg, és fizikailag is az óvodára. Erre jó alkalom, amikor teregetünk és megkérjük, hogy nevezze meg melyik ruhadarab kié a családból. A cél, hogy felismerje a saját ruháit. Ha ez már megy, esetleg meg is nevezheti őket, szoknya, póló, nadrág – ez fejleszti szókincsét és figyelmét, koncentrációs képességét is. Ne ijedjünk  meg, ha ez a figyelem ilyenkor csak néhány perc – ez teljesen természetes. Majd magától fejlődik ez az életkor előrehaladtával. 

2. Rajzoljuk le az óvodai jelünket!

Ha már tudjuk, mi lesz a kicsi jele az oviban, annak a felismerését, vagy akár a rajzolását is gyakorolhatjuk, de különös óvatossággal járjunk el ezen a területen, mert sokan majd csak az óvodai évek során tanulnak meg parancsolni ceruzás kezüknek. Esetleg lekövethetjük ujjával a megrajzolt jelet, vagy firkálhatunk a homokba – ez mind ügyesíti, fejleszti és közben észrevétlenül készül az ovira is

3. Vigasztaló tárgyak

Ezek a tárgyak kapaszkodót jelentenek gyermekünknek, érzelmi biztonságot adnak, hát fontos, hogy őt az új környezetben is támogassák. Nyugodtan vigye be őket az oviba, ha fontos számára. Ha nehézkes mondjuk a takaró ide-oda szállítgatása, akkor felezzük meg, vagy szerezzünk be még egy ugyanolyat bentre.

+ 1 Nyugodt környezet

A beszoktatás ideje alatt ne legyen más újdonság az életükben, ha egy mód van rá. Lehetőleg ne időzítsünk akkorra költözést, családban beálló változásokat, stb. Ugyanúgy, mint a szoptatásról való leszokáshoz, a zökkenőmentes beszokáshoz is állandóság és kiszámíthatóság szükséges.


Jövő héten folytatjuk az óvodára való felkészítést immár kapu előtti tanácsokkal. Addig is, osszátok meg velünk gondolataitokat, egymással jó tanácsaitokat – én is többet tanultam anyatársaimtól, mint könyvekből vagy az internetről.

Ha tetszett ez a bejegyzés és szívesen olvasnál hasonló cikkeket a témában, esetleg érdekelnek további ötleteink, híreink a készségfejlesztés, olvasás előkészítés, a magyar kultúra megőrzése, a közös játék során témákban ITT feliratkozhatsz a hírlevelünkre.