Hamarosan itt a szeptember, és az újonnan óvodába készülő gyermekek anyukáiban is valószínűleg egyre több kérdés fogalmazódik meg ezzel kapcsolatban: Mire van szükség az oviban? Milyen szülői hozzáállással segítünk a legtöbbet? Mit tegyünk az óvodás zsákba, mit adjunk be gyermekeink mellé, hogy jól érezze magát ott is? 

Először is milyen szülői hozzáállásra van szükség? 
Az érdeklődés jó és fontos hozzáállás, de tartózkodjunk attól, hogy átadáskor, a gyermek feje fölött beszéljünk meg dolgokat, inkább kérdezzük meg, hogyan szeretnék az óvó nénik a kíváncsiságunk kielégíteni – mikor, hol és milyen formában. 
Soha ne kritizáljuk az óvó nénit, vagy az intézményt, vagy társait a gyermek előtt. Ebből következik, hogy más szülővel se osszuk meg ilyen irányú gondolatainkat őelőtte. Gondoljunk bele, hogy nekik be kell szokni egy számukra teljesen új világba, új szabályok, új emberek, és nem segíti őket, ha érzik, hogy mi abból valamit elutasítunk. 
Biztosan segíti a beilleszkedést, ha támogatólag állunk az óvodához. Megkérdezhetjük, hogy mit segíthetünk, hozhatunk-e valamit esetleg bentre. Például, ha beviszünk egy cserepes növényt otthonról, vagy szőnyeget – egyeztetve az óvó nénikkel persze – az remekül kifejezi a támogatásunkat. 
A Waldorf oviban, ahova Zoé lányom járt, a beszoktatás ideje alatt a szülőket munkára fogták: csiszoltuk a fajátékokat, pucoltuk az ovi ablakait, részt vettünk az intézmény működtetésében. Közben gyermekeink lassan elmerészkedtek mellőlünk, játszani kezdtek egymással és a játékokkal. Szép példája volt ez a támogató hozzáállásnak, a beszoktatás segítésének.

Ha erre nincs is módunk, próbáljunk meg a beszoktatás ideje alatt észrevétlenül, a háttérbe húzódva nyújtani a támogató hozzáállásunkat. Végtére is a gyermeknek kell az óvodát felfedeznie, önállóan és nem a szülő irányításával.

Screenshot 2014-05-13 09.45.37

Mire van még szükség?

Biztosan kapunk a beszerzendő ruhákról, tárgyakról listát a kiválasztott intézménytől (talán kaptatok is már), de ezt egyrészt ki lehet egészíteni, másrészt, ha még nem kaptunk ilyet, az itt leírtak alapján már készülhetünk is rá előre.

– Váltóruha: fontos, hogy teljesen le tudja cserélni az öltözékét, ha az összekoszolódik. ,,Úgy jó a gyerek, ha koszos.” – tartja sok nagyszülő és vicc nélkül igaz: ha a gyermek koszosan jön haza, tudhatjuk, hogy jól érezte magát, átadta magát a környezete megismerésének anélkül, hogy határt szabott volna neki a tiszta ruha számára megfoghatatlan tilalma. Ezért ne a legszebb ruháját adjuk rá reggelente, csak olyat, amit mi sem sajnálunk, ha összekoszol. 
– Kerti elfoglaltságokhoz jól jöhet a vízhatlan, sarazós nadrág. Sok ovi nem csak jó időben viszi ki a gyerekeket, hanem minden nap, ha esik, ha fúj. Zoé lányom az oviban ismerkedett meg közelebbről a sárral és bizony sokszor kellett alátennem egy szemeteszsákot a kocsiba, mielőtt beült volna. Ez egy jó mérőeszköze is az oviknak: ha hidegben is kiviszik őket, lehet tudni: ott fontosabb a gyermekek egészsége, mint az óvó nénik kényelme. 
– Ha az ovik kint altatnak, akkor jól jöhet a síruha is télen. Mi is szabad levegőn aludtunk babakorunkban kint télen is és nem is voltunk sűrűn betegek. Síruhás, hideg téli napokon bőven elég bentre a harisnya fölé egy rövidnadrág, lányoknak kis szoknya, hogy ne öltöztessük túl a gyerkőcöket és ne legyen melegük odabent (úgyis egész nap szaladgálnak, kimelegednek). 

– A saját ágynemű, alvós állatkák: szerencsés lehet, ha ott van vele. Biztonságot jelent a számára idegen környezetben a megszokott fogás, illat, amihez érzelmileg is kötődik, kapcsolódik. 
– Saját játék csak akkor, ha érzelmi biztonságot ad és az alváshoz köthető. Különben irigységet szülhet, veszekedés forrása lehet. 

Screenshot 2014-05-13 09.39.44

A jövő héten is, még utoljára az ovi lesz a téma. Olvashattok majd arról, hogy mik azok az apró, de mégis nagy jelentőségű mérföldkövek egy kisgyermek életében, de szóba kerül a szobatisztaság kérdése is.

Jó készülődést!

Ha tetszett ez a bejegyzés és szívesen olvasnál hasonló cikkeket a témában, esetleg érdekelnek további ötleteink, híreink a készségfejlesztés, olvasás előkészítés, a magyar kultúra megőrzése, a közös játék során témákban ITT feliratkozhatsz a hírlevelünkre.