Az ünnepek közeledtével 2 dologtól tartanak a szülők: hova fér el a sok új játék anélkül, hogy rendetlenség uralkodna el a gyerekszobán, és mit szól a gyermekem, ha nem a tévében látott videójátékot, robotot, stb. veszem meg neki, amiért már régóta könyörög. Az alábbiakban adunk néhány olyan tippet, mely mind a két problémára megoldás ad. 

1. Teremts helyet a gyermekednek! 
Szeret olvasni, könyveket nézegetni? Itt a remek alkalom, hogy kialakíts neki egy saját olvasósarkot. Kicsi dívánnyal, vagy párnákkal, lepedőből készített sátorral alakíts ki neki egy olyan helyet, ahova visszahúzódhat, hogy kedvenc foglalatosságába elmerüljön. Rajzolni, festeni szeret? Szedj össze kicsi asztalt, széket, olyanokat, amelyeknél az sem gond, ha esetleg összefesti. Egy tökéletes hely, ahol kedvére alkothat. 

2. Kézműveskedéshez anyagok
Tollak, színes golyók, csillogó matricák, filcek, amelyekkel pillanatok alatt alkothat valami szépet gyermeked. Ha mindezt egy szép dobozba teszed, és a nevével ellátod, már a tárolást is megoldottad előre! 

3. Könyvek 
Minden könyv, amiről tudod, hogy leköti gyermeked, jó ajándék. Ha még az író által dedikált példányra is szert tudsz tenni, vagy más módon, mondjuk egy személyre szóló mondókával tudod hozzá kötni a könyvet, az még jobb. 

4. Egy új tudás 
Szeretne megtanulni kötni, horgolni, bűvészkedni, fényképezni, stb? Vegyél neki ehhez egy alap készletet és próbáljátok ki együtt. 

5. Különórák
Remek ajándék a nagyszülőktől, távolabbi rokonoktól, akiknek nincsen ötletük, hogy mit adjanak a gyermekednek. Olyat válassz, amit a gyermeked örömmel csinál majd. De figyelj arra, hogy ne vidd túlzásba elfoglaltságait!

6. Apa-anya idő
Minden gyermek élvezi, ha csak veled lehet, akár egyke, akár vannak testvérei. Találd ki mit fogtok csinálni legközelebb és arról adj neki egy képet. 

7. Múzeumba, állatkertbe, bábszínházba belépőjegyek, tagsági kártyák

8. Döntési lehetőségek 
Kézzel készíthetsz neki kupont arról, hogy miben engeded át a döntést neki: mit egyetek vacsorára, mit nézzetek meg a moziban, vagy hova menjetek vasárnap – ezzel az ő döntésképességét is javítod. Kitalálhatsz pénzbe nem kerülő döntéslehetőségeket is! 

9. Pénz
Elsőre furcsán hangzik, de akár 1000 Ft is, amit önállóan költhetnek el, nagy izgalom és mulatság gyerekek számára. Emellett pedig tanulnak a pénz szerepéről, annak értékéről is. 

10. Programok (kiállítás, bemutató, koncert, sportesemény)
Bizonyosodj meg arról, hogy gyermeked valóban élvezni fogja, s nem csak magadat ajándékozod meg ezzel.

11. Családi nyaralás 
Készüljetek közösen a következő nyaralásra, vond be gyermeked a helyszín kiválasztásába, rajzoljátok le előre mit fogtok csinálni. A nyaralás így előre vetíti jótékony hatását és sokkal tovább tart, mint az ott töltött napok. 

12. Újság előfizetés
Van kedvenc lapozgatnivaló magazinja, újságja? Remek ajándék és egy éven át tart az élvezet. Ha kiolvasta, továbbadhatja, vagy újrahasznosíthatja…

13. Fotóalbum
Minden gyermek szereti nézegetni a családi képeket – különösen, amin maga is rajta van. Ha nem készítettél még neki fotóalbumot, itt az alkalom, hogy születésétől a mai napig évente néhány képet kiválogatva készíts neki egyet. 

14. Ajándékutalvány 
A kedvenc fagyizójába, étterembe, könyvekre, stb. Ezzel döntési lehetőséget is kap, hogy mikor, mire használja fel azt. 

15. Finomság
Valami, ami nem sűrűn kerül a kezébe, de nagyon szereti. Különleges csoki, bonbon, stb. 

16. Dekoráció
Minden gyermek szereti, ha a szobája tükrözi azt, hogy ki is ő most. Így egy kép a kedvenceiről, a neve kitéve betűkből minden azt a célt szolgálja, hogy jobban érezze magát a szobájában. Ez utóbbit persze együtt is megcsinálhatjátok, akár só-liszt gyurmából. 

17. Saját műveik bekeretezése és kiakasztása a falra 
Jó érzéssel és elismeréssel tölti el őket, ha saját munkájukat megbecsüljük ilyen módon.

18. Végül, de nem utolsósorban a SzóKiMondóka játékcsomaggal is minőségi időt, hasznos, közös időtöltést ajándékoztok a gyermeknek, amiben van játék, zene, mondóka, tánc, olvasás, és játékos olvasóvá nevelés is. 
Reméljük, találtatok az ötletek közt hasznosat, és ha nektek is van hasonló jó ötletetek, kérünk, Titeket osszátok meg velünk!

Az ötleteket a www.washingtonpost.com oldaláról fordítottuk magyarra nektek.