4 évvel ezelőtt, október 2-án tartottuk első bemutatkozó sajtótájékoztatónkat az OKISZ irodaházban alkotóink és a célcsoport, 2-6 éves gyerekek részvételével. Igaz, hogy én már 2009-ben, lányom születése után kezdtem el foglalkozni a SzóKiMondóka gondolatával és 2010-ben megalkottam a prototípust saját használatra. Majd azt nagyobb körben, több anyukával is kipróbáltuk, és 2011-ben azért költöztem haza, hogy megalkossuk a tényleges játékcsomagot. 2012-ben erre céget is alapítottam, a TreeFa World Productions Kft.-t, még mindig nem tudva a csomag végleges nevét, de a céges forma már lehetőséget adott arra, hogy pályázhassunk, startup versenyeken vegyünk részt ÉS gyakornokokat fogadhassunk.

A gyakornokok tűntek ezek közül a legjobb ötletnek, mert végre elindulhatott a megvalósítás útján a projekt. Tartottunk egy fókuszcsoportot, aminek köszönhetően megtaláltuk a nevünket: Szó-Ki-Mondóka. Üzleti tervet is készítettek, honlapot, majd Facebook oldalt indítottak és lelkesen további pályázatokat írtak a megvalósításra. Sok-sok terv és pályázat után végül saját erőből forgattuk le a Bevezető fejezetet 2014. tavaszán. A játékcsomag a Magyar Vállalkozásfejlesztési Alapítványtól kapott hitelből készült el, amit azóta már persze vissza is fizettünk. A megjelenéskori sajtótájékoztatón készült az alábbi videó:

Az Óvoda játékcsomagba került mesekönyvet Lackfi János írta, aki végül a 6 részes sorozathoz írt meséket. Varga Tamás illusztrálta a mesekönyveket és a szókártyákat, a szülői útmutatót Vanóné Varga Judit képességfejlesztő pedagógussal közösen írtuk, a film elkészítéséből pedig rengetegen kivették a részüket, nem volna itt hely felsorolni. A zenét Szász Márk Boka írta és Szalóki Ágival vette fel, s a filmben életre kel a logónkban megszülető Móna, akit azóta is számos alakban csodálhattunk: Testrészek mesesorozat, foglalkoztató füzetek és persze, Móna baba formájában.

Kicsoda Móna? 

Amit akkor terveztünk, hogy Móna lesz az új Mikiegér, vagy Pumukli, csak egy sokkal szerethetőbb alakban, egy értelmesebb feladatot tölt be: szavakat tanít a kisgyermekeknek. Beszélni tanítja őket, meg az olvasás szeretetére, az önkifejezés és a kreativitás fontosságára, dalokra és mondókákra, valamint természeti ismeretekre, a természet tiszteletére tanítja a kicsiket. Mindezt persze úgy teszi, hogy segítségül hívja a szülőket. Hisz végül nem ő, hanem a szülő e nemes feladat beteljesítője. Móna baba egy kézbáb. Amibe kell egy kéz, hogy azt életre keltse. Amivel megfogja a szókártyákat, amiket megmutat a gyermeknek és beszél hozzá a saját nevében. Ami persze nagy segítség a szülőnek is, hiszen aki gyermeket nevel tudja, hogy egy harmadik személy igen jó szolgálatot tehet gyermeke életében: taníthatja, nevelheti, okosíthatja. Ez Móna, akit a könyvekben és a játékcsomagokban is megtalálsz, de kézbáb formájában azt hozol ki belőle, amit akarsz. Arra építve közben, amit ő a könyvekben és a filmen magából hoz. Akire gyermeked már figyel és akire hallgat, akitől tanulni akar és követni szeretne. Móna a szuperhős, aki nem lehetetlen feladatokkal küzd meg, de belőlünk hozza ki kreatív oldalunk és segít minket a szófelismerésben, a beszédben, az önkifejezésben.

Boldog szülinapot!

Ez alkalomból pedig október 2 és 7 közt 25% kedvezménnyel vehetitek meg a SzóKiMondóka játékcsomagokat, amelyek mellé még AJÁNDÉK SZÓKÁRTYÁS FOGLALKOZTATÓ is jár.