Tippek kisgyermekeseknek a Föld Napja alkalmából

Nagyon vártam már ezt a témát, közel áll szívemhez-lelkemhez és amennyire tudom, a SzóKiMondóka küldetésévé is teszem a környezeti nevelést, a beszédfejlesztés és a szókincsbővítés mellett. Ma már elengedhetetlen, hogy a környezettel kapcsolatban felelősen gondolkodó utódokat neveljünk, és meggyőződésem, hogy sok családba éppen a gyermek léte hozza be a szülők tudatába a zöld gondolatot. Sok anyuka ilyenkor kezd a bioélelmiszerek, a vegyszermentes háztartások után érdeklődni és jobban odafigyelni, mi kerül a kosárba.  Hogy a gyermekünk miatt váltunk éppen felelősen gondolkodóvá a környezetet érintő kérdésekben, vagy már előtte is azok voltunk – a gyereknevelés szempontjából másodlagos. Mint annyi más kérdésben, ebben is az a lényeg, hogy maradjunk hitelesek, azaz tetteink és szavaink legyenek összhangban, és amennyire csak a gyermek értelmi szintje megengedi, magyarázzuk is el neki, hogy mit miért teszünk. Ha így teszünk, nem kell különórákat beiktatnunk ezen a területen sem, mert magától értetődő lesz számára, hogy óvja a természetet és felelősen bánjon a Föld erőforrásaival, mire felnő. Játékos formában ezt is lehet fejleszteni kisgyermekkorban, mint a szavakkal játszva a beszédet és a szókincset.

imagesMégis milyen programokkal, játékokkal tudjuk a környezettudatosságot elősegíteni úgy, hogy az élmény egyszerre legyen élvezetes és tanulságos?

Ebből gyűjtöttünk össze nektek egy csokorra valót a Föld Napja alkalmából.

1. Menjetek ki! Sétáljatok a zöldben, üljetek le a fűbe, vagy heveredjetek le egy takaróra és élvezzétek a természet adta nyugalmat.

2. Hasznosítsátok újra a hulladékot! Találjatok közösen új funkciót egy feleslegessé vált tárgynak, készítsetek szélcsengőt, képkeretet vagy szobrot a szelektív kuka tartalmából.

3. Zuhany-futam. Mérjétek stopperrel ki mennyi ideig zuhanyzik és számítsátok ki, hogy a többiekhez képest mennyi vizet takarított meg!

4. Szedjetek szemetet kedvenc parkotokban! A gyerekek is élvezik ezt az egyszerű aktust és ha lefényképezitek előtte és utána, sokáig emlékezetes is marad a kezeitek nyomán megváltozott környezet.

5. Ragassz ki képeket otthon a veszélyeztetett fajokról, és kérd meg, hogy keressék meg ezeket az állatokat a lakásban, majd tanuljátok meg a neveiket – akár szókártyákat is kiragaszthatsz az állatok képe mellé a falra.

6. Keress a közelben Föld Napi mulatságot és csatlakozzatok a programokhoz.

7. Menjetek ki a piacra együtt és vásároljatok helyi termelőktől.

8. Díszítsétek ki a szelektív gyűjtőt! Szívesebben használják majd, ha magukévá tették íly módon.

9. Rajzoljátok le a naplementét. Ezzel rácsodálkozhattok a természet mindennapos csodáira.

10. Olvassatok el közösen egy Föld napi mesét, vagy verset, játsszátok el, jelenítsétek meg a történetet képekben.

Ti hogyan ünneplitek Föld napját?

Készült a www.greenchildmagazine.com nyomán.