A rendszeresség, a ritmus megfigyelhető a természetben és minden élőlényben. A növekedés visszatérő ritmusa tavasszal, a születés, az elmúlás, de a napi ritmus is meghatározza minden élőlény létét. A kisgyermek életében sincs ez máshogy, ők is rendre, rendszeres tevékenységekre vágynak. Minél inkább hagyatkozhat a kisgyermek egy az életét meghatározó keretre, biztonságérzete annál erősebb és fejlődése annál egészségesebb lesz.

Vannak-e saját feladatai? 

Segíti a ritmus kialakítását, ha visszatérő feladatai vannak gyermekednek – beágyaz, elteszi a játékait, vagy megöntözi a virágokat. Legkisebb fiam, Manuel óvodájában nem napos van, mint nekünk volt hasonló az iskolában, hanem mindenkinek van egy feladata a napra, ami naponta változik. Egy nagy körön vannak feltüntetve a gyerekek nevei, a belső, a kisebb körön pedig a feladatok. A két korong egymáshoz képest naponta egyet ugrik, és a reggeli érkezés után mindenki kíváncsian lesi, hogy ma éppen asztalt töröl-e, seper, vagy halat etet-e. A közösség is így épül, az egyén cselekedetei által mindenki kiveszi a részét a munkából.

A rendszeresség szerepe az életükben

Szerencsések azok a gyermekek, akik békés, rendszerességet követő családi otthonban nőhetnek fel. Ugyanis a rendszertelenség és a rendetlenség megzavarja a lelki nyugalmukat, vagyis azt az érzést, hogy a világ kiszámítható és harmónia uralkodik benne. A rendszeresség kialakítását segítik a naponta visszatérő cselekvések: reggeli előtt felöltözünk, utána fogat mosunk, így megyünk az óvodába. Óvodáskor előtt is próbáljunk meg rendszert kialakítani mindennapjainkban! Ebben segítségetekre lehet a SzóKiMondóka is, mivel többfélét tudtok vele játszani. Mi esténként játsszunk a szókártyákkal, mikor már ágyban vannak gyermekeim, de még nem akarnak aludni. A mesekönyvet reggeli után vesszük elő, amikor még összebújós hangulatban vagyunk. A filmet pedig ebéd előtt nézzük, táncolunk és mondókázunk, ugrálunk együtt a zene ritmusára. A visszatérő tevékenységek segítik tagolni a napokat, kialakítani a rendszerességet.

Most, hogy közelednek az ünnepek szeretném kiemelni, hogy az évente visszatérő ünnepeknek is jó, ha mindig ugyanaz a menete, ritmusa, mert ez segíti az ünnepekben való elmélyedést. Persze, ahogy a gyermek is nő, minden változik, de fontos, hogy ezek a változások apró, pici lépésekben következzenek be a rendszeresség keretein belül. 

Ha tetszett ez a bejegyzés és szívesen olvasnál hasonló cikkeket a témában, esetleg érdekelnek további ötleteink, híreink a készségfejlesztés, olvasás előkészítés, a magyar kultúra megőrzése, a közös játék során témákban ITT feliratkozhatsz a hírlevelünkre. És most Ajándékba megkapod a SzóKiMondóka Karácsonyi Füzetét is!