Hatalmas dologra készülünk: még az idén megjelenik a SzóKiMondóka játékcsomag sorozatának utolsó fejezete: az Ember, benne az utolsó Lackfi János mese: A világ teremtése. 

Roppant könnyedén írom ezt le, de hogy milyen óriási munka valójában egy játékcsomagot megjelentetni, azt legutóbb a Tűz játékcsomag megjelenésekor részleteztem ebben a blogban. Még azok is meglepődtek, akik velem együtt dolgoztak a játékcsomag egy részén, mondjuk animációt készítettek a filmbe, vagy a film zenéjén ügyködtek, vagy éppen az útmutatóba dolgozták ki az óvodáknak szóló projektötleteket – többeknek újdonság volt az a tény, hogy hány kézen megy át az anyag, mire odaér hozzátok és hányan járulnak hozzá ahhoz, hogy gyermekeitekkel egy magas színvonalú fejlesztő tevékenységet játszhassatok. 

Persze én mindig mondom, hogy a mi munkánk semmit nem ér, ha te, szülő nem veszed le a polcról a boltban, nem szavazod meg nekünk a bizalmat, vagy nem veszed elő otthon és nem teszed hozzá a saját részed: az időd, a figyelmed, a kitartásod, kreativitásod. A mi munkánk csakis a te részvételeddel érik be, azzal válik teljessé a folyamat. Csak te tudod gyermekedhez eljuttatni és az ő javára fordítani a mi munkánkat. Ezért a köszönet is téged illet. 

Hogyan történik a “játékcsomagok teremtése”? 

Lackfi Jánost kértük fel a mesék írására, kapott egy-egy szókészletet minden játékcsomaghoz. A szavakat úgy válogattuk össze, hogy azok jó eséllyel a kisgyermek első szavai legyenek. A családtagok, majd testrészek, színek és állatok, egyszerű igék kerülnek sorra a fejezetekben, jelzőkkel kiegészülve. 2015. június 13-án küldte át János A világ teremtése mesét.

“Szerintem ateisták és különböző hitűek számára is izgalmas lehet a mese.” – tette hozzá.

A mese ismét beváltotta a hozzá fűzött reményeket: Móna az istenlány megteremti a világot, benne a vizet és a földet, az állatokat, az épületeket és végül az embert. Nem nyúlt mellé, a teremtés valójában női tulajdonság, hisz férfinak még nem született gyermeke ezen a földön. Mi nők hordozzuk magunkban a teremtés készségét és adunk életet gyermekeinknek. Móna magában hordozza ezt a minőséget, nyelvi kreativitásának már eddig is sok alkotást köszönhetünk, amellyel példát mutat az olvasó kisgyerekeknek. 

Marci karaktere a Levegő játékcsomagban mutatkozik meg, egy minden lében kanál dacos kisfiú, aki keresztül viszi akaratát és még az űrbe is kilövi magát ha éppen ahhoz van kedve. De nagyon kedves és bölcs is – ezek a jegyei Molnár Krisztina Rita: Móna és Marci kirándul mesesorozatban mutatkoznak meg. Szereti nővérét és értékeli is őt, ahogyan azt a Lackfi mesékben is láthatjuk.  

A játékcsomag sorozatba került filmek képanyagát 2015. nyarán forgattuk le tíz nap alatt, ami amellett, hogy igazán szerény költségvetéssel (low budget) készült, mégis majdnem csődbe döntötte az egész családot. Párom a kocsiban aludt, mert a lakás kint ki volt adva, mi meg kölcsönökből éltünk és úgy fizettük ki a forgatás számláit. Kijöttünk belőle és mára a SzóKiMondóka lassan már önjáró és egyre több munkát tudok végre kiszervezni. 

Lackfi János meséit – és a más SzóKiMondóka meséket is – Medvedovszky Anna tördel és illusztrál, aki mára tökéletesen elsajátította a szókimondókás képes tördelés stílusát. A könyv végére bekerülnek a filmben szereplő dalok lekottázva és a kísérlet lerajzolva. Ő készíti a szókártyákat, a dobozt, meg a mappát is és az útmutató is neki köszönhető. Az útmutatóba az óvodai projektötleteket Vanóné Varga Judit képességfejlesztő óvodapedagógus írja. Olvasószerkesztőnk Lovász Andrea. A filmet a Víz fejezettől kezdődően én vágom, inkább elvégeztem egy vágó iskolát, csak ne kelljen annyit várni másokra és újra meg újra elmagyrázni a koncepciót. Animátoraink között szerepel Hadházi Kata (Óvoda, Család), Major-Bros Katrien és Major Péter (Család), Kat Lewellyn (Család), Péter Boldizsár (Víz), Szabó-Nyulász Melinda (Levegő), Prakter Mariann (Tűz), Janoch Lívia (Föld).  Azért remélem, sikerült megtartanunk a folytonosságot és mindig új képi anyagokkal gazdagodott a tárházunk. A filmzenét az első perctől kezdve Szász Márk Boka készíti nekünk, sok dalt is írt, vagy vett fel számunkra, igazi kincs ő a csapatban. A dalokat pedig Szalóki Ágival és a Veronaki zenekarral vettük fel. 

A nyomdai anyagok a Keskeny nyomdában készülnek, s bár az idén drasztkusan emelték az árat és egyúttal szigorítottak a fizetési feltételeinken is, nem akarok az utolsó fejezettel egy teljesen új helyre menni, mert a minőséget eddig mindig hozták, ami egy új helyen lutri lenne. Köszönettel tartozunk nekik is. 

Az utolsó előtt láncszem az üllői Civil Nonprofit Kft. ahol a megváltozott munkaképességű munktatársak összegumizzák a szókártyákat, betöltik a mappákat, összekötik és lefóliázzák azokat. Utána a kész mappák raklapon a Webshopirádába kerülnek és az ő munkatársaik felelősek azért, hogy a játékcsomagok megérkezzenek hozzátok és útközben se történjen velük semmi baj. 

Az olvasóvá nevelés folyamata 

Az Ember játékcsomaggal beérik a SzóKiMondóka olvasóvá nevelési folyamata. A célcsoport, az 1-6 éves korosztály számára az egyetlen célravezető olvasástanítási módszer az analitikus-szintetikus, azaz a lebontó-felépítő olvasástanítási módszertan. Sokat mondjuk, hogy nem tanítunk olvasni, de mégiscsak szavakkal játszunk, szavakat ismernek fel a szókártyákon és a filmen is a gyerekek. A szavak írásos alakjával való ismerkedés magával hozza az olvasással való ismerkedést. Ezért volt fontos számunkra, hogy olyan módszertant válasszunk, ami megfelel az 1-6 éves korosztály igényeinek, akik egész alakokat látnak és azokat jegyzik meg a körülöttük lévő világból. Ez a módszertan ezért az egész szóból indul ki, majd azt szótagokra, végül betűkre bontja. Ugyanígy tesszük ezt mi is a fejezetek során: először az egész szóalak kerül a szókártyára, majd szótagoljuk azokat, végül a szavak kezdőbetűjét emeljük ki és így jutunk el a szavaktól az ABC-ig és nem fordítva. Az utolsó fejezetre a kisgyermekek már 80 szót felismernek, minden kezdőbetűből több is van, így az ismert szavak alapján maguk teszik össze, hogy a szó elején álló betű milyen hangot jelölhet: 

szókártya: Család fejezet szótagolás: Víz vejezet kezdőbetűk: Levegő fejezet

Az Ember fejezet végén pedig az ABC betűit vesszük sorra mindig a már ismert szavakhoz párosítva a betűket. Ez a fejezet tartalmazza a legtöbb szókártyát (24), a legtöbb dalt, mondókát (13), amelyek hamarosan mind felkerülnek a Foglalkozz velem! klubba, ami a SzóKiMondóka online tárháza és itt tudsz belépni, akár csak egy modulra is előfizetni. 

Az Ember játékcsomagot itt tudod megrendelni, egész augusztusban féláron. Szeptemberben az ára 5999, októberben 6999, november 15-ig, a hivatalos megjelenéséig pedig 7999 Ft lesz, utána pedig, mint szeptember 1-től az összes játékcsomag 9770 Ft. 

Az utolsó rész munkálatai alkalmat adnak a sorozat eddigi fejezeteinek megjelenésére is visszaemlékezni, – de erről majd egy következő blogban.