A külföldi gyerekek kezét nem engedheti el SzóKiMondóka 6 éves korukban azzal, hogy magyar nyelvi fejlesztésüket most már átveszi a szülőtől az iskola. Ha gyermekünk 6 éves korára szépen beszél és ért magyarul, fontos tudni, hogy ezután hátravan még az írásbeliséggel és az olvasással való ismerkedés is.

Mint tudjátok, a SzóKiMondóka játékcsomagjai a 2-6 éves kisgyermekek játékos fejlesztését biztosítják (beszéd, mozgás, szókincs, zenei nevelés, rutin kialakítása, gondolkodás, érzelmi-szociális képesség területeken) egyben egy biztos kezdetet teremtve az anyanyelvi nevelés területén. Ebben mondókái, dalai, mesekönyvei, szókártyái és filmjei segítik. 

Ugyan a szókártyák jó alapozást jelentenek a kicsiknek, de felismerésük önmagában még nem elegendő az értő olvasás kialakulásához. Ahhoz egy részletes és jól kidolgozott, élvezhető program kell.

Ha szerencsénk van egy ilyen program mentén működik tőlünk nem túl távol egy magyar iskola, ahova hétvégenként járhatnak a gyerekeink. De ha az iskola csak kéthetente van, vagy nem elég intenzív – még ha jó is – lehet, hogy nem lesz elég önmagában ahhoz, hogy gyermekünk megtanuljon írni és olvasni magyarul. Ehhez a szülő elköteleződésére, jó példájára és kitartó munkájára is szükség van.

De nem vagytok egyedül! Én tudom milyen nehéz ez, ezért is kezdtem el dolgozni többedmagammal egy újabb, szülőket segítő anyanyelvmegőrző programon, amit remélem hamarosan be is tudunk nektek mutatni. Ezzel pedig nektek segítséget nyújtani az anyanyelvmegőrzésben.

Előreláthatólag idén ősszel indítjuk útjára azt az első körben hat hónapra foglalkozást adó tananyagot, amellyel otthon, saját ritmusban haladva tudjátok gyermeket magyar tudását fejleszteni, szóban és írásban egyaránt. A tananyag 4 egymásra épülő szinten lesz elérhető, hogy mindenféle korosztályt és tudásszintet lefedjen – tehát olyanok is sikerrel használhatják majd, akik eddig nem tanultak magyarul, de elszántak rá, hogy akár naponta foglalkozzanak vele legalább tíz percet.

Addig is korábbi bejegyzésünkben már adtunk egy kis segítséget ahhoz, hogy mit tudtok tenni gyermekeitek magyar nyelvi fejlesztése érdekében. Innen elérhetitek

Röviden: 

olvass neki rendszeresen magyarul mesét, és beszéljétek meg a történteket. A közös olvasáshoz különösen alkalmasak a SzóKiMondóka mesekönyvei, amelyek sajátos tördelésükkel a fontosabb szavakat nagybetűvel szedik, mellette jelentésüket lerajzolva láthatod, így mindjárt megtörténik a szó – és jelentése megfeleltetés. Sőt, a képről a még nem olvasó gyerekek is tudják mondani a mesében soron következő szót, sikerélményt szerezve és megértve az olvasás logikáját. 

mondókázzatok sokat! Taníts meg neki minden mondókát, amit te ismersz. Ezek nagyban segítik a beszéd és az értő olvasás kialakulását is, hiszen a nyelv ritmikája épül be általuk, ami minden nyelv fontos jellemzője

olvassatok verseket, keressetek rímpárokat, írjatok rövid verseket magatok is! 

A nyelvvel való játék felszabadítja a gyermekeket arra, hogy bátran használják, csűrjék-csavarják a nyelvet, ahogy nekik tetszik. A legjobb játék és közben ért, figyel, tanul és legfőképpen élvezi a nyelvet! 

Továbbra is fontos persze, hogy csak magyarul beszélj hozzá, és amikor csak tudod, őt is arra kérd, hogy úgy válaszoljon. Ha tudod, hogy el tudja mondani magyarul, akkor ne értsd meg, amit nem magyarul mond. És legfőképp: sose válaszolj neki vissza más nyelven, csak magyarul. 

Persze vannak olyan gyerekek, akik meg éppen szépen írnak és olvasnak, de nem beszélnek magyarul. Nekik kommunikációs játékok, szerepjátékok, játékos helyzetek segítik előhozni a bennük rejlő nyelvtudást. Az általános panasz pedig a külföldi magyar gyerekekre ez: nem beszélnek egymás közt magyarul. Ennek okairól is írtunk már önálló cikket ITT, de a lényeg: a gyermekek maguktól mindig a nagyobb többséghez szeretnének tartozni, s mire megértik, hogy egy kisebbséghez tartozni előny, addigra már késő velük elkezdeni a nyelvet megtanulni. 

Ezzel a céllal, ezzel az indíttatással, hogy a gyerekek egymás közt magyarul beszéljenek, hogy ki tudják fejezni gondolataikat, érzéseiket, hogy játsszanak a nyelvvel és fedezzék fel, szeressék meg, élvezzék – s közben magyar hagyományokkal, történelemmel, népművészettel is ismerkedjünk – szervezzük meg az idén nyáron első alkalommal a SzóKiMondóka anyanyelvmegőrző táborát, amelyről itt találtok további információt: SzóKiMondóka tábor

A tábor utolsó napját családi napnak szervezzük, ahova remélhetőleg minél több szülő el tud jönni, s míg a gyerekek a veszprémi állatkertben írnak verset a számukra kiszemelt állatról, addig a szülőkkel megosztjuk gondolatainkat a kétnyelvű nevelés kihívásairól, a kapaszkodókról és erőforrásokról. A táborba összesen 24 gyermeket tudunk felvenni, így ha szeretnétek jönni, ne várjatok a jelentkezéssel! Kattintsatok ide

Jó készülődést a nyárra és örömmel teli magyar tanulást mindenkinek! 

A New York környékbeliekkel pedig találkozunk a New Brunswicki magyar fesztiválon június 3-án!