Készségfejlesztésről szülőknek

 

Az elmúlt két év megmutatta, mennyire fontos, hogy szülőként is értsünk a pedagógiához, készségfejlesztéshez, és ne bízzunk mindent az intézményi rendszerre. Egyik pillanatról a másikra ott találtuk magunkat a digitális oktatás ingoványos talaján, ahol óvodától, iskolától függően a korábbinál sokkal aktívabban kellett kivennünk a részünket az oktatásból.

 

Felértékelődtek az interneten elérhető cikkek, tartalmak és segédanyagok is. Egy olyan blogot szeretnék most bemutatni, amelyik szülők ezreinek segített a tavaszi karantén időszak alatt digitális tananyagokkal, foglalkozás ötletekkel: a Készségfutár 100 játékötletet tartalmazó e-bookját 4000-en töltöttétek le.

 

Foglalkozástervek, szakmai cikkek

 

Az ötletgyűjteményt fejlesztő pedagógusok állították össze 100 otthon is végezhető készségfejlesztő játékkal, közte olyanokkal, amik élménydúsabbá teszik az együtt eltöltött időt és olyanokkal is, amikkel le lehet foglalni hosszabb időre a gyereket a home office alatt.

 

Az e-book mellett hetente írtak foglalkozásterveket a blog bejegyzéseiben. A tavasz beköszöntekor az évszakkal történő ismerkedésen volt a hangsúly, a víz világnapja, a Föld napja, Húsvét és Anyák napja alkalmából pedig az aktuális eseménynek megfelelő játékokat, tervet írtak össze.

 

A foglalkozásterveken túl elméleti összefoglalókat is találtok az oldalon, mint például a számfogalom fejlődésének menete óvodás korban, amiből megtudhatjátok, milyen szinten áll matekból egy 3-4-5-6 éves gyerek, és megismerhettek sok-sok szintjüknek megfelelő gyakorló feladatot, amivel segíthettek elérni a következő szintet.

 

A kézügyesség fejlesztéséről is találtok egy hosszabb cikket, listázva benne a legalapvetőbb fejlesztő tevékenységeket. Kicsit nagyobb gyerekek számára pedig tematikus kézműves tippeket találtok, például a karácsonyi dekoráció közös elkészítéséhez.

 

Mindent nem fogok most felsorolni, de van sok egyéb területről is tartalom. Bemutatják, miként taníthatjuk meg a hónapokat és a hét napjait a gyerekeknek, jelenleg is íródik velünk a beszédfejlődésről egy cikk, tematikus szókincsfejlesztéshez is találtok leckéket, pl. a zöldségekkel, gyümölcsökkel történő ismerkedésről posztot, térbeli tájékozódásról, kicsi és nagy megkülönböztetéséről, stb.

 

A terv a jövőre nézve ugyanez: folyamatos segítség és támogatás nyújtás olyan szülőknek, akik szeretnék otthoni játékos foglalkozásokkal segíteni gyermekeik készségfejlődését. Ehhez fejlesztő pedagógusok, gyógypedagógusok írnak majd foglalkozásterveket, de egyre több interjú és vendégposzt is meg fog jelenni az oldalon.

 

Interjúk

 

A szerkesztők szeretnének bevonni egyre több szakembert a szülők felvértezésébe. Készült már interjú zenetanárral, pszichológussal, és jelenleg is folyamatban van cikk tesitanárral a vízhez szoktatásról, velünk a beszédfejlődésről, magánóvodával a többnyelvűségről, programozás oktatásáról, táboroztatásról, és tervben pedig még ennél is sokkal több téma van.

 

Kézműveskedő videók

 

Illetve van még egy célja a Készségfutár csapatnak. Szeretnék, ha nem csak írni tudnának a kézműveskedésről és a kézügyesség fejlesztéséről, hanem jó minőségű videókat tudnának készíteni, amiben bemutatják a gyakorlatokat. Ennek a feltételei a nyár végére teljesülni fognak, úgyhogy ha nem szeretnétek lemaradni róla, kövessétek őket Facebookon! 😉