/Beszélj a kicsidhez

Beszélj a kicsidhez

Első bejegyzésként arról az ellentmondásról írnék, ami a gyerekek ellátása és tanítása között feszül.

 

Minden anyuka ellátja gyermekét: tisztába teszi, megeteti, elviszi sétálni, vagy a játszótérre, este megfürdeti, lefekteti, közben ezerszer megpuszilja, megölelgeti, ha kell vigasztalja, bátorítja, stb. Ezek teljesen természetes dolgok, amire van időnk, ha anyukák vagyunk. Hogy leülök-e vele számolgatni, olvasgatni, vagy játszani, az már más kérdés – nem ordít-e a másik, kifut-e a leves, van-e tiszta ruha holnapra – számtalan tényezőtől függ, hogy úgy érezzem: van erre is időm.
Mivel ez nekem sem egyszerű, ezért itt igyekszem csupa ötperces technikákat bemutatni, röptében megvalósítható dolgokat, amire nem nagyon kell külön időt szánni.

Ilyen például, ha útközben beszélsz hozzá. Elmondod neki mit lát, míg sétáltok, mit csinál a másik gyerek, milyen az az autó – piros, kék, halk, hangos, stb. Hány fa van útközben, kicsik, vagy nagyok. Minél több jelzőt használsz, annál jobb. Mindig arról beszélj neki, amit épp lát, hall, érzékel – nem amit látott vagy látni fog – ezek később kialakuló képességek, a babáknak, kisgyerekeknek a jelenben velük történő dolgok a fontosak és ebben tanulhatunk tőlük.

——————————————————————————————————-

A blogot hetente 2-3 alkalommal igyekszem frissíteni. A projekt, amelyen dolgozom, a blog névadója, a SzóKiMondóka. A facebookon és a honlapon többet is megtudhatsz róla.

Iratkozz fel a SzóKiMondóka hírlevelére, ha érdekelnek a hasonló bejegyzések!

By | 2016-01-15T12:22:57+00:00 augusztus 4th, 2014|beszédfejlesztés, gyermeknevelés|0 Komment

A szerzőről:

Szólj hozzá! Érdekel a véleményed!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Hallottátok? Láttátok? Készségfejlesztő kategóriában az Ország Játéka lett a SzóKiMondóka 2017-ben!

Ezt a versenyt a Játéknet találta ki eredetileg abból a célból, hogy a karácsony előtti vásárlási lázban segítsen a szülőknek eligazodni a hatalmas kínálatban. Több kategóriában lehetett szavazni és egy szakmai zsűri is bírálta a játékokat. Bíztunk ugyan magunkban, de minket is meglepett az első hely, amit elnyertünk a szakmai zsűri döntése alapján.

Az már csak hab a tortán, hogy a közönségszavazatok díját is elhoztuk, ezt nyilván neked is köszönhetjük, hiszen itt is többször hirdettük a versenyt és a linkeket, ahol leadhattad ránk a szavazatodat. Tovább: