Hogyan tudod felkészíteni gyermeked az iskolára? Mit tegyél, hogy örömmel, izgatottan várja az őszt és jó kedvvel vesse bele magát a tanulásba? 

Az első jó hírünk az, hogy ha eddig még nem foglalkoztál ezzel a témával, akkor sincs késő. Még mindig van 3 hónapod, mialatt kellő törődéssel és odafigyelésel kialakíthatod gyermekedben az iskolavárást és az önbizalmat, amire szüksége lesz a kihívásokkal való megbírkózáshoz. Pozitív megerősítésekkel sikerélményt adhatsz neki az olvasás területén is. Nem azt mondjuk, hogy három hónap alatt tanítsd meg olvasni! Hanem amit tehetsz, hogy felkelted benne a vágyat az olvasás megtanulása iránt, és apró sikerélményeket adsz neki kezdeti próbálkozásaiban. 

Ez alatt azt értjük, hogy olyan élményeket élhet át, hogy veled közösen olvas, azaz, együtt mondjátok ki a mesében soron következő szót. Képes tördeléssel készült mesekönyveinkkel ez gyerekjáték, akár egy SzóKiMondóka játékcsomag részeként, akár önállóan találkozol könyveinkkel. Ha együtt nézitek a könyv lapjait, míg te olvasol neki, akkor gyermeked mondhatja ki a mesében soron következő szót, a mellette szereplő illusztráció alapján. Így megérti az olvasás logikáját és részt vesz benne, várja már, hogy valóban megtanulhasson olvasni. 

A mesében kiemelt szóalakokat is megfigyeli, míg a jelentésüket kimondja, így önkéntelenül összehasonlítja a szavak hangalakját a szóképükkel, ezáltal már kilakulhatnak benne bizonyos betű-hang megfelelések is. Ez már az olvasni tanulás kezdete, egy magától létrejövő, természetes kíváncsiságból fakadó, önálló felismeréssel! Amit a szülő segít és támogat, és nincs még köré építve elvárás, vagy teljesítménykényszer! A legjobb felkészülés az iskolára a játékos tanulás, ami magával hozza a tanulás szeretetét is. 

A másik rendszer, amit a SzóKiMondóka játékcsomagok adni képesek, azok a visszatérő, rendszeres és ismétlődő, strukturált tevékenységek. A játékcsomagok elemeit a nap három, különböző szakaszában elő tudod venni, és más-más játékos tanulási körülményeket biztosítani gyermeked számára. A visszatérő ritmus segít majd az iskolai struktúrához való hozzászokásban, a játékos tanulás pedig a tanulás megszerettetésében. Ha eddig nem használtátok a játékcsomagokat, most nagy hasznát veheted az iskolára való felkészítésben. 

Annak érdekében, hogy megkönnyítsük számodra a döntést és segítsük gyermeked iskolára hangolódását, az Óvoda játékcsomagot június hónapban egy ezressel olcsóbban rendeleheted meg! A benne lévő szókártyák a közösségi élet legfontosabb szavai, amelyek segítik az első szavak felismerését, a Lackfi János mesekönyv pedig az első olvasás élményét adja majd játékos körülmények közt gyermekednek. S ha most, júniusban vásárolsz játékcsomagjainkból, s szeretnéd még a nyáron folytatni velük az iskolára való felkészülést, jelentkezz nálunk 15%-os kuponkódért a folytatásra a szia@szokimondoka.hu emailcímen! Csak annyit kell megadnod, hogy mikor és milyen néven rendeltél tőlünk és máris küldjük a július-augusztus folyamán beváltható kuponkódot – a megtakarítások így továbbgördülnek neked az egész nyárra. 

Jó felkészülést! 

Az alábbi videóban összefoglaltam a bejegyzés lényegét a SzóKiMondóka Facebook oldalán: