11. Sarasotai Magyar Fesztivál 

Évről évre megrendezésre kerül ez a nagyszabású esemény Floridában, a magyar kultúra ünneplésére, bemutatására. A két napos rendezvényre számos előadó érkezik Magyarországról is. Az idén legnagyobb meglepetésemre Fenyő Miklós játszott vasárnap délután – visszaindulásom előtt még épp hallhattam a Limbó hintót a színpadról, amire már 6 évesen is nagy kedvvel roptam. De más olyan rangos előadók is felléptek, mint az Animal Cannibals, Nagy Feró, Életfa, csak, hogy az általam legismertebbeket említsem – hozzáteszem, mióta gyerekeim vannak kimaradtam a bulikból így nem ismerem a gyerekzenekarokon kívül az utóbbi tíz év feltörekvő zenekarait. 

A rendezvény mögött egy fáradhatatlan, lelkes szervező Klatyik Erika és maroknyi önkéntes csapata áll. A kiállítók közt ott vannak az USA jelentősebb magyar kézművesei, boltjai, de a civil élet szereplői is: egyházak, nonprofitok, kulturális egyesületek. Találkoztam a magyarmarketing.com vezetőjével, Elizabeth Vos-szal, aki már tavaly óta viszonteladónk és lelkesen szervez társas utakat Magyarországra. SzóKiMondókát is lehet nála venni.

A fesztiválon interjút készítettem 3 résztvevővel, amelyeket majd a www.onedirectradio.hu internetes rádió SzóKiMondóka adásában fogok leadni kedden, október 24-én 10:00-kor, az ismétlést pedig 16:00-kor vagy 22:00-kor hallgathatod meg kedden. Vasárnap pedig 8:00, 14:00 és 20:00-kor is. Az iránt érdeklődtem a résztvevőknél, hogy kit mi motivál arra, hogy a magyar kultúrát megőrizze, átadja, és mit tesz ennek érdekében. Kulcsár Attila a Nyitott Biblia lelkipásztora Isten hívására hagyta ott a marketing szakmát, hogy Floridában magyar gyülekezetet toborozzon és bennük a hitet megtartsa. Hunter Tímea a Hungarian Connect alapítója, aki amerikai magyar cégek képviseletét igyekszik ellátni. A harmadik megszólaló maga a főszervező, Klatyik Erika, a Global Friendship Foundation szervezője. Hallgasd meg az adást, mert igyekszem utánajárni a külföldi magyarok motivációjának abban, hogy a magyar kultúrát megtartsuk, megőrizzük. 

Nagyon érdekes volt látni, hogy mennyire sokfélék vagyunk, külföldi magyar anyukák. Volt anya, akitől úgy éreztem, én tanulhatok. Annyira lelkes volt gyermeke magyar tanításával kapcsolatban, hogy rávette a folyó írás megtanulására. Úgy, hogy a nyomtatott betűket, amivel az USA-ban írnak a gyerekek, a gépnek tulajdonította. Ezzel szemben a folyó írás az emberi, s azért van szükség azt megtanulni, mert mi emberek vagyunk. Illetve, mert így írta a gyerek naplóját, amit milyen jó lenne, ha el tudna később a gyereke olvasni. Úgy éreztem, itt most nem nekem kell beszélni, hanem inkább hallgatni akarok, nekem ugyanis sokszor nehéz a gyerekeim ellenállásán átverekedni magam. 

Aztán persze volt olyan anya is, aki tőlem várt tanácsot, hogyan tanulhatna meg gyermeke magyarul, mert ő tökéletesen beszél magyarul, de gyermekét angolul neveli. Roppantul izgat, hogy mi az oka annak, hogy valaki nem az anyanyelvén szól a gyermekéhez. Szeretnék pszichológiai kutatást szervezni a témában, mert ennek gyanúm szerint lelki okai lehetnek. Te el tudod képzelni, hogy máshogy szólj a gyermekedhez, mint azon a nyelven, amin a legjobban tudsz? Vajon változik ez a helyzet, ha külföldön élsz a családdal? Ha igen, miben és hogyan? 

Aki ismer és követi a blogot tudja, hogy a SzóKiMondóka megalkotásának motivációja az volt, hogy a saját gyerekeim magyar nyelvi fejlesztését biztosítsam. Úgy tűnik, ez sok külföldi szülőnek fontos, de nem mindenkinek annyira, hogy tegyen is érte. Volt olyan kislány, aki maga iratkozott fel a hírlevélre. Magyarul ugyan nem tud  – az anyukája nem tanította meg -, de rendkívül lelkes és minden vágya, hogy megtanuljon magyarul. A paletta színes: lelkes anyukák, ellenálló gyerekek, lelkes gyerekek, ellenálló anyukák. A SzóKiMondóka anyanyelvmegőrző programjának célja, hogy a paletta minden pontján segítséget nyújtson a hozzá forduló és tőle segítséget váró magyaroknak és külföldieknek egyaránt. Ezért 4 szinten dolgoztuk ki anyanyelvmegőrző programunkat: kezdő, olvasni tanuló, írni tanuló és haladó. Azok is jöhetnek hozzánk, akik még egy szót sem beszélnek magyarul és azok is, akik írnak és olvasnak, de tovább szeretnének fejlődni.  

Úgy egy hónap múlva már mindenki számára elérhetővé válik a tanulásra való lehetőség. Sok ingyenes része is lesz, de aki taggá válik, egész éven keresztül élvezhet olyan kiváltságokat, mint pl. magyar nyelvű rendezvényeken való részvétel, gyerektáborok, kedvezmény kiadványainkból, vagy információs adatbázis a fellelhető közösségekről és erőforrásokról, ingyenes konzultáció, szakemberek segítsége, stb. 

Figyeljétek tehát a blogot és a hírlevelet! Itt pedig fel is iratkozhatsz a hírlevélre. Addig pedig gondolkodjatok el saját motivációtokon a magyar nyelv megőrzésének érdekében! S ha még velünk is megosztjátok gondolataitokat, azt nagyon megköszönjük! Kérlek, hogy ezt az erre a célra létrehozott Facebook csoportban tedd meg, a SzóKiMondóka külföldi magyarok csoportban, ITT!