Ha megnézitek a SzóKiMondóka blogját, az ’’Erről beszélünk’’ cím alatt találjátok azokat a témákat, amelyeket időről időre igyekszünk körbejárni, s számotokra használható tanácsokat nyújtani. Főbb témáink között szerepel: gyermeknevelés, gyermekfejlesztés, család, olvasás előkészítés, beszédfejlesztés, szókincsfejlesztés, szülői szerepek, mesék, kétnyelvűség. 

 

Hogyan függ össze a SzóKiMondóka küldetése ezekkel a területekkel?

 Játszani, alkotni, kreatívan szórakozni sokféleképpen lehet. Mi a szavakkal szeretünk játszani. Megjelenítjük, lerajzoljuk, mondókába, dalba foglaljuk, mesébe szőjük őket.

Érzelmeink és a szavak

Már a fogantatástól kezdve szavakkal és érzelmekkel kötődünk gyermekünkhöz, amely születés után az érintéssel egészül ki. Míg az érzelmek fontos velejárói emberi létünknek, fontos az is, hogy legyenek szavaink rá, hogy meg tudjuk nevezni érzelmeinket. Minden érzelem elfogadható. Mérgesnek lenni is szabad, csak a mérgünk kifejezésének elfogadható módját kell megtanulnunk. Ebben segítenek a szavak.

Ha már szavak, a mesék szerepéről se feledkezzünk meg. Arról, hogy mi mindent tanítanak meg a gyermekeinknek egy-egy történeten keresztül, hogyan segítik őket félelmeik leküzdésében, problémáik megoldásában. A mese gyermeki lélekgyógyító is egyben, hiszen általuk felfoghatóvá válik a kimondhatatlan és feldolgozhatóvá az elnyomott élmény. 

 

Család és tagjainak szerepe

Az önállóságra nevelés egy fontos szülői feladatunk, amelynek ott kezdődik a megvalósítása, hogy hagyjuk a gyermeket elesni, hibákat elkövetni, amelyekből tanulhat.

Az apa szerepe külön figyelmet érdemel a családban, mert nagyon fontosnak tartjuk a részvételét a gyermekek nevelésében. A fogantatástól kezdve fontos a jelenléte, de a születés körül, majd azt követően a gyermekágyi időszak alatt elengedhetetlen az apa támogatása, amelyet saját tapasztalat alapján kizárólag az anya irányába fordítanék. Nem azért, mert az apa nem tud jól a babával törődni, hanem mert az anyának nagyon sok segítségre van szüksége a kezdeti időszakban és a legjobb, ha ezt az apától kapja meg. Az anya akkor fogja tudni megfelelően ellátni újszülött gyermekét, ha róla is gondoskodik valaki. Az apa segíti az anyát az anyai feladatai ellátásában azzal is, hogy rendszeres, önmagára fordítható időt biztosít neki, ami alatt lehetősége van az anyának kikapcsolódni, feltöltődni. Fontos az apa fizikai jelenléte is, a rendszeres játék és testmozgás a gyermekekkel, a gyermekek fizikai kihívások elé állítása. 

A család témája kapcsán érdemes említést tenni arról is, hogy mennyire meghatározóak saját szüleinktől örökölt gyermeknevelési mintáink, amelyeken ha változtatni akarunk, akkor azt tudatosan kell, hogy véghezvigyük. Viselkedésünk átkódolása tudatos erőfeszítést igényel, és külön munka hiányában könnyen másolhatjuk szüleink viselkedését, akkor is, ha azzal nem értünk egyet.

 

Gyermekfejlesztés 4 fő területe

A gyermekfejlesztés témakörében igyekezzünk mind a 4 területen segíteni: beszéd, gondolkodás, mozgás, és érzelmi-szociális készségek. Mivel úgy gondoljuk, hogy azok a játékok a legjobbak és egyben a legélvezetesebbek is, amelyek egyszerre több területet fejlesztenek.

Egy egyszerű példával élve, egy mozgásos mondóka egyszerre fejleszti a beszédet és a mozgást. Ha együtt éneklitek a gyermeketekkel, akkor még érzelmi síkon is hat. Jó példa lehet erre egy közösen olvasott könyv is, amelyet ha a gyermeket ölünkbe véve együtt nézegetünk, olvasunk közösen és utána megbeszélünk, akkor ezzel egyszerre segítjük a beszédfejlesztést, a gondolkodást és az érzelmi területeket is fejlesztjük. Ezekre a fejlesztési területekre koncentrálva és ezeket összekapcsolva alkotjuk meg mi is a SzóKiMondóka játékcsomagjait és a mesekönyveit.

Remélem, hogy sikerült mindenki számára legalább néhány hasznos gondolatot átadni, és ha kérdéseitek vannak, akkor írjátok meg a szia@szokimondoka.hu emailcímre. Itt akár egy olyan témát is megnevezhettek, amelyről szívesen olvasnátok a SzóKiMondóka blogjában és hírlevelében, vagy hallanátok keddenként a rádióadásban. 

Köszönjük, hogy 2017-ben is velünk tartotok és mindenkinek egy nagyon boldog, tudatos, szeretettel és gyermeki játékokkal teli sikeres új évet kívánunk: 

a SzóKiMondóka csapata