Mi is a Hálaadás Ünnepe és mi az üzenete számunkra? Hogyan neveljünk hálás kisgyermeket? 

Ha követed élő bejelentkezéseinket Facebook oldalunkon, akkor már valószínűleg tudod, hogy alapvetően nem Magyarországon élek. Azért alapvetően, mert az elmúlt 12 évből jópár évet otthon töltöttünk. De most újra New Yorkban lakunk és az amerikai kultúra legfontosabb ünnepével, a Hálaadással (Thanksgiving) szeretnélek most megismertetni. 

Az egész ország leáll ilyenkor, mindenki hazautazik a családjához – több generáció gyűlik össze – és több napos sütés-főzés jellemzi az előkészületeket. Nincsenek ajándékok, mint karácsonykor, csupán egymás társasága és persze a lakoma az, ami összehozza ilyenkor az embereket. A vacsora előtti közös imában mindenki elmondja miért érzi hálásnak magát – bár ez a szokás nem minden családban honos, van, ahol csak a családfő imádkozik, vagy ő sem. A Hálaadás Ünnepe mégis arról szól, hogy az emberek hálát adnak a termésért az őszi betakarítás után, a modern világban pedig azért, amit értékelnek. Mi ezt a szokást átültettük a mindennapokba és esténként a közös vacsoránál mindenki elmondta, hogy miért hálás. 

Te is megkérdezheted a gyermekedtől, hogy miért érez hálát. Elsőre valószínű, hogy nem kapsz választ erre a kérdésre, ezért jó, hogy szokást alakítotok ki eköré és minden este a vacsoránál előkerül ez a kérdés. Így a kicsik többször látják modellezve, hogy mit is vársz el tőlük. Előbb-utóbb előkerülnek saját gondolataik és találnak majd valamit a saját életükben, amiért hálát éreznek. Azt is megkérdezheted, hogy mi volt a legjobb a mai napban. Vagy minek örül most épp a legjobban. A lényeg, hogy az öröm és hála érzését fogalmazza meg és találja meg magában. 

A hálás emberek boldogabbak mert tudják értékelni az élet apró örömeit. Megtalálják a mindennapokban azokat a dolgokat, amikért hálásak lehetnek. A boldogság alapvetően egy belső érzés, kevéssé függ attól, hogy kinek mi jut az életben. Mint ilyen tanulható és tanítható tulajdonság. És nekünk, szülőknek az is a feladatunk, hogy a gyermekeinket megtanítsuk rá. Hogy ne mástól várják a boldogságot, ne külső események határozzák meg azt számukra, hanem tudjanak belülről, magukból örömöt meríteni. 

Számomra ezt jeleni a Hálaadás Ünnepe és arra emlékeztet minket évről évre, hogy hálásak legyünk azért, amit kapunk és a hálát megtanítsuk gyermekeinknek is. 

Olvasd el korábbi cikkeinket a témában: