Mennyit hallani ezt külföldi magyar közösségekben… Folyton zaklatjuk vele gyermekeinket, akik persze lépten-nyomon átváltanak egymás közt a befogadó ország nyelvére. Teljesen érthetően, hiszen a kisgyermekek természetes törekvése a többséghez tartozni akarás. 3 éves lányom, amikor itthon óvodába került, 3 hónap alatt teljesen elfelejtett angolul, mert nem volt körülötte édesapja, hogy ébren tartsa benne a nyelvet. Amikor meg kint elkezdte az iskolát, hamarosan a magyart tette félre, hogy köszöni, ő már jól van, végre megtanulta az angolt, nincs is szüksége másra.

Ezért fontos, hogy velünk csak magyarul beszélhessen, mert másokkal egy darabig nem valószínű, hogy fog – már ami a szabadidőt, az iskolán kívüli életet illeti. De fogadjuk el, ha magyar barátnőivel egymás közt átváltanak a többségi nyelvre, mert az sem célra vezető, ha akarata ellenére kell neki a nyelvet beszélnie, vagy folyton beleszólunk a társalgásába.

Nyugodjunk meg: idővel ki fog alakulni benne a büszkeség, hogy ő egy másik nyelvet is tud, az akarat, hogy azt szépen beszélje és a törekvés, hogy másokkal is beszélhesse. Addig, ha csak velünk beszéli is, már nagyon sokat tettünk – ha mi nem beszélünk vele máshogyan, csak magyarul. Figyeljük meg: legkésőbb kamasz kora körül jól fog jönni neki is, hogy van egy titkos nyelve a barátaival – és egyre többet beszélnek majd egymás közt kortársaival is magyarul. Csak gondoskodjunk róla, hogy akkor is legyenek még körülötte magyar barátok. Ha ápoljuk közösségi kapcsolatainkat és megőrizzük gyermekeinkkel a nyelvet – már elmondhatjuk, hogy kétnyelvű gyermeket neveltünk. Nyitottabb, toleránsabb, oldottabb és okosabb felnőtt lesz belőle, mint egy nyelvűen.

Ha tetszett ez a bejegyzés és szívesen olvasnál hasonló cikkek a témában, esetleg érdekelnek további ötleteink, híreink a készségfejlesztés, olvasás előkészítés, a magyar kultúra megőrzése, a közös játék során témákban ITT feliratkozhatsz a hírlevelünkre. Ha pedig egy játékos eszközt szeretnél, hogy gyermeked könnyebben megtanulja a magyar nyelvet vagy fejlessze azt, akkor tudj meg többet a SzóKiMondókáról ITT!