Sok témát körbe jártunk már óvodakezdés kapcsán és bízunk benne, hogy eddig hasznos tanácsokat kaptál általunk. Még egy –két gondolat eszünkbe jutott.

Számba vettük a legfontosabbakat, amit tudnia érdemes minden ovikezdőnek

  • Önálló öltözés

Ez komoly feladat, de mégis! A nadrágot, bugyit letolni-, felhúzni önállóan kell(ene) a wc használatánál is, hogy a szobatisztaság kérdéséhez kapcsolódjunk. Tudni kell, hogy a wc-be kell pisilnünk, sőt kakilunk, és nem a földre, pelenkába, bilibe.

Minél több ruhadarabot tud egyedül fel- és levenni a gyerek, annál könnyebb dolga lesz. Ha a pólót, nadrágot, cipőt egyedül veszi le, nyert ügye van az átöltözésnél is.

Fontos tudnia, hogy a ruháknak is megvan a maga helye! Óvónők szerint a játékok elrakásában szívesen bekapcsolódnak a gyerkőcök és hamar megtanulják, hogy minek hol a helye, de a ruhafélékről ez nem mondható el. Sok keresési időt és problémát meg lehet spórolni, ha már otthon is meg van az előszobafogason a gyerek saját helye és megszokja, hogy oda tegye a ruháját. Elteszik ők az óvodában – de hiába van a jelük a polcon, a szomszédé is ugyanúgy megfelel nekik- ebből pedig az lesz, hogy nincs meg a cipő, amikor kellene. Sok esetben meg sem ismeri a gyerek, hogy miben érkezett az oviba.

  • Önálló étkezés

Tízóraira, uzsonnára egészben kerül a gyerek elé a kenyér, péksütemény. Ezt meg kell tudni kézbe fogni és bele kell harapni. Az oviban nem lesz széttépve a kenyér, nincsenek falatkák, amit csak be kell kapni. Igazán az idő is kevés, hogy a dadus néni akár 20 gyerek különböző kívánságait teljesítse. A zöldségfélék, gyümölcsök evése legtöbbször valódi kihívás a kicsiknek. Az önálló kanálhasználatról, nem is beszélve!  Fontos megtanítani már otthon erre a csemetét, hogy minél kevesebb kudarc érje az oviban.

  • Mi az a pohár és mire való?

Nem a cumisüveg, hanem az igazi pohár, amiből magukra lehet borítani a folyadékot.   A folyadékot, amit meg kellene inni és nem kezet mosni benne, vagy szétlocsolni. Az óvó nénik általában arra kérik a gyerekeket, hogy két kézzel fogják meg a poharat, igyanak belőle, majd tegyék vissza az asztalra vagy az étkezések végén vigyék ki.

  • A dolgoknak van hivatalos megfogalmazása, neve, amit ismerni kell

Olyan egyszerű utasítások megértésénél fontos ez, mint például „ülj le a székre”, „nyisd ki az ajtót” (amihez le kell tudni nyomni a kilincset). Biztosan ilyeneket fog hallani az óvodában és nem pedig azt, hogy csüccs, buksi, bibi, pocak, hami, tente, pápá.

  • Az óvó néni nem gondolatolvasó!

Otthon te félszavakból is érted a gyereked, ismered a sírása különböző jelentését, de az oviban meg kell tudni mondani, hogy mi a baj! Nem elég például a felső polcon lévő játék felé nyújtózni, hanem szólni kell az óvó néninek, hogy adja oda. Tessék beszéltetni a gyerekeket, mert a hiszti nem oldja meg a problémáit!

  • Orrtörlés, orrfújás

Ez is az önállósodás része kell, hogy legyen. Te könnyebben figyelsz a saját gyermekedre és biztosan nem szaladgál lógó orral, várva, hogy megtöröld. Nagyon fontos, hogy ő tartsa a zsebkendőt és ne te! A zsebkendőt ugyanis nem csak a betegségek idején fogja majd használni, hanem amikor eltörik a mécses napközben. A taknyos zsepit pedig neki kell a szemetesbe dobnia, nem elég a felnőtt kezébe adni. Az orrfújás technikájának megtanulása egy fontos feladat már óvodába lépéskor.

Hamarosan óvodába fog járni a gyerek? Akkor nyugodtan gyakorolhat!

Ha listában felsorolt dolgok már többé-kevésbé rutinszerűen mennek, akkor másra nem lesz gondja, mint jól érezze magát az óvodában és barátokat szerezzen.

Ezek amolyan iránymutatók, hogy lásd mi a valóban fontos.

 

+1 gondolat

Mi van, ha még bepisil a gyerek, de már három éves? – kizárólag ovis szempontból

Mire eléri az óvodás kort, a legtöbb kisgyerek szobatisztává válik, nappalra már biztosan. Van viszont, akinek az alvási időben szüksége van pelusra. Ez mindenképp kemény dió, hisz visszaesés az ovis helyzet miatt is előfordulhat. Az óvodák és az óvó nénik, dadusok a legkülönfélébben állnak hozzá ehhez a kérdéshez. Sok ovi nincs felkészülve a pelenkázásra. Van, ahol a házirend rendelkezik ebben a kérdésben, ezért mindenképp tájékozódj, ha még kell néha pelus. Törvényi szabályozás ugyanis nem írja elő, hogy csak teljesen szobatiszta gyerek vehető fel óvodába, viszont azt igen, hogy 3 éves kortól kötelező az óvoda.

Az óvodába járási kötelezettségről, ha nem szeretnéd még óvodába adni a felmentés módjáról, mikéntjéről és a témát körülölelő törvényi szabályozásról részletesen és teljes körűen tájékozódhatsz az alábbi bejegyzésből: Óvodába járási kötelezettség – 2015

 

Vanóné Varga Judit- köznevelési szakértő

 (óvodapedagógus, képességfejlesztő)

 


Ha tetszett ez a bejegyzés és szívesen olvasnál hasonló cikkeket a témában, esetleg érdekelnek további ötleteink, híreink a készségfejlesztés, olvasás előkészítés, a magyar kultúra megőrzése, a közös játék során témákban ITT feliratkozhatsz a hírlevelünkre.