/,,Itt van az ősz, itt van újra’’ – Fedezzük fel gyermekeinkkel együtt a természetet!

,,Itt van az ősz, itt van újra’’ – Fedezzük fel gyermekeinkkel együtt a természetet!

DSC_3944,,Itt van az ősz, itt van újra’’ – csengenek most a fülembe Petőfi Sándor szavai. Minden évszakban lehet tanítani a gyermekeknek a természetről, persze mindig mást és mást, ahogyan változik körülöttünk a természet.

Számomra mindig is fontos volt a természet, a természet védelme, a környezet gondozása és ezt a szeretetet igyekszem gyermekeimnek is átadni. Éppen ezért, amikor a SzóKiMondóka fejlesztésén dolgoztam nem volt kérdés, hogy a környezeti nevelés is része kell, hogy legyen a programnak. A játékcsomagban és a manó könyvekben is fontos szerepe van a természetnek. Így a gyermekek játékos kísérleteken és kedves meséken keresztül tanulhatnak az évszakokról, és azok változásairól már kis korban.

Tavasszal az ültetés adja talán a legjobb kontextust ahhoz, hogy megismerjük a földet, a növényeket, megtudjuk, milyen szerepet töltenek be az életünkben a növények és hogyan gondozhatjuk őket. 

DSC_3960Ősszel a földé a főszerep. A levelek ilyenkor lehullnak a földre, majd elbomlanak, visszahúzódnak a földbe. Ezt komposztáló nélkül is bemutathatjuk a kicsiknek, ha a parkban sétálva felemelünk egy-egy földre hullott levelet. Valószínű, hogy az erek közötti rész már vagy teljesen eltűnt, vagy elvékonyodott attól, hogy bomlásnak indult. A növények táplálják a földet, s tavaszra a föld újra készen áll arra, hogy a tápanyagot a benne növő növényeknek adja. 

Ha nem is minden gyermek érti meg elsőre ezt az összefüggést, akkor is érdekes lesz számára a félig elbomlott levél, a föld szaga, és ha már ott járunk, mindenképp gyűjtsünk színes őszi faleveleket, hogy lepréselve, vagy a nélkül, képet ragaszthassunk belőlük. Esetleg vigyünk magunkkal egy nejlon zacskót és szedjük össze az utunkba kerülő szemeteket, mert az pont nem jó, ha beleolvad a földbe, vagy éppen nem is fog soha lebomlani a természetben. 

Közben beszélgessünk az évszakokról, a természetről, hogy mit szeretnek az őszben, mit nem, melyik a kedven évszakuk és miért.Hagyjuk, hogy egy kicsit lelassítson minket is a természet, élvezzük az ősz színeit, illatát, és ha még van, az őszi napsugarat.

Ha tetszett ez a bejegyzés és szívesen olvasnál hasonló cikkeket a témában, esetleg érdekelnek további ötleteink, híreink a készségfejlesztés, olvasás előkészítés, a magyar kultúra megőrzése, a közös játék során témákban ITT feliratkozhatsz a hírlevelünkre.

Képek: G’n’E fotó

By | 2015-09-18T12:27:11+00:00 szeptember 18th, 2015|gyermeknevelés, környezeti nevelés|1 Komment

A szerzőről:

Egy Komment

  1. Bora Jánosné 2015-09-26 at 17:45 - Válaszolok

    Szívesen olvasnék hasonló cikkeket.

Szólj hozzá! Érdekel a véleményed!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Hallottátok? Láttátok? Készségfejlesztő kategóriában az Ország Játéka lett a SzóKiMondóka 2017-ben!

Ezt a versenyt a Játéknet találta ki eredetileg abból a célból, hogy a karácsony előtti vásárlási lázban segítsen a szülőknek eligazodni a hatalmas kínálatban. Több kategóriában lehetett szavazni és egy szakmai zsűri is bírálta a játékokat. Bíztunk ugyan magunkban, de minket is meglepett az első hely, amit elnyertünk a szakmai zsűri döntése alapján.

Az már csak hab a tortán, hogy a közönségszavazatok díját is elhoztuk, ezt nyilván neked is köszönhetjük, hiszen itt is többször hirdettük a versenyt és a linkeket, ahol leadhattad ránk a szavazatodat. Tovább: