Ezzel a címmel jelenik meg a SzóKiMondóka következő szókártyás mesekönyve. Eddig egy szókártyás könyvünk született, a Készülődés, ami egy évvel ezelőtt, a Könyvhétre látott napvilágot. Terveink szerint azt a sorozatot még az idén folytatjuk, a Nulla hulladékkal azonban egy meglehetősen égető témába fogtunk. Úgy döntöttünk, hogy Móna és Marci a környezettudatossággal ismerkedik meg lépésről lépésre, és arra tanítja a SzóKiMondóka olvasókat is. 

Miért olyan különleges és miért olyan időszerű ez a könyv? 

A Nulla hulladék (a Testrészek mesesorozathoz és a Móna és Marci kirándul sorozathoz hasonlóan) szintén 5 részesre tervezett könyvsorozat. Minden fejezetben más-más környezeti problémát veszünk szemügyre, mindig játékosan ismerkedve a témával és mindig a megoldásokra koncentrálva. Így a gyerekek emészthető módon szembesülnek a problémával és azonnal megtanulják a megoldásokat is. Sok esetben a szülők sem feltétlenül vannak tudatában a helyes cselekvési módoknak, én is rengeteget tanultam a hulladékokról a mesét írva, pedig azt hittem, hogy már mindent tudok róluk. Nem is baj, ha a szülő is tanul valami újat a könyvből, mert az összehozza gyermekével, egy szintre kerülnek a mese közös olvasása során. 

A szókártyák megkönnyítik a közös olvasást, a szavakkal való ismerkedést. Tudtok velük külön játszani, de együtt is használhatjátok őket a könyvvel. Ha pedig szelektálnátok otthon a szemetet, abban is segítségetekre lesznek. A gyerekek imádják rakosgatni a kártyákat, alkossatok mondatokat, történeteket velük! 

Mikor a könyv ötlete felmerült, egyértelmű volt számomra, hogy a szelektálásról át kell helyezzük a hangsúlyt a megelőzésre. Az újrahasznosítás jó alternatívája a lerakásnak, vagy az égetésnek, de nagyon energiaigényes folyamat, aminek további károsanyag kibocsájtása, azaz szénlábnyoma van. Ugyanakkor nem nagyon találtam semmilyen gyerekeknek szóló dalt, mesét, verset, ami a megelőzésről szólt volna. Ezért is fogalmaztuk meg a “Hulladékmegelőzés gyerekdalát keressük” felhívást a Humusz Szövetséggel közösen. 

A beérkezett pályaműveket hallhatjátok (ha nem is mindet) jövő vasárnap a Bikás parki Gyereknapon, az Újbudai Önkormányzat szervezésében készülő rendezvényen. 7 Vers, 11 dal és 3 mese érkezett a felhívásra, amiket hamarosan közzéteszünk a honlapunkon is. Egyelőre egy részét már a FB eseménynél hallhatjátok, olvashatjátok. 

De ami ennél is izgalmasabb, hogy a Hulladékmentes sátorban vásárolhattok jövő vasárnap, május 26-án egész nap konyhai komposztálót, és egy sor olyan kelléket, amelyek használatával elkerülhető a szeméttermelés: pl. textilzsebkendő, szalvéta, textilbetét, kulacs, magaddal vihető bambuszpohár, szendvicstasak, textilpelenka, stb. 

A könyvbemutató a színpadi műsor keretében lesz, 12-13 óra közt, amit követően a sátornál dedikáljuk az új mesekönyvet. Ott lesz az illusztrátor, Medvedovszky Anna, aki már 5 testrészes mesekönyvet és az összes játékcsomagot illusztrálta nekünk. Valamint az ő lelkén száradnak foglalkoztatóink, a Ki beszél? és a Játékmappa. Eljön a könyvbe került csodálatos versike írónője Kurczina Terézia, aki már 524 verset jegyez a poet.hu-n. 

Régi álmom válik ezzel a könyvvel valóra. A SzóKiMondóka előtt környezetvédő alapítványt vezettem, Rügyecskék néven. Megszerveztem egy egész lakótelep szelektív hulladékgyűjtését, bevonva a helyi iskolát, óvodát. Széles körű felvilágosító munkát végeztünk, majd önkénteseink segítségével válogattuk a beérkezett hulladékot. Az átvevők eljöttek az összegyűjtött nyersanyagért, és fizettek érte. A pénzből padokat helyeztünk ki a lakótelepre újrahasznosított műanyagból, s fákat ültettünk a lakosság részvételével. 

A Nulla hulladék a környezetvédelem és a szavakkal való játék szép találkozása. Amikor összeforr a kellemes a hasznossal, a szükségszerű a fejlesztő támogatással, a tanulás a tanítással. Amikor összeér a szenvedély és a márka, a felépített ház és a lényeg maga, akkor, ott, értelmet nyer minden. Most már tudom, hogy miért csinálom a SzóKiMondókát 9 éve. S miért hagytam abba a Rügyecskéket 12 éve.

A Nulla hulladék arra sarkall, hogy te is kezedbe vedd saját háztartásod hulladékát. Hogy átgondold, mit, hol vásárolsz, miben hozod haza és mit teszel a végtermékkel. Azt fogod érezni, hogy ezt te is meg tudod csinálni. Nem csak a problémát vázolja, hanem megoldásokat ad. Nem elrettent, hanem cselekvésre buzdít. Nem egy illuzórikus világ köszön vissza oldalairól, hanem a valóság, saját otthonod valósága. Csak rajtad múlik, hogy hallgatsz-e a gyerekek hívó szavára. Egy biztos: ha nem teszed, az ő jövőjüket veszélyezteted.

Rendeld meg a könyvet az elővásárlás egy hete alatt most 500 Ft kedvezménnyel és elsők között lehetsz, hogy megvalósítsd az abban olvasottakat. Alig várom, hogy halljam a tapasztalataidat! 

Velünk tartasz? 

Az alábbi videóban összefoglaltam a bejegyzés lényegét a SzóKiMondóka Facebook oldalán: