Eredeti tervünk szerint minden negyedik héten a külföldi magyarokhoz szólunk és őket segítjük tanácsainkkal abban, hogy igazi kétnyelvű gyerekeket neveljenek. Igazi kétnyelvű alatt azt értjük, hogy nagyjából egy szinten van a magyar anyanyelv és a befogadó ország nyelve megértésben és önkifejezésben egyaránt. Már ez a pont sokaknak nehézséget okoz, ezt a saját bőrömön is tapasztaltam. Akkor, amikor a Magyarországon nevelkedő, egynyelvű gyermekek kb. harmada megkésett beszédfejlődésű, a külföldön élők közt még magasabb lehet ez az arány. Hiszen ott tovább nehezíti a helyzetet a második (harmadik, negyedik) nyelv. Alapvetően ez azonban nem kell elriasszon minket, s nem kell csak amiatt feladjuk az anyanyelvmegőrzést, mert gyermekünk nem kezdett el időben beszélni. Azt kell mondjam, hogy kétnyelvű gyermekek esetében normális, ha eleve később kezdenek beszélni társaiknál. 

Mit tegyen a szülő, hogyan fejlessze gyermekét? 

Saját magam is tapasztaltam, hogy ha a gyerek az iskolában nyelvi fejlesztést kap, akkor (főleg a férfi pedagógusok) hajlamosak megkérni a szülőt, hogy maga is a befogadó ország nyelvén beszéljen a gyermekhez. Ez az alapjaiban hibás szemlélet helyenként még ma is tartja magát. Azért hibás, mert attól, hogy a gyermek beszéde nehezebben fejlődik, még nem kell egyszerűbb helyzetbe kerüljön. Ha az adottságai miatt két nyelv használatát képes eljsajátítani, akkor azt támogatni kell, mert idővel hasznára válik. A kezdeti nehézségeken túljutva előbb-utóbb minden kisgyermek képes két-, vagy több nyelvet elsajátítani megfelelő támogatással és szülei kitartásával, következetességével. Csak ne kövessük el azt a hibát, hogy a gyermek érdeklődéséből, vagy adottságaiból vonunk le következtetéseket. Ugyanist azt is leírtuk már többször, hogy kamaszkorig a gyerekek ellenállása a befogadó ország nyelvétől eltérő nyelvhez teljesen normális és nem is várható el tőlük más. 

Amivel az ellenállást meg tudod előzni, hogy pici korától az anyanyelved használod kommunikációs nyelvként. Azon van minden hozzád fűződő élménye, emléke. Legyenek dalai, mondókái, versikéi, amiket mondogattok az oviba menet, vagy bizonyos tevékenységekhez kötve. Legyenek mesehősök az életében magyarul, olvasott, vagy elbeszélt mesében is, nem csak nézett mesében. A nézett mese befogadása jóval passzívabb cselekedet, míg az olvasott mesét a szavakon keresztül ért meg, a látott meséket már a képeken keresztül értelmezi, ami nem segíti nyelvi fejlődését. 

Ha így nő fel, hogy játszotok együtt magyarul, énekeltek, mondókáztok és a szavakkal való játszadozáshoz is hozzászokik, nem fogja sutba dobni a magyart azért mert idegen nyelven kezdi meg az iskolát. Az lehet, hogy neked megpróbál idegen nyelven válaszolni, de tarts ki a magyar mellett és csak akkor értsd meg mit mond, ha magyarul szól hozzád. Idővel megszokja a kétnyelvű környezetet és onnantól kezdve tudatosan fejlődhet tovább mindkét nyelven. 

A SzóKiMondóka jelentősége 

A SzóKiMondóka jelentősége a kétnyelvű nevelésben az, hogy egy játékos élményhez juttatja használóit, ami jó élmény a magyar szavakhoz kötődik. Szinte azonnal juthat sikerélményhez a szavak kimondása során, később ezt tovább erősíti a szavak felismerése a képen, a kártyákon, majd a könyvben, a filmen is. A visszatérő szavak ismerősen csengenek új és újabb helyzetekben, s bár nem erre találtuk ki, de segítségükkel az olvasással is ismerkedhet a gyermek. Ha tovább segíted, megtanulhat ragozni a szókártyák segítségével, mondatokat alkotni, akár még mesét, történetet is írhattok ketten. S figyeld meg, hogy a történetei az ő életére reflektálnak majd, sokszor így mondja el neked, ha valami sérelem érte, amit szavakkal megfogalmazni még nem tud. 

A SzóKiMondóka így segíti az önkifejezését, a világ megértését számára és azt, hogy eligazodjon benne. A rendszeres sikerélmények önértékelését, önbecsülését javítják míg fejlődik önkifejezése, kommunikációja. A mai kor kihívásainak megfelelő SzóKiMondóka épp a felerősödött megkésett beszédfejlődés korszakában szeretné a szülő kezébe visszaadni a játékos, otthoni fejlesztés eszközeit, hogy jobban tudja segíteni gyermeke beszédfejlődését és széleskörűen támogassa pozitív személyiségjegyei alakulását is. 

Magabiztos, felelős, játékos és kreatív gyermekeké a jövő, akik el tudják mondani, mit szeretnének és képesek küzdeni a kitűzött céljaikért. Rajtunk, szülőkön is múlik, hogy gyermekünk meddig jut el ebben. 

Hidd el, mi segítünk ezt elérni. S ha még kételyeid vannak a játékcsomagjainkkal kapcsolatban, próbáld ki a  SzóKiMondóka játékmappát most ezer forint kedvezménnyel a jatek1000 kuponkóddal webáruházunkban! 

Az alábbi videóban összefoglaltam a bejegyzés lényegét a SzóKiMondóka Facebook oldalán: