/Kiszámíthatóság, állandóság, ami biztonságot nyújt 

Kiszámíthatóság, állandóság, ami biztonságot nyújt 

Minden gyermeknek szüksége van rá, hogy legyenek kiszámítható, visszatérő elemek az életében. Ezek a rendszeres tevékenységek biztosítják számukra a napi ritmust, az állandóságot, a biztonságot. Hogyan tudjuk ezt növelni gyermekeink gyakran változó és hektikus életében? 

Úgy, hogy ha előző este megbeszéljük, mi vár rá másnap. Ha valami a szokásostól eltérő módon alakul, – például a nagyi megy érte az oviba helyettünk-, akkor ilyenkor érdemes előre azt megbeszélni. Lehet vizuális képekkel is segíteni a megértést, azok közelebb hozzák hozzájuk az élményt: a nagyi kezét fogva jöttök majd haza együtt az óvodából, és közben elmentek a kutyás ház mellett… Fontos, hogy ezek az előre megbeszélések nyugodtan, kellemes légkörben, szemkontaktussal, ráérősen történjenek, feszültségmentes hozzáállással. 

A kiszámíthatóság fontos olyankor is, ha elindulunk valahová. Elindulunk haza a játszótérről, vagy barátoknál tett látogatásból. Adjunk egy tíz perces figyelmeztetőt búcsúzás előtt, hogy gyermekünknek legyen lehetősége befejezni azt, amiben éppen benne van. Így amikor elérkezik az idő könnyebb az elindulás. Gondoljunk csak bele a kettő közti különbségbe: indulás közben hátulról felkapjuk úgy, hogy nem számít rá gyermekünk, vagy velünk szemben állva a térdét meghajlítja, ugrik és szinte a karunkba repül a gyermek – két teljesen más helyzet, más érzéseket fog kiváltani és számukra teljesen különböző biztonságérzettel jár. 

A kiszámíthatóság és ritmus egyik mindennapi megjelenése az udvariasság. Ha megkérem valamire a gyermekem, azt “légy szíves” kifejezéssel teszem, amit a “köszönöm” követ. Ugyanezt várom el gyermekemtől is. A kérem, köszönöm és a szívesen a tisztelet jelei a családban, a mindennapok részesei.

Segítik a ritmust az állandó, visszatérő, vagy egymást követő tevékenységek is, mint például a fogmosás, vagy az evés előtti kézmosás. Ezek kialakításához eleinte nagy odafigyelésre van szükség. Maradjunk mellettük, szavakkal, vagy akár dallal, mondókával kísérjük az adott tevékenységet.

Bevizezed, majd szappanozod a kezedet, megdörzsölöd, lemosod, elzárod a vizet és megtörölöd a kezedet. Ehhez a 6 lépéshez egy dalt is írtunk Nektek, Kosz, kosz, kosz – ha koszos a kezed címmel, ami majd a SzóKiMondóka Víz fejezetében fog megjelenni. Hallgass bele!


Addig gyakoroljuk együtt
ezeket a tevékenységeket, míg biztosan nem mennek egyedül is. A ritmus kialakításához tartoznak olyan mindennapi dolgok akár, hogy mindig ugyanoda tesszük le a táskát, ha megjöttünk. Így nem kell később keresgetni a lakásban, ha szükségünk van rá.

A SzóKiMondóka játékcsomaggal is könnyedén alakíthattok ki napi rutint, visszatérő tevékenységeket. Mi reggel néztük meg a filmet, míg öltöztünk a díványon ülve. Ebéd után olvastuk a könyveket és este, lefekvés előtt játszottunk a szókártyákkal. Ez a szokás biztosította, hogy rákészültek a gyerekek, tudták, mi fog következni és maguktól is hozták a játék elemeit. 

Ha tetszett ez a bejegyzés és érdekelnek további ötleteink, híreink a készségfejlesztés, olvasás előkészítés, a magyar kultúra megőrzése,  a közös játék során témákban ITT feliratkozhatsz a hírlevelünkre.

By | 2016-01-06T17:31:08+00:00 január 6th, 2016|együtt töltött idő, gyermeknevelés, napi rutin|0 Komment

A szerzőről:

Szólj hozzá! Érdekel a véleményed!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Hallottátok? Láttátok? Készségfejlesztő kategóriában az Ország Játéka lett a SzóKiMondóka 2017-ben!

Ezt a versenyt a Játéknet találta ki eredetileg abból a célból, hogy a karácsony előtti vásárlási lázban segítsen a szülőknek eligazodni a hatalmas kínálatban. Több kategóriában lehetett szavazni és egy szakmai zsűri is bírálta a játékokat. Bíztunk ugyan magunkban, de minket is meglepett az első hely, amit elnyertünk a szakmai zsűri döntése alapján.

Az már csak hab a tortán, hogy a közönségszavazatok díját is elhoztuk, ezt nyilván neked is köszönhetjük, hiszen itt is többször hirdettük a versenyt és a linkeket, ahol leadhattad ránk a szavazatodat. Tovább: