A jövő héten végre megjelenik a Testrészek mesesorozat új kötete az Orr és fül. Ha eddig gondolkodtatok, hogy mi lehet a könyvek gerincén, akkor ezzel a könyvvel együtt már láthatjátok a kirajzolódó grafikát: Móna olvas kisöccsének, Marcinak a szőnyegen ülve. A képet majd a hamarosan megjelenő Fej és szív, valamint a sorozatot záró Test könyvek gerincén található rajzok teszik teljessé. Igazi családi könyv az Orr és fül, mert minden korosztály számára tartogat meglepetéseket. 

Én személy szerint az előzékkel szoktam kezdeni a gyermekeimmel, az új könyvvel való ismerkedést  – ez rögtön a könyv kinyitása utáni oldalpár, ahol ebben az esetben különféle rajzokat találtok, amik a mesékhez kapcsolódnak. Megkérdezem hol a fül, hol az orr, mi ez? – mondjuk a gitár képére mutatva. Minden képet megbeszélünk, mielőtt az olvasásba kezdünk, hogy gyakoroljuk a szavakat és a gyerekek egy képet kapjanak arról, hogy miről fog szólni a mese.

 “Beköszöntött az ősz és Marci az első hűvösebb napon megfázott. Szeretett ugyanis a homokozóban mezítláb mászkálni…” kezdődik a mese, és sok kisgyermek magára ismerhet ebből a jelenetből. Ki ne szeretné talpán a meleg homok és az alsó rétegekben található nedves homok különbségét érezni? A baj ezzel csak az, hogy nálunk nem lehet minden évszakban mezítláb homokozni, mert megfázás lesz a vége, mint ahogy Marci a mesében is megfázik. 

Az Én is pisze, te is pisze” kezdetű mondóka nagy kedvence lett gyerekeimnek, hiszen orrainkat összeérintve játsszuk el, jobbra-balra mozgatva a fejünket. A mondókához dallam is tartozik, amit megtalálhattok a mesekönyv végén.

Marci orrába pedig beköltöznek a komisz náthamanók, akik megakadályozzák, hogy a kisfiú érezze az ételek ízét vagy a gyógynövények illatát. Ezekből anya gyógyteát főz neki, hogy hamarabb meggyógyuljon. A náthamanókkal csak a tűzfújó sárkány képes elbánni, akit egész nap utánoznak a gyerekek annak érdekében, hogy megszabaduljanak tőlük. Fújják az orrukat zsebkendőbe és gondosan elcsomagolják a kifújt náthamanókat. A náthára a sárkányosdi, a gyógytea és a gyümölcsök jelentenek gyógyírt és Medvedovszky Anna érzékletes rajzai nyomán a gyerekek megtanulhatják az egyes gyógynövények neveit. 

Rögtön a mese után találhatjátok meg Lackfi János versét a gyógynövényekről, ami egyenként bemutatja a náthaűző növények gyógyhatását, jobban, mint bármely füveskönyv, hisz rímekben fogalmaz. János remekül érzékelteti a bodza, hársfa, zsálya, kakukkfű, menta és kamilla jellemzőit, a kicsik számára is érthető módon. Az már csak hab a tortán, hogy a vers a Bóbita, bóbita táncol Weöres Sándor vers Tolcsvay László által írt dallamára készült, tehát akár énekelhető is, de mindenképp ritmusosan is lehet olvasni.  

“Hogyha figyelmes a kertész, 

Érik a kertben a gyógyszer, 

Szűnik a ronda betegség, 

És sose kell buta vegyszer.” – végződik a 7 versszakos vers. 

Milyen igaz. Az egyszerű megfázásra nem kell mindjárt lázcsillapító, köptető, kúp és antibiotikum. Próbálkozzunk meg mi is először a népi gyógymódokkal, hagyjuk hatni a lázat, hagyjuk megküzdeni gyermekünket a betegséggel, mert erősödik általa.  

A Fül mese egy nagyon fontos értékről szól, a barátságról, s hogy lesz úrrá az új kislány az óvodában az őt ért csúfolódáson. Éva, akit elálló fülei miatt csúfolnak az új óvodában a gyerekek, megmutatja, hogy hallásával, zenei érzékével le tudja venni a lábáról a csúfolkodó társait és meg tudja szerettetni magát belső értékei által. Sok kisgyereknek segíthet ez a mese abban, hogy túltegye magát az őt ért negatív élményeken és arra fókuszáljon, amit jól csinál, amiben tehetséges – mert minden gyermek tehetséges valamiben, a mi feladatunk, hogy megtaláljuk benne azt a tulajdonságot, amiben jó és azt állítsuk a középpontba.  

Ezt a mesét Lackfi Jánosnak a zenéről szóló verse zárja, ami megint minden korosztálynak, a felnőtteknek is tud nyújtani valamit. A zene varázsa, ami a semmiből lesz, mégis áthatol mindenen és mindent elönt, úgy járja be a földet, mint a szeretet. 

Jó szívvel ajánlom minden kis és nagygyermeknek, felnőttnek, szülőnek és nagyszülőnek a Testrészek mesesorozat most megjelenő kötetét. Hiszen arról szól, amiről a mai világban keveset hallani: a természetről, az emberi értékekről, az igazán fontos dolgokról, amelyek segítenek megküzdeni az életünk nehézségeivel. Kívánom, hogy titeket is segítsen ebben a könyv! 

A sorozat korábbi kötetei: Láb és kéz, Szem és száj. Elértek minket youtubeon is, ahol meghallgathattok egy-egy meserészletet az előző kötetekből. Megrendelni pedig ITT tudjátok a könyvet, szerdáig még előrendelés keretében 50% kedvezménnyel. 

Jó szórakozást!