/Külföldről hazalátogatva – Hi, szia, majd jó napot!

Külföldről hazalátogatva – Hi, szia, majd jó napot!

Az egyik legfontosabb ok, amiért itthon töltjük a nyarat az az, hogy gyermekeim magyar nyelvi környezetben lehessenek, hogy gyakorolják a magyar nyelvet. Erre nagyon jó alkalmat adnak a nyári napközis táborok is, amikből, úgy látom, évről-évre egyre több szerveződik országszerte. A gyermekmegőrzés mellett a táborok tematikus programokkal is várják a gyerekeket, legyen szó kézműves, tánc, úszó vagy más sport programokról. Idősebbek számára író táborokat is szerveznek, amik kifejezetten a magyar nyelv használatát erősítik. Eleinte persze, ha több gyermek van családban, a befogadó ország nyelvén beszélnek a testvérek egymás között, de minél inkább gyakoroltatjuk velük a magyar nyelvet, annál hamarabb fognak átváltani egymás közt a magyarra. 

 

Milyen egyéb programokkal és otthoni foglalkozásokkal segíthetjük a magyar nyelv megerősödését, míg itthon vagyunk? 

Keressünk magyar kulturális programokat. Tény, hogy a kőszínházak sajnos nyárra bezárnak és a választék szűkös, de így is akad azért jó program, ha máshol nem, az üdülőhelyek közelében. A dzsungel könyvét a gödöllői Arborétumban fogjuk július 31-én megnézni, de a Balaton környékén kőszínházak is tartanak gyerekelőadásokat nyáron. nyári fesztiválokon is el lehet csípni jó kis gyerekdarabokat pl. ITT.

Egy cirkuszi előadást is, aminek nincs szinte nyelve, meg lehet úgy beszélni a gyerekekkel magyarul, hogy abból tanuljon mindenki a maga szintjén. Alkalmas erre egy mozifilm is, vagy akár egy játszótéri kirándulás

Tartsuk személyesen is a kapcsolatot a rokonokkal, barátokkal. A nyelv akkor lesz fontos gyermekünknek, ha látják az értelmét is. Ha a rokonokkal csak magyarul tudnak beszélni, az egy nagyon jó motiváció arra, hogy megtanulják. Ha évenkénti személyes találkozásokon keresztül tud megújulni a kapcsolat, az jó alap arra, hogy év közben Skype-on, vagy egyéb videó hívásokon keresztül tartsuk a kapcsolatot a rokonokkal, barátokkal. 

Ha tud már írni a gyermek, vezessünk közösen naplót a látott-hallott dolgokról. Ez segíti az élmények feldolgozását és az írásbeliség megerősödését is. Az emlékek is jobban megmaradnak, ha írásos nyomuk van. A még nem író gyerekekkel emlékkönyvet készíthetünk. Összegyűjthetjük és beragaszthatjuk egy füzetbe az emlékezetesebb programokhoz tartozó kincseket: jegyeket, képeket, fotókat. Közben pedig biztassuk gyermekünket, hogy maga mesélje el, hogy merre járt és mit csinált. 

Itthon a gyermekeimmel tanulunk is egy fél-egy órát naponta, attól függően, hogy mennyi ideig tudnak figyelni, koncentrálni éppen. Ismerkedünk a folyóírással, a magyar betűkkel, színezünk, gyurmázunk, játékos feladatokat oldunk meg. Leginkább a tudatosszulo.hu kiadványait találtam erre alkalmasnak, abban szerintem minden gyerek talál kedvére való feladatot. 

A gyerekek könnyen és gyorsan tanulnak, főleg, ha közösségben vannak. A tegnapelőtt még a kocsiablakból mindenkinek hi-jal köszöntek, tegnap sziá-val, ma Jó napot kívánok! – hangzott végig a főúton, minden gyalogosnak. Élvezik a nyelvet, a más kultúrát, hogy megértik és beszélik is (végre nem csak anyával), érdemes támogatni őket ebben! 

By | 2017-04-11T08:23:09+00:00 július 21st, 2016|anyanyelvmegőrzés, gyermeknevelés, kétnyelvűség, magyar kultúra|0 Komment

A szerzőről:

Szólj hozzá! Érdekel a véleményed!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Hallottátok? Láttátok? Készségfejlesztő kategóriában az Ország Játéka lett a SzóKiMondóka 2017-ben!

Ezt a versenyt a Játéknet találta ki eredetileg abból a célból, hogy a karácsony előtti vásárlási lázban segítsen a szülőknek eligazodni a hatalmas kínálatban. Több kategóriában lehetett szavazni és egy szakmai zsűri is bírálta a játékokat. Bíztunk ugyan magunkban, de minket is meglepett az első hely, amit elnyertünk a szakmai zsűri döntése alapján.

Az már csak hab a tortán, hogy a közönségszavazatok díját is elhoztuk, ezt nyilván neked is köszönhetjük, hiszen itt is többször hirdettük a versenyt és a linkeket, ahol leadhattad ránk a szavazatodat. Tovább: