Tudtad, hogy az első Föld napját 1970-ben szervezték meg Amerikában? Az akkori törekvések sajnos ma, 53 évvel később is nagyon aktuálisak: tiszta levegőt, a kerékpáros-gyalogos közlekedés támogatását, a környezet védelmét követelték a (javarészt) fiatalok a politikusoktól, városvezetőktől, képviselőktől. A természet megtisztításán dolgoztak, szemetet szedtek a városban és az erdőkben, hogy a környezetvédelem ügyét elősegítsék. Sajnos, ma ugyanúgy lehetne ezeket a követeléseket támasztani képviselőink felé, a helyzet azóta csak rosszabbodott.

1920 óta tisztában vagyunk a fosszilis energiahordozók égetésével együtt járó üvegházhatás melegedést (klímaváltozást) okozó hatásával. Mégsem tettünk semmit annak kiváltására, vagy csökkentésére, egészen a legutóbbi évekig. S amit most teszünk nem bizonyul elégségesnek. Bár a klímaegyezmények másfél fokban igyekeznek maximalizálni a melegedést, az üvegházhatású gázok kibocsájtásának jelenlegi trendje egy 4-7 fok közötti melegedésre ad okot. Ez a melegedés egyelőre számunkra elképzelhetetlen következményekkel jár. De mivel még kék az ég és itt a tavasz, ezt nem érezzük át, az árvizek, szárazság és erdőtüzek híre eljut ugyan hozzánk, de hamar felülírja egy másik, helyi vonatkozású, emiatt fontosabbnak ítélt hír. A természet egyelőre nem mutatja számunkra minden nap azokat a jeleket, amik felébresztenének minket annyira, hogy változtassunk szokásainkon és áldozatot is vállaljunk a klímaváltozás csökkentésének érdekében.

Ebből az okból a SzóKiMondóka harmadik mesesorozata a környezetvédelemről szól. Egyszerű, kézzelfogható példákkal mutatjuk meg az olvasóknak, hogy mit tudnak tenni a gyerekek és családjaik a környezetbarátabb háztartás kialakításának érdekében. Hogyan tudunk közelebb kerülni a természethez, aminek mi is részei vagyunk, de valahol megszakadt a kapcsolatunk vele, ha fel sem tűnik számunkra, hogy mindennapi döntéseinkkel egyre mélyebbre ássuk magunkat a gödörben. Ebből a gödörből szeretne kisegíteni minket a SzóKiMondó Ökomesék szókártyás mesesorozat, aminek hamarosan a negyedik fejezete is megjelenik, a Vásárlás újragondolva.

Vásárlási szokásainknak kiemelkedő szerep jutott ökológiai lábnyomunk meghatározásában. De nem csak a saját háztartásunk mérlege, hogy mit, hol vásárolunk, hanem költésünk egyfajta szavazat is, hiszen pénzünkkel azt a céget, termelőt tartjuk életben, akire vásárlási döntésünk esik. Gondoltál már rá, hogy az áron kívül mást is figyelembe vegyél vásárlási döntéseidnél? A Fair Trade kávé és csokoládé ötlete onnan származik, hogy a fejlett világ bizonyos fogyasztói nem szeretnék támogatni az esőerdők irtását a kávé- és kakaóültetvények érdekében, a fokozott vegyszerhasználatot és gyerekmunkát, hanem fontos számukra, hogy a termelő is megfelelő fizetést kapjon munkájáért, amivel már iskolába tudja járatni gyermekeit, s hogy a természettel összhangban lévő termelési módszereket alkalmazzon. Ennek ismeretében hajlandó többet fizetni az így megtermelt kávéért, csokiért, mert tudja, hogy a pénzével egy fenntartható gazdaságot támogat.

Te is hajlandó vagy megnézni, hogy mire költöd a pénzed? Elolvasni az összetevőket a feldolgozott élelmiszeren és nem megvenni, ha van benne pl. pálmaolaj? Képes vagy megtenni az extra lépéseket a szelektív kukáig és nem megvenni a csomagolást ha nem tudod újrahasznosításra külön gyűjteni? Biciklivel közlekedni autó helyett? Belföldön nyaralni a tengerpart helyett? Áldozatot hozni annak érdekében, hogy gyermekeink is egy élhető bolygón nőjenek fel és ne nekik kelljen elviselni nemzedékek kényelmének következményeit?

A SzóKiMondó Ökomesék célja, hogy ezt a másfajta gondolkodásmódot megmutassa nektek. Egyszerűbbé tegye a környezettudatos életmód választását. Könnyebbé az áldozathozatalt. És játékossá az életmódváltást. Sokmindent találsz a mesékben, aminek nincsen áldozat-szaga, inkább szórakozás a környékbeli fákkal barátságot kötni. Vagy a zöldséget megszeretni, egészségesebben élni. A környezettudatos életmód varázsa, hogy ha elkezded, nem tudod abbahagyni. Gondolkodásmódod olyan változáson megy keresztül, hogy látod majd a következő lépést az úton. Magad fogod kitalálni, hogy miken szeretnél még változtatni.

Minden kezdet nehéz. Ökomeséinkkel könnyebbé és játékosabbá teheted ezt a változást. Most a SzóKiMondó Ökomesék első 4 kötetét hatalmas kedvezménnyel rendelheted meg egyben itt, mi ezzel járulunk hozzá a környezettudatos életmód terjedéséhez.

Augusztusban érkezik az ötödik!

Nézd meg a bejegyzés videóváltozatát a SzóKiMondóka Facebook oldaláról: