Ha csupán néhány mondatban kellene megindokolnom, akkor azt mondanám, hogy azért választottuk ezt a témát, mert: A család a kisgyermek számára az első ingerek forrása. A család, ami jelentheti akár csak az anyát is, de alapvetően a kisbabát közvetlenül körülvevő emberek közösségét értjük alatta. Itt tanulja meg első szavait, itt teszi első lépéseit, itt ismerkedik a világgal, az alapvető emberi kapcsolatokkal. Ezen gondolatok mentén ezekhez az ismeretekhez rendeltük hozzá a szavakat, a szavakhoz pedig élményeket: dalokat, mondókákat, közös meseolvasást. Kialakítva ezzel a SzóKiMondóka játékcsomag következő részét.

A hosszabb válasz pedig úgy hangzik, hogy amikor a 2-6 éveseknek készülő SzóKiMondóka sorozat kialakításán dolgoztam, akkor mindenképpen úgy akartam megvalósítani, hogy bele tudjam illeszteni azt, ami számomra oly fontos, a környezeti nevelést. Aki személyesen ismer, tudja, hogy egy környezetvédelmi alapítványt vezettem 7 évig, mielőtt gyermekeim születtek és a SzóKiMondókába fogtam.

A gyermekek számára nem lehet úgy közvetíteni a környezetről ismereteket, hogy ne szemetelj, zárd el a vizet, ezt csináld, azt ne csináld, stb. Csak megmutatni, megismertetni, megszerettetni lehet velük a természetet. Így adta magát, hogy a természetről, az évszakokról, közelebbről pedig a négy természeti elemről szóljon a SzóKiMondóka sorozata. Bevezetésnek azonban elengedhetetlennek tűnt egy olyan fejezet, ami arról szól, ahol a kisgyermekek élnek, ahonnan elindulnak, ahol most tartanak: a Család. Innen elindulva ismertetjük meg őket a sorozat fejezetei során a vízzel, a levegővel, a tűzzel és a földdel úgy, hogy minden egyes fejezetben találkoznak új, vagy számukra már ismerős fogalmakkal: színekkel, testrészekkel, állatokkal, egy-egy évszakkal és mindezt dalokon, meséken, mondókákon keresztül dolgozzák fel. 

A négy természeti elemet bemutató sorozatot tehát egy keretbe foglaltuk: a Családból kiindulva, a természeten át jutunk vissza az Emberig, az utolsó fejezetig. Itt már a társadalmi keretekkel ismerkedünk majd meg, persze mindezt a kisgyermekek nyelvén és szintjén. Az Ember fejezetben összefoglaljuk majd a sorozat ismeretanyagát, és a szavakat fokozatosan lebontva a szótagokon keresztül eljutunk az ABC-ig is. 

Egy izgalmas kaland veszi tehát kezdetét idén májusban, amelyet gyermekeddel közösen járhatsz végig, szóról szóra ismertetve meg őt az őt körülvevő emberi és természeti világgal.

Jó utazást kívánnak neked sok szeretettel: a SzóKiMondóka alkotói

Ne maradj le semmiről! Kövesd facebook oldalunkat, és legyél az elsők között, aki bepillantást nyer legújabb játékcsomagunkba.

banner_200x200