Mit csinál ma Magyarországon a 2-6 éves gyermekek nagy többsége? Bölcsibe, oviba jár. Rendben, és ott mit csinál? Játszik, verset tanul, mondókázik, énekel, táncol, okosodik, kapcsolatokat létesít és mesét hallgat. Mindez a SzóKiMondókáról is elmondható, ezért adta magát a téma:  A SzóKiMondóka játékcsomag – Óvoda című fejezetében az óvoda varázslatos világát mutatjuk be az oda először belépő kisfiú szemszögéből, a már tapasztalt, idősebb testvére vezetésével. 

Sokan kérdezték már tőlünk, hogy: miért pont azt a bizonyos 12 szót mutatjuk be a kisfilmben, miért ezek a szavak jelennek meg a szókártyákon, vagy vannak kiemelve a mesekönyvben?

Nos, a tervezéskor bevontunk több száz óvodát és megkérdeztük a pedagógusokat, hogy melyek azok a szavak, amelyek legtöbbször előkerülnek mindennapjaik során. Ezeket a szavakat mondták első helyen: kint, bent, kérem, köszönöm, szívesen, stb. Hozzávettük a testrészeket, mint a világgal ismerkedő kisgyermek első szavait, valamint a nagyon fontos szia szót és utoljára a gyere, mint hívó szó került be a válogatásba.

Ezeket a szavakat aztán többféle szövegkörnyezetben, sokféle helyzetben mutatjuk be a filmen, hogy a kisgyermekek a helyzettől elvonatkoztatva tanulják meg a szavak jelentését.  A szavak értelmezését segítik a hozzájuk választott mondókák és gyerekdalok is, amelyeket a szülőkkel (nagyszülőkkel, testvérekkel, …) együtt játszhatnak el a kicsik.

További elmélyülést biztosít a szavak jelentéstartalmában a csomagba került Lackfi János által írt mese is, amelynek címe a Milán és a sziázás. Mit csinálhat egy lassan három éves kisfiú, aki nem tud kimászni a rácsos ágyból, és szombat reggel reggelire vágyik? Sziázik és köszöngetésével odahívja magához az állatait, akikkel aztán nagy hancúrozásba kezdenek egészen addig, míg anya és apa be nem jön végre felköszönteni a három éves Milánt. 

A játékcsomag óvodai felhasználását egy terjedelmes tevékenységlista segíti, amelyben rengeteg további ötlet van kiegészítő foglalkozásokra mindenféle témákban. A csomag segít az óvodára való felkészítésben, a ráhangolódásban, és segítheti magát a beszoktatás folyamatát is. Valamint segítheti feldolgozni a gyermeket az óvodában ért élményeket is. A szókártyák segítségével mesét szőhetünk. Így a mesét a gyermek saját maga alakíthatja. A kártyákkal mondhatja el azt, ami épp foglalkoztatja őt.

A csomag felhasználási lehetőségei a te kreativitásoddal párosulva kiteljesedhetnek, de az Útmutató is rengeteg játékötlettel van teli.

Ha megtetszett az ovis fejezet, van egy jó hírünk: néhány héten belül itt az új fejezet, a Család!

Ha viszont még nincs meg az Óvoda fejezet, akkor megrendelheted webáruházunkban ezt a kuponkódot felhasználva: szkmo15 2016. június 30-ig 15% kedvezménnyel.

Ha tetszett ez a bejegyzés és érdekelnek további ötleteink, híreink a készségfejlesztés, olvasás előkészítés, a magyar kultúra megőrzése,  a közös játék során témákban ITT feliratkozhatsz a hírlevelünkre.