Itt a március, ami már a tavasz közeledtét jelzi. Készülünk a Húsvétra, olvad a hó, esik az eső és itt a víz világnapja is: március 22. Ebből az alkalomból szeretném elmondani, hogy miért a 4 elemet választottuk a SzóKiMondóka játékcsomagok témájának? 

A küldetésünk, hogy a kicsiknek szavakat tanítsunk és a szavakkal játsszunk. Célunk, hogy a szülők kezébe olyan eszközöket adjunk, amelyekkel közös, játékos perceket szerezhetnek és felejthetetlen élményeket nyújthatnak a gyermekeiknek – úgy, hogy közben észrevétlen fejlesztik őket. Fontos volt, hogy olyan szavakkal kezdjük az ismerkedést, amelyekkel közvetlenül tudnak kapcsolódni az őket körülvevő világhoz. Ha már megismerték a család szavait, akkor onnan továbblépve következik a világ megismerése. 

De mi az, amit a világból szeretnénk megmutatni nekik? Nem az autók, a robotok, és az épületek – amik ma oly népszerű témák. Nekünk az volt fontos, hogy a gyermekeknek a természetet megmutassuk, méghozzá olyan formájában, ahogyan az jelen van a kicsik életében. Ezért a természeti elemek közül a víz került az első helyre – hiszen anélkül egyetlen kisgyermek sem lenne meg, egy napra sem. Le kell mosni a koszos kezet, leöblíteni a WC-t, inni kell a nagy hancúrozás után és este belemerülve pancsolni és játszadozni az álmok előtt. 

S miért fontos számunkra, hogy a gyerekek megismerjék a Föld erőforrásait, a minket tápláló és védő bolygó elemeit? Mert nélkülük nincsen maradásunk itt a Földön. Ha nem vigyázunk rájuk, a túlélésünk kerül veszélybe – ez ma már nem vészharang kongatás, hanem köztudott tény. Minden elemhez párosítottunk egy évszakot is és a víz évszaka a tél. Utána a levegő következik, aminek az évszaka a tavasz, és így sorban követik egymást az elemek. A következő a tűz, a nyárral és a sort a föld elem zárja, aminek az ősz az évszaka. S ahogyan a sorozat elejére tettük a Család fejezetet, a vége sem maradhatott lezáratlanul, oda az Ember fejezet került, amivel már kilépünk a kicsik szűk környezetéből az emberi társadalomba – óvodába, iskolába. 

Az egyes fejezetekben pedig körbejárjuk a természeti elemek szerepét – a víz fejezetben sorra vesszük, mi mindenre használjuk a vizet és hogyan tudunk vigyázni rá. A célunk, hogy a gyermekekben – és persze a szülőkben is – tudatosítsuk, hogy természeti erőforrásaink végesek és vigyázni kell rájuk, éppen gyermekeink érdekében is. 

Ha mi nem vigyázunk a bolygóra, gyermekeink nem fognak tudni egészséges élelmiszereket enni, a természetben megpihenni, onnan töltekezni. 

Most megnyerhetitek a SzóKiMondóka Víz játékcsomagot, ha részt vesztek az alábbi rajzpályázaton:

Milyen szerepet tölt be az életetekben a víz?

2-6 éves gyerekeknek hirdetünk rajzpályázatot a VÍZ témakörében. 2 kérésünk van: 

– a rajz a vízről szóljon, annak valamilyen formájáról, vagy tulajdonságáról, szerepéről ÉS

– legyen rajta egy szó is, amit persze felnőtt is rajzolhat – így lesz közös a munka.

A rajz (festmény, kollázs, szobor, stb.) 2-6 éves gyermek munkája legyen, a szó odahelyezésében segíthet felnőtt is. 

A pályaművek fotóit a Facebook eseménybe várjuk, de postán is küldjétel el nekünk (TreeFa World Kft., 1146 Budapest, Thököly út 58-60. 407. szoba), s ha megfelelő számban kapunk pályaművet, kiállítást is rendezünk belőlük, nyilvános helyen. 

Eredményhirdetést a Víz Világnapján tartunk, március 22-én. 

A közönségszavazat és a szakmai zsűri díjai is értékes SzóKiMondóka játékok és könyvek lesznek. 

Segítsetek az Esemény népszerűsítésében! 

Köszönjük