Gyerekekkel nyaralni? Ugyan már, felejtsd el! Ők nyaralnak, te meg kétszer annyit dolgozol! – mondták nekem többen is, míg a gyerekek kicsik voltak. S valljuk be: van benne valami.

A kisgyerekeket kiszakítani megszokott környezetükből, ugyanakkor biztosítani számukra mindazt, ami fontos, már eleve egy csomó plusz munkát jelent. S, hogy közben még te is nyaraljál, az igazán művészet. 

Lássuk azt a néhány tippet, amivel tudom szolgálni nyaralásotok, pihenésetek. Nem saját ötlet, kiropraktor orvosom kötötte lelkemre, hogy 2 dolgot tanítsak meg a gyerekeknek, ha nyugodt nyaralásokat szeretnék: az olvasás szeretetét és az úszást.

Az enyéim egyszerre kezdtek úszni – a nagy 2 és fél éves volt, a középső 9 hónapos, a legkisebb meg akkor született, így ő 6 hetesen kezdte a babaúszást. A legnagyobbnak okozott legtöbb gondot a vízhesz szokás, volt jó pár hiszti az elején, de hamar hozzászokott és megszerette, sőt élvezte a vizet. A középső vizipólósnak született – az esti fürdések voltak számára mindig is a nap fénypontjai. Ő már néhány hét után nyitott szemmel, örömmel merült és nagyon ügyes a vízben, a mai napig. A legkisebb pedig vízben született és a korai vízhez szoktatás is megtette a hatását – persze éveken át jártak később úszni, mert a babaúszás valójában vízhez szoktatás, úszni akkor tanul meg a gyermek, amikor már képes utasításokat végrehajtani. 

Az olvasás szeretetéről a SzóKiMondóka gondoskodott: a legnagyobbon kíséreleteztem ki a játékcsomagok prototípusát, a középsővel pedig a szókártyás olvasásást vittük tökélyre. Így ha van víz, medence ahol nyaralunk, az egész napos pancsolás, pihenésképpen pedig az olvasás elfoglalja őket annyira, hogy én is tudok pihenni. Persze ha ezt a blogot olvasod, akkor a te gyermeked jó eséllyel még nem tart ott, hogy egyedül olvasson. Ezt csak azért írtam le, hogy neked is lehet ez a hosszú távú célod, s tudd már most, hogy milyen lépéseket kell megtenned e nem túl távoli jövő felé. Az olvasást könnyedén meg tudod szerettetni kiadványainkkal: 2-3 éves kisgyermekek a játékcsomagok segítségével ismerkednek meg legkönnyebben a szavak írott alakjával, 5-6 éveseknek talán már szókártyás mesekönyveink jobban segítenek ebben, ha amúgy már szeretik lapozgatni a könyveket. A könyvbe tűzött szókártyák egyszerre adnak lehetőséget szavas játékokra és a könyvben kiemelt szavak felismerésére.  

A SzóKiMondóka képes tördelése segítségével minden korosztály számára megkönnyítheted az olvasás előkészítését, azzal, hogy a mesében soron következő kiemelt szavakat ő tudja kimondani a rajzok alapján, mert mindenhol lerajzoltuk nagybetűvel kiemelt szavak jelentését. Így sikerélménye lesz az olvasással kapcsolatban, mert részt tud venni abban, és alig várja már, hogy megtanuljon olvasni. Mikor pedig elkezd olvasni tanulni, akar majd benne fejlődni, belső motivációja lesz az olvasás elsajátítására és tökéletesítésére. Ezeket teheted már most a jövőbeli nyaralások megkönnyítésére. 

No de kicsikkel mitől lesz könnyebb a nyaralás? 

Alapszabály, hogy a napi rutint érdemes megtartani a nyaralás alatt is. Akkor is keretet ad a napoknak az étkezések ritmusa, az alvás, játékidő és a szabályok sem mások a nyaralás alatt. A játékok lehetnek közösek, családi játékok, amelyekre most egy kicsit több idő van. Az alvás sose maradjon el, vagy legyen kevesebb, mert a nyűgös, fáradt gyermek az egész család nyaralását megnehezíti. Érdemes ezért beosztani a hely kínálta lehetőségeket és az amúgy szokásos napirendetekbe beillesztve felkeresni azokat, hogy ne akadályozzák a napi rutint, hanem épp, kiegészítsék azt. 

Az elvárásaidat sem árt, ha a realitások talaján fogalmazod meg és tudsz rugalmas lenni, ha épp nem jön össze a kiszemelt hegycsúcs meghódítása, vagy a múzeum összes képének megtekintése. A kevesebb itt is több: ha azt a néhány dolgot, amit sikerül megnéznetek, jó kedvvel és családi élményként élitek meg, nem baj, ha kimarad egy-egy tervezett programpont, lesz még rá alkalom máskor is. A gyerekek szívesen térnek vissza ugyanarra a helyre jövőre is, ha jó élményeket szereztek ott. 

A nyaralások alatt jobban számíthattok egymásra is a családban, aki otthon, napközben dolgozik, most veletek van, be tud segíteni, ha egy nyugodt kávéra vágysz, vagy kényeztetnéd magad egy masszázzsal, szaunával. A nyaralás kigyermekekkel “váltógazdaság” a szülők közt, hol az egyik szülő az ügyeletes, hol a másik, így magatoknak is tudtok egy kis kikapcsolódást biztosítani, mert arra egyelőre nem számíthatsz, hogy az egész nap a te örömödre zajlik. De minél kisebb kortól szoktatod hozzá gyermeked a kiránduláshoz, annál könnyebb lesz idővel a fizikai kihívások leküzdése számára és annál jobban összeszokik a család is ezekben a helyzetekben. 

Ha egy igazi szókimondókás családi nyaralást szeretnél, akkor vidd magaddal a Játékmappát, (ami most akciós is), kis helyen elfér, mégis 6 különféle szavas játék játszható vele, vagy épp a játékcsomagok legkedvesebb elemeit – lehet, hogy a film lesz az, ami a hosszú úton leköti a figyelmét, vagy épp a szókártyákat tenné a jelentésük mellé idegenben is, vagy talán pont a könyv az, ami ismerős biztonságot ad neki az új környezetben, mert felidézi benne az otthoni jó élményeket a közös olvasás során. A Víz játékcsomag nem csak témájával kapcsolódik a nyaraláshoz, de hosszabb is a film benne, több szókártya került a csomagba és e hónap végéig még akciós is!

Végül a nyaralások alatt mód van arra, hogy bekapcsolódjon a nagy testvér, nagymama, vagy az a családtag is a közös játékba, akinek eseteg új még a SzóKiMondóka, de most van ideje kipróbálni a közös játékot a kisgyermekkel. 

Bármilyenek legyenek is a tapasztalataid, oszd meg velünk, hadd tanuljunk belőle mi is. 

Köszönjük!  

Az alábbi videóban összefoglaltam a bejegyzés lényegét a SzóKiMondóka Facebook oldalán: