Még nem múlt el a vírus helyzet, de a karantén már egyhült és vége van az iskolának is. Ha eddig túl elfoglalt voltál azzal, hogy minden feladatot megcsináljatok, most itt az ideje, hogy elengedd ezeket a kötelességeket és a nyárra készülve átgondold, mire is van valójában gyermekednek a legnagyobb szüksége? 

A választ csak te tudhatod. Nem kell más hozzá, mint, hogy ráhangolódj, és valós szükségleteit feltérképezd. Lehet, hogy az iskolai feladatok miatt az elmúlt időszakban kevesebb idő jutott játékra, hiába voltatok összezárva, elmaradtak a kirándulások, s azzal a beszélgetések, vagy valamilyen más téren alakult ki hiány gyermekedben. 

Nekem ez volt az elmúlt hét tanulsága, ami miatt most ezt a cikket írom, mert meg szeretném veled osztani. Annyira arra figyeltünk, hogy a házi legyen kész, időben legyen mindig étel, ital, hogy más fontos dolgok fölött viszont elsiklott a figyelmem. Az egyik gyermekben önmagával kapcsolatban alakult ki elégedetlenség, a másik pedig egy olyan területen maradt le teljesen, amit az iskolai fejlesztések voltak hivatottak kezelni, s bár beszélt rendszeresen a fejlesztő tanárokkal, az nem pótolta a személyes együttléteket. Így 2 projektem is van a nyárra, hisz mindkét hiánnyal szeretnék valamit kezdeni. 

Mi a haditerv? 

Összegyűjtöm a fellelhető eszközöket, készítek egy tervet, amiben minden napra lesz valami feladat, megtervezem, mikor hova szeretnénk eljutni és elkezdjük csinálni. Aszerint, hogy nálatok hol alakult ki hiány az elmúlt hónapok alatt, te is megtervezheted úgy a nyarat, hogy amennyire lehet, bepótoljátok a hiányterületeket. Lehet, hogy ez a rokonok látogatása, vagy a barátokkal töltött idő, de lehet, hogy te is egy-két olyan hiányterületet fedezel fel gyermekedben, amit orvosolni is tudsz. 

Ha ez a hiány az együtt töltött, minőségi idő, vagy a fejlesztő foglalkozások, arra tudom neked javasolni a hónap végéig még akciós Család játékcsomagot, ha nincs még meg neked. A csomag elemeivel akár három hónapon keresztül foglalkozhatsz gyermekeddel, mindig egy-egy új kártyával egészítve ki azt a csomagot, amellyel rendszeresen játszotok, vagy néhány oldallal tovább haladva a mesekönyvben, néhány perccel tovább nézve a filmet. Ha nem tudod, hogy ezt hogyan tudod megoldani, itt tudod megrendelni a napi tevékenységeket a játékcsomaghoz, vagy írj nekünk emailt a szia@szokimondoka.hu-ra. Arra is használhatod ezeket a tevékenységeket, hogy tagold a napjaidat vele, vagy felkészítsd az óvodára, iskolára. 

A lényeg, hogy figyeld meg gyermeked, hangolódj rá, és találd ki mi az, amire most neki a legnagyobb szüksége van. Lehet, hogy az esti mesélések azok, vagy a közös játék. Én konkrét fejlesztési területeket tudtam megnevezni, mikor ezt a gyakorlatot elvégeztem, és már gyűjtöm az eszközöket hozzá. Ha kíváncsian és érdeklődéssel nézel gyermekedre, ha a viselkedése mögé nézel és a kiváltó okokat keresed, te is megtalálod azt, amiben a leginkább tudsz most segíteni neki. Mindenképp megér egy próbálkozást, mert a nyár eltelik így is, vagy úgy is. Jó lesz tudni a nyár végén, hogy te mindent megtettél annak érdekében, hogy visszatérjen önmagába vetett hite, kész legyen újból a közösség tagjaként létezni, vagy megerősödött egy korábbi hiány területén. 

Foglalkozz gyermekeddel, hisz az a legtöbb, amit érte tehetsz.