Június 1-je a mi napunk! A Szülők napja az ENSZ 2012-es határozata alapján. Mit jelent szülőnek lenni? Mit jelent gyereket vállalni?

E két kérdés összefügg, egyik felveti a másikat. Mit jelent egy új életet, egy embert a fogantatástól a társadalmi beilleszkedéséig, – addig, míg megtalálja a helyét a világban – elkísérni, támogatni, tanítani, nevelni, táplálni, ellátni. Szeretettel, étellel, ruhával, taneszközökkel, játékokkal, kellő figyelemmel, idővel, energiával, türelemmel. A beilleszkedésig kötelességből, utána csupán szeretetből, odafigyelésből, de halálunkig szeretni és felelősséget érezni. Azt gondolom, hogy ennek a súlyát kevesen érezzük át, mielőtt meghozzuk a döntést: gyereket szeretnénk.

Biológiai óránk ketyeg, társadalmi elvárás nehezedik ránk, családunk, ismerőseink kérdezgetnek – de tudunk-e ebben a helyzetben felelős döntést hozni? Van-e fogalmunk róla, mit jelent a gyermekvállalás, mikor még nem volt benne részünk? Vagy ha nem gondoltuk még át e kérdést ilyen mélységében, mire megszületik gyermekünk, akkor fel tudunk-e nőni a feladathoz, fel tudjuk-e fogni útközben, mit jelent a gyerek és igent mondani rá, amikor már a vállunkon szuszog és kiszolgáltatottsága elindítja anyai, szülői ösztöneinket? 

Mai napig emlékszem rá, amikor elsőszülött gyermekemet vittük haza a kórházból és tanácstalanul néztünk egymásra a liftben az apjával, hogy most mi lesz? Hol a használati utasítás, amit egy vacak fogashoz is mellékelnek? Hogyan pelenkázzam, mitől sír, eszik-e eleget, elaludhatok-e mellette, és rólam ki gondoskodik, míg sebeim begyógyulnak? Ezernyi kérdés, és napoknak kellett eltelnie, mire először úgy éreztem: menni fog ez nekem. Az ösztönök átveszik az irányítást, és ha belülre figyelsz, megkapod a válaszokat a kérdéseidre. A természet gondoskodott rólunk, és elég erőt adott ahhoz, hogy ellássam a gyermeket, akkor is, mikor magam le voltam gyengülve és mindenem fájt. 

A szülői feladataink ellátásához tehát kapunk némi segítséget belülről, de a társadalmi szervezetek támogatása is elengedhetetlen. Fontos, hogy tudjunk kihez fordulni kérdéseinkkel, legyen előttünk járó szülő, aki már túl van a számunkra nehézséget nyújtó helyzeteken és tud tanácsot adni, legyen hely, ahol találkozhatunk és kérdezhetünk, legyen szakember, aki akkor is válaszol, ha a szülők kifogytak a jótanácsból. Vagy úgy válaszol, amitől hatékonyabbak, rutinosabbak lehetünk, mert távlatokat kapunk helyzetünk értékeléséhez. Kellenek olyan helyek, ahova bemehetünk a gyerekkel és letehetjük egy picit, míg megiszunk egy kávét, vagy összeszedjük a gondolatainkat. És kellenek azok a pillanatok, amikor közös élményeket élünk meg, amikor érezzük gyermekünk szeretetét, amikor felszabadultan nevetünk együtt, játszunk, és jól érezzük magunkat. Ezekben a pillanatokban töltődünk fel és ezektől leszünk képesek a gyereknevelés adta nehézségekkel is szembenézni. 

A szülők napján a szülőket ünnepeljük – anyát és apát egyaránt, nem téve különbséget a nemek közt.

A szülőket szeretnénk segíteni a SzóKiMondóka játékcsomagjaival és könyveivel is, mert azok hosszú távra biztosítanak értelmes és tartalmas elfoglaltságot, játékos tanulási lehetőséget a szülők és gyerekek közös tevékenységei során.  A játékcsomaggal észrevétlenül történik meg a tanulás, míg jól szórakoztok. A SzóKiMondóka könyvek különleges tördelése pedig segíti a gyermek elmerülését a könyvben, az olvasóvá nevelést. 

A mai nap pedig (2017.06.01-én) 50% kedvezménnyel rendelhetitek meg Móna Manó mesék – A világ manó szemmel című mesekönyvünket! Kattints ide