Múlt heti cikkünkhöz kapcsolódva most arról írnék, hogyan segítheted magát a beszoktatás folyamatát. 

Ha egy mód van rá, ne legyen más változás az életetekben a beszoktatás körül. Olyan ez, mint az elválasztás – egyerre elég egy új tényezővel, élethelyzettel megbarátkozni. Az óvodába kerülés pedig elég nagy változás és nem csak a gyermek életében. 

Ha eddig otthon voltál vele, mostantól minden reggel időben kell kelni, nyugodtan elkészülni és elindulni az oviba, hogy időben oda is érjetek. Nem árt, ha ezt egy-két nappal a valós indulás előtt kipróbáljátok, hogy lásd mennyi idő az út, mire kell számolni útközben. S minél többet gyakoroltok, annál jobban rá tud készülni gyermeked is az ovira, annál inkább várja majd. 

A beszoktatás szabályairól jó, ha előre tájékozódsz és felkészíted rá gyermeked, hogy pl. mennyi ideig maradhatsz vele reggelente. Ilyenkor természetes, ha a szoknyád mögé bújik, de próbáld meg a figyelmét az őt körülvevő világra terelni. Vondd be egy játékba, majd lassan húzódj vissza, nyiss teret ahhoz, hogy másokhoz is kapcsolódhasson. Sokszor elég neki, ha a háttérből figyeled, vagy az ajtóban megállsz. 

Minden gyermekemnél máshogy zajlott a beszoktatás. Az elsőnél a szülőket bevonták az óvoda fenntartásába és addig maradtunk, amíg az óvónénik azt szükségesnek tartották. A másodiknál leültem az ajtóba és ott vártam addig, míg kisfiam a fejével intett, hogy mehetek. A harmadik meg annyira várta már évek óta, hogy óvodás lehessen, hogy boldogan hagyott magamra az ajtóban, legfejlebb egyszer-kétszer kérte, hogy maradjak egy picit. A beszoktatás tehát egyéni és szabályai is intézményenként változhatnak. Előbb utóbb pedig minden beszoktatás sikeres, de fontos, hogy te is megbízz az ovónőkben, hogy jó érzésekkel add át reggelente gyermeked. Ha hisztire kerül sor, tudd, hogy az neked szól, gyermeked többnyire megnyugszik, ha már nem lát. 

A kitartás, következetesség, nyugalom és bizalom a helyes szülői hozzáállás, és persze, soha ne kritizáljuk az óvodát vagy az óvónénit a gyerek előtt. A búcsú legyen gyors és határozott, főleg, ha már vége van a beszoktatás átmeneti idejének. Este pedig szenteljük minden figyelmünk a gyermeknek, bújjunk össze esti mesét olvasni, érezze, hogy nem dobtuk el, hanem az élet természetes rendje, hogy napközben az óvodában játszik. 

Az Óvoda játékcsomag elemeivel pedig játékosan arra is felkészítheted gyermeked, hogy milyen tevékenységekben fog az óvodában napközben résztvenni.

Olvasd el korábbi cikkeinket a beszoktatásról, vagy az óvodakezdésről a jobb oldali témafelsorolások közt ezekre a címekre kattintva. 

Jó készülődést!   

Az alábbi videóban összefoglaltam a bejegyzés lényegét a SzóKiMondóka Facebook oldalán: