Míg első mesekönyvem, a Testrészek mesesorozat – Láb és kéz kötetének témáit többnyire gyermekeim inspirálták, a Móna karácsonya című könyvem emlékeimet felhasználva, saját élettapasztalataimon alapszik.

Nagymamám kertje egész gyermekkorom természettel kapcsolatos élményeit meghatározta. Innen is jött a Varázskert ötlete az első meséhez. Nem volt nagy kert, de számomra benne volt az egész világ. Nagyszüleim Karcagon laktak, az állomástól kb. tíz perc sétára. Még most is előttem vannak a mezőváros széles utcái, amelyeken végig kellett menni, ha vonattal mentünk le hozzájuk…A bejáratnál nőtt a sóska, amelynek főzelékét csak felnőtt fejjel szerettem meg – másik nagymamám főztjeként – de nyersen a kertben szedegetve igazi csemege volt a savanyú levél. A ház előtt lugas és nagy esővízgyűjtő hordó volt, a ház mögött sorban nyári konyha, műhely, pajta, csirkeól. A kert közepén diófa, alatta a pottyantós WC. Hátul málna, ribiszke, krumpli és mindenhol virágok.

Akármilyen évszakban mentünk látogatni, mindig volt valami újdonság, ha a ház nem is változott, a kert mindig új arcát mutatta. Az már csak hab volt a tortán, hogy ugyanez a kert anyukám számára is hordozott emlékeket, ő is mesélt saját gyermekkoráról, arról amit itt élt meg. A nagyszülők kertje, a nagyszülőkhöz fűződő bensőséges kapcsolat kimeríthetetlen forrás a gyermekek számára és épp olyan fontos fejlődésük szempontjából, mint a kortársaikhoz fűződő viszony. A Varázskert című mesében Nagyi szavak nélkül is megérti unokáit és kedvesen terelgeti őket a csodák felfedezése felé – tudva, hogy az csak az ő saját élményük lehet. 

A nagyszülők bizony sokszor türelmesebbek a gyermekek tanítása terén, van idejük kivárni, hogy maguktól lépjenek tovább, nem siettetik a természetes folyamatokat. A nagyszülők ugyanakkor sokszor közelebb vannak a természethez is – főleg vidéken lakva – mint a szülők, így könnyebb nekik a természetről tanítani a kisunokákat, mint a városi szülőknek, akik talán már csak a TV-ben látnak zöldet. 

A második mesében nagyi egy gyökeres, élő fenyőfát hoz be a lakásba, hogy a család vele karácsonyozzon. A kis fenyő a gyerekek számára megnyílik és beszédbe elegyedik velük. A fenyő különleges igényei megtanítják a gyerekeket arra, hogy ha szeretünk valakit, azt kell szem előtt tartsuk, hogy neki mi jó, nem azt, ahogy mi elképzeljük átadni a szeretetünket. Ezt az életre szóló leckét sok felnőtt csak jóval később tanulja meg és párkapcsolataiban látja kárát – pedig milyen egyszerű gondolat, nem? S ezt is a természet tanítja nekünk. 

Lánykoromban egy környezetvédő szervezetet vezettem, és egyik meghatározó eseményünk a Visszaváltható Karácsonyfaakció volt. Bérbe adtunk két hétre cserepes fenyőket, használati utasítással, hogy aztán az ünnepek után a betétdíjat visszaadva begyűjtsük, és kiültessük őket óvodák, iskolák udvarára tavasszal. 100 fával szerveztük az első évben az eseményt, hamarosan már az 1000 fa sem volt elég és négy helyszínen lehetett kölcsönözni a fákat. Mindenki nevét és elérhetőségét felírtuk és havonta küldünk ki hírlevelet rendezvényeinkről, s arról, hogy hogyan élhetik az emberek életüket környezettudatosabban. Így ez a mese is saját élményen alapszik, s remélem, hogy még több, hasonlóan gazdag mesekönyvvel szolgálhatunk Titeket kedves olvasók abban, hogy gyermekeiteket felelős gondolkodásra és érzelmi gazdagságra tanítsátok. 

Karácsony szóról szóraLátogass el webáruházunkba és olvass bele a mesekönyvbe, amely kiváló ajándék lehet 2-6 évesek számára Télapó vagy karácsony alkalmából.

Ezzel a kuponkóddal:karacsony10 pedig 10% kedvezményt adunk a kosarad teljes tartalmára. A kupont beválthatod 2016.12.31-ig. Kattints ide