Lassan 6 éve blogolok és írok hétről hétre fejlesztési tanácsokat szülőknek, de eddig a motiváció témája még nem került elő. Nem is értem, hogy miért nem, hiszen a gyereknevelés/fejlesztés egy ugyanolyan terület, mint mondjuk egy vállalkozás építése, ahol időről időre motivációra van szükség ahhoz, hogy kitartó munkát tudjál végezni. Talán abból indultam ki, hogy saját gyermeked maga motivál, amikor látod, hogy napról napra okosodik, ügyesedik. Velem ez volt a helyzet. Nem csak arra motivált, hogy folytassam a vele való foglalkozást, de arra is, hogy megvalósítsam és elérhetővé tegyem mások számára is a SzóKiMondókát, amit saját gyermekemen kisérleteztem ki, annyira magával ragadó volt a hatása. 

De mi van, ha nem ez a helyzet? Ha nem tanul meg új szavakat napok alatt? Mi van, ha nem olyan látványos a fejlődés? Vagy csak nem veszed észre a változást, mert nem annyira szembetűnő? Vagy a te életed is tele van gondokkal, ezért nem tudsz kellőképpen rá figyelni annyira, hogy ő maga motiváljon a vele való foglalkozásra. Mindenesetre ezzel a kérdéssel foglalkozni kell, ha meg akarjuk őrizni a kezdeti lelkesedést és hosszú távon fenntartani az első időben kialakított fejlesztő foglalkozásokat. 

“Nincs hatásosabb varázslat, mint az, ha hiszel saját magadban.”

A kérdés számomra úgy került most elő, hogy 233-an jelentkeztetek a Foglalkozz velem! 28 napos kihívásra, de már az első leckét is csak 50 szülő nézte meg. 80%-a a jelentkezőknek az első lecke előtt lemorzsolódott. Ez a hatalmas arány engem is meglepett. Később is egyre kevesebb volt a leckéket megnyitók aránya, ezt mondjuk tudom azzal magyarázni, hogy kisebb, vagy nagyobb a gyermek, mint a SzóKiMondóka célcsoportja, ezért néhány feladat elolvasása után látták, hogy ez nem nekik való. Ezzel ellentétben akik elvégezték az aznapi foglalkozást, csupa pozitív visszajelzéssel hozták a többiek tudomására, hogy milyen élményeik voltak gyermekeikkel. Megköszönték a lehetőséget, hogy itt lehetnek. A részvétel tehát mindenképpen motiválja a szülőket, ha elvégeztek egy-egy feladatot, nagyobb eséllyel léptek be a csoportba másnap is az új feladatért. A motiváció egyik lehetséges formája tehát, ha kitartóan elvégzed az aznapi feladatot. Mi segíthet még? 

“A motiváció az, ami elindít. A szokás az, ami az úton tart.”

Annak érdekében, hogy szokássá váljon a szókimondókázás, kialakítottunk egy táblázatot, amelyben minden napra javaslunk foglalkozást, hogy ne neked kelljen kitalálnod, a játékcsomag mely elemével játsszatok aznap. Ha minden nap használjátok a szókimondókát, a hatás sem marad el és pár napon belül már gyermeked fog motiválni azzal, hogy milyen ügyesen fejlődik, és jó eséllyel maga fogja kérni, hogy játsszatok vele nap mint nap. 3 féle táblázat közül választhatsz: napi 1, napi 2 és napi 3 foglalkozásra bontottuk le a játékcsomag elemeit. Ha a napi 1 foglalkozást választod, 12 hét alatt ismerkedtek meg minden elemmel a játékcsomagban, akkor léphettek tovább a következőre. Napi 2 foglalkozással 8 hét, azaz 2 hónap múlva értek a csomag végére. Ha pedig a napi 3 foglalkozást választod, akkor egy hónap alatt megismertek mindent és ha gondolod, jöhet a játékcsomag sorozat következő része. 

Ahhoz azonban, hogy elhatározd, rendszeresen foglalkozol gyermekeddel a SzóKiMondókával, kell, hogy bízzál magadban, bízzál gyermekedben és bízzál a SzóKiMondókában. Megvan ez a három? Van önbizalmad, tudod, hogy amibe belefogsz, azt végig is csinálod? Minden új feladat, amiben eljutsz az eredményig az erősíti a saját magadba vetett hitet! 

Bízol gyermekedben? Ez talán a legnehezebb. Ha ugyanis nem bízol benne, szerintem itt akármit is írhatok, az nem fog megváltozni. Hacsak attól nem, ha azt mondom: ha nem bízol gyermekedben, akkor eleve kudarcra van ítélve minden próbálkozása. Ez biztos nem az, amit kívánsz neki, ugye? Hányszor hallani a játszótéren: “Neked ez úgysem fog menni!” – mondja a szülő és gyermeke már fel is adja, meg sem próbálja, amire addig még vállalkozott volna. A baj ezzel az, hogy menne neki, ha bízna magában, de ha már te sem bízol benne, akkor ő biztosan nem fogja úgy érezni, hogy meg tudja csinálni. Ha úgy érzed, hogy ez egy picit is igaz rád, akkor nézz szembe magaddal és hidd el először magadról, hogy sikerülni fog. Csak utána bíztasd gyermeked. Ha ugyanis magadban bizonytalan vagy, akkor jó eséllyel faragsz gyermekedből is önmagában bizonytalan embert – egy életre megnehezítve a boldogulását. 

Ha bízol magadban és bízol gyermekedben, akkor már csak a vásárlói véleményeket kell elolvasnod, hogy eloszlasd kételyeidet a SzóKiMondókával kapcsolatban. Talán segít, ha azt mondom: a vásárlástól számítva 14 napod van arra, hogy visszakapd az árát, ha nem tetszik a termék. Kipróbálod, megcsinálod ami az útmutatóban van, és ha úgy érzed, hogy hasznontalan, nem éri meg az árát, visszaküldöd, mi pedig visszatérítjük az árát. Talán segít a döntésben, ha azt mondom, hogy erre még egyszer sem került sor fennálásunk 6 éve alatt. Ettől még igaz az ígéret, s remélem, hogy neked is megkönnyíti a döntést. Pozitív visszajelzésekből viszont rengeteg van, itt olvashatsz bele.

„Ne a kudarctól félj, hanem a lehetőségtől, amit kihagysz, ha meg sem próbálod.”

További motivációs idézeteket itt találsz.

Nos, megszületett benned is a motiváció? 

Az alábbi videóban összefoglaltam a bejegyzés lényegét a SzóKiMondóka Facebook oldalán: