Miért fontos, hogy legyen egy napirendetek, amit többé kevésbé követtek, legalább a hétköznapok során? 

Sokféle családdal dolgoztam már a munkám során, így volt alkalmam összehasonlítani, hogy mit jelent, amikor egy babának, vagy kisgyermeknek van egy kötött napi ritmusa, s mit jelent, amikor nincsen. Vagy éppen a kettő között, amikor létezik egy napirend, de az könnyen felborul, vagy éppen könnyen alkalmazkodik a bekövetkező változásokhoz. Ezen és saját tapasztalataim alapján is mondhatom, hogy a gyermeknek könnyebb az élete, ha vannak időbeni kapaszkodók, amik mentén zajlik egy napja. Hiszen neki még nincsen időfogalma, az a legkésőbb kialakuló képesség gyermekkorban. Így az idő múlását azon méri, hogy mit csinál éppen. 

Ez persze nem azt jelenti, hogy minden perce legyen betáblázva. Sőt! A szabad játék nagyon fontos a fejlődése szempontjából, hiszen akkor “alkalmazza” a tanultakat és tovább fejleszti fantáziáját, kiéli magából az őt foglalkoztató kérdéseket, “kijátsza” a konfliktusokat, stb. A szabad játék fontossága mellett már többször pálcát törtünk itt. Éppen amiatt, hogy szabad játékra is jusson idő, a legjobb, ha annak is állandó, visszatérő helyet biztosítotok a napirendetekben. 

Miért fontos a napirend? Ha a reggeli ébredés nagyjából mindig ugyanabban az időpontban zajlik, akkor idővel magától kel a gyermek, nem kell folyton ébresztgetni. Ha kell, akkor az annak a jele lehet, hogy nem alszik eleget, nem fekszik le időben. Nem kell talán itt hangsúlyoznom, hogy mennyire fontos az alvás. Akkor raktározódnak el a frissen szerzett tapasztalatok, akkor válik tartóssá a tanulás és persze, akkor nőnek a gyermekek. A szükségesnél kevesebb alvás hosszú távon agyi károsodást is okozhat, de mindenképpen megnehezíti a gyermek számára, hogy kiegyensúlyozott, boldog legyen. 

Ébredés után ha mindig azonos sorrendben követik egymást a tennivalók, már tudja mi következik, és hamarabb lesz képes önállóan véghezvinni a feladatokat. A napirend tehát az önállóságra nevelés előfeltétele. S ki ne szeretné, ha gyermeke már magától öltözne, egyedül enne és mosná meg a fogát reggeli után? A jó hír az, hogy a gyerkőkbe bele van építve a vágy, hogy önállókká váljanak. Ismertem olyan babát, akinek egyik első szava volt az “egyedül”. Szülőként ezeket a próbálkozásokat támogatnunk kell, és bátorítani, hogy maga próbálkozzon. Akkor is, ha az eleinte jóval tovább tart, mintha mi öltöztetnénk. Bátorítással és iránymutatással képes lesz a részfeladatok végrehajtására, s amikor már egyedül öltözik, mi sem tudjuk már elképzelni az életet máshogy és örülünk az így felszabaduló időnek – csak a kezdeti nehézségeken kell túltennünk magunkat. 

A jó napirend tehát egész napra vonatkozik, akkor is, ha vannak változó részei a napnak, a reggeli készülődés, az ebéd, ebéd utáni pihenő és az esti lefekvés azonos időben és ritmusban történik és ez már elég ahhoz, hogy ennek mentén az önállóságra nevelés elinduljon. Ha nincs napirend, gyermekünk folyton tőlünk várja, hogy mi lesz legközelebb és nehezebb lesz a kedvelt tevékenységek befejezése, a nem kedveltek, pl. fogmosás végrehajtása. Ha szülőként rendre és könnyebbségre vágysz, a napirend lesz a te segítőd. 

Innen letölthetsz egy összeállítást, ami röviden összefoglalja, hogyan alakíthatjátok ki magatoknak lépésről lépésre a napirendetek. A második oldalon pedig az önállóságra nevelés lépéseit találod meg és tippeket a hibaelhárításhoz, a felmerülő nehézségek kezeléséhez. Mindössze az emailcímed kérjük el, amelyet biztonságban őrzünk és nem adjuk ki másnak, maximum hírlevelet kapsz tőlünk a témában, amelyről bármikor leiratkozhatsz. 

Ha gyorsabban szeretnél napirendhez jutni, készítettünk neked egyet, amit ITT TUDSZ MEGRENDELNI és megkapod postán, kinyomtatva, laminálva, bevetésre készen. A színes, rajzos napirend, amin a tevékenységeket szókártyaként is használhatod, mindössze 990,- Ft. 

Ha pedig konkrét tevékenységeket keresel, amivel kitöltheted mindennapjaitokat, kiegészítheted az óvodai fejlesztést, felkészítheted gyermeked az óvodára, vagy csak értelmes, játékos, közös, fejlesztő tevékenységekre keresel megoldást, válaszd játékcsomagjainkat, amelyek önmagukban többféle tevékenységet hordoznak. 

“A SzóKiMondóka játékcsomagban azt szeretik a szülők, hogy sokfélét lehet vele játszani, amely a nap különböző szakaszában más-más módon köti le a gyermekeket. Ha energia levezető időtöltést szeretnétek, tegyétek be a zenés kisfilmet és jöhet a közös tánc, együtt mondókázás, éneklés, szófelismerő játék. A szókártyákkal számtalan kreatív játékra van lehetőségetek. Ha pedig, a nyugodt légkör megteremtése a cél, olvassátok el együtt a mesekönyvet!”

Írd meg kérdéseidet, miben van szükséged segítségre, szólj, ha elakadsz a napirend teremtés, önállóságra nevelés és a napot tagoló értelmes, fejlesztő tevékenységek tervezésében. 

Jó tervezgetést! 

Az alábbi videóban összefoglaltam a bejegyzés lényegét a SzóKiMondóka Facebook oldalán: