Végre itt a nyár, a jó idő! Lehet menni nyaralni, a nagyihoz látogatóba, a Balatonra, vagy valamelyik tengerpartra…Ennek alkalmából SzóKiMondókás játék ötleteket, tippeket szedtünk össze Nektek a nyaraláshoz. Talán elsőre a SzóKiMondóka játékai benti tevékenységeknek tűnnek, de ez nem teljesen igaz. Éppen ezért összegyűjtöttünk hát az ötletekből egy csokorra valót, szemezgessetek belőle kedvetek szerint, és ha van saját ötlet, ami itt nem szerepel, küldjétek el nekünk is! 

A játékokat 3 csoportra osztottuk: utazás alatti, nyaralás közbeni, és nyaralást lezáró, nyaralás utáni játékokra, amelyek az élmények feldolgozásáról szólnak.

A játékokban az a közös, amely a SzóKiMondóka mottója is egyben:

játszunk a szavakkal

 

Utazás alatt

Utazás közben gyorsabban telik az idő, ha le tudjuk foglalni a kicsiket, például azzal, hogy közben játszunk valamit. Mivel a hely ilyenkor limitált, olyan játékokat szedtünk össze, amelyeket egy helyben ülve lehet játszani. 

 

1. Rímelő szavak keresése 

Mondasz egy szót, gyermekednek pedig kell rá találnia egy rímelő szót. Aztán megfordítjátok: ő mond egy szót, te keresel rá rímet. A rímelő szavakat addig mondhatjátok, míg ki nem fogytok belőle. Ha belelendültök, még vers is születhet belőle!

 

2. Azonos hanggal kezdődő szavak 

Soroljátok fel az összes eszetekbe jutó p hanggal kezdődő szót! Itt is egymás után javasoljatok kezdőhangokat. Az elsőt mindig váltogassátok, hogy ki mondja, vagy körbe is járhat. Akkor van vége a körnek, ha már nem jut eszetekbe azzal a hanggal kezdődő több szó. 

 

3. Találós kérdés kezdőhanggal: ”Látok valamit, ami…”

Keress egy tárgyat, amit mindketten láttok. Add meg a kezdőhangját és kérd meg, hogy találja ki. Ha nem megy, segíts neki tulajdonságokkal. 

 

4. Barkochba 

Ha már nagyobb a gyermeked, ez a játék hosszú időre le tudja kötni, de nem árt előtte tisztázni, hogy mi az, hogy tárgy, fogalom, élő, élettelen, stb. – hiszen a Barkochba során csak eldöntendő kérdéseket lehet feltenni és a válasz ennek megfelelően csak igen vagy nem lehet. 

 

5. Dalok, mondókák minden mennyiségben 

A közös éneklés is hosszú időre leköti az utazó kicsik figyelmét. Mikor lányom még csak 8 hónapos volt, nekivágtunk egy hosszú autóútnak – azóta sem értem, hogyan is gondoltuk ezt. A közös hangos énekléssekkel már akkor újabb és újabb fél órákra kötöttük le a babát. Ez persze még sikeresebb lehet, ha a gyermekek maguk is be tudnak már szállni az éneklésbe! 

 

Ezekkel a játékokkal, sokkal hamarabb telik az idő. S nem elcsigázva, kifáradva érkeztek meg a nyaralás helyszínére, hanem készen további közös meghitt pillanatok megélésére. 

Itt folyatódik blogbejegyzésünk, ahol a nyaralás közbeni, és nyaralást lezáró, nyaralás utáni játékokra adunk ötletet.