A múlt héten SzóKiMondókás játék ötleteket, tippeket szedtünk össze Nektek a nyaraláshoz. Itt van a folytatás. Az első részben játékötleteket adtunk az utazáshoz, most pedig néhány tippet adunk nyaralás közbeni játszható játékokhoz, illetve olyan játékötleteket, amelyek a nyaralás utáni élmények feldolgozásáról szólnak.

 

Nyaralás közben

  1. Mondóka kocka 

Vágjátok ki és ragasszátok össze a Mondóka kockát. Ez gyakorlatilag egy papírlap, így kis helyen elfér, mégis magatokkal vittetek 6 dalt és mondókát, amelyeket a kocka adta sorrendben játszhattok el. Minél többször játszotok el egy mondókát, annál jobban tudatosul a jelentése, a ritmusa és az abban szereplő szavak is. A Mondóka kockán a fontos szavak, mint mini szókártyák szerepelnek. 

 

  1. Szókártyák 

A SzóKiMondóka játékcsomagból én elsősorban a szókártyákat vinném el, meg a mesekönyvet. A kártyákkal többféle játékot játszhattok. A nyaralás alatt mondjuk lehet esténként az aznapi élmények feldolgozására törekedni, és a kártyán szereplő 1-1 szóval mondani egy mondatot. Pl. apa – Apa egy nagy medvével találkozott ma, akitől megtanult kézzel horgászni. Engedjétek szabadon a fantáziátokat, elég, ha a mondatokhoz végiggondoljátok az aznapot, már azzal is sokat segítettél ez élmények feldolgozásában. 

 

  1. Mesekönyv 

Ha már otthon többször elővettétek és olvasgattátok, akkor egy kis meghitt otthoni hangulatot tudsz a mesekönyvvel a nyaralás alatt teremteni, amit biztosan értékelni fog a csemetéd. Ha esténként mesélhetsz neki fejből is. Főleg első este mond el neki, hogyan jutottatok el a nyaralás helyszínére, vagy meséld neki vissza egyszerű szavakkal az utazás eseményeit. A gyermekek bár alapvetően nagyon rugalmasak, szükségük van a rutinra is, a megszokott dolgaikra. Ezt az új helyszínen pótold azzal, hogy extra figyelmet szánsz neki és róla szóló mesével segíted neki feldolgozni a változást. 

 

  1. Alkalmazások 

Google Play áruházból ingyenesen letölthető három Adroidos alkalmazásunk a SzóFelismerő, SzóPárosító és a Betűbingó. Ahol lehet, használjátok hozzá a szókártyákat, hiszen azzal ellenőrizhető, hogy jót tippelt-e a megoldások közül gyermeked. Mindhárom alkalmazást játszhatjátok élőben, gép nélkül is, ha már megtapasztaltátok a játék menetét. 

 

Nyaralás után

Játékok, amelyek a nyaralás alatt is játszhatók, de hazatérve is segítik az élmények feldolgozását:

 

  1. Mit láttunk?

Először is anya, vagy apa írja le azokat a szavakat, amik elsőre a gyermekek eszébe jutnak. Utána válasszatok ki közösen belőle kettőt, vagy hármat, amelyet majd a gyerekek rajzban is megörökíthetnek! 

 

  1. Mit viszünk haza? 

Jöjjön először a kontrollálatlan „brainstorming”, ahol ne szabjatok gátat a gondolataitoknak. Mindent mondjatok ki és írjatok le. Utána válasszatok ki belőle néhányat, mondjuk egy kisebb hátizsákra valót, amit a papíron is jelenítsetek meg. 

Ezeket az alkotásokat tegyétek ki a falra, mert még sokáig fog benneteket emlékeztetni arra, amit a nyaralásról hazahoztatok, így remekül gazdagítja majd a hétköznapjaitokat is. 

 

  1. Milyen volt?

Fogalmazzuk meg szavakkal a minket ért élményeket! 

Ha el akarjuk kerülni a rövid „Jó.” választ, akkor konkrétan kérdezzünk rá a nyaralás részleteire, pl: 

– Milyen volt a szoba? 

– Milyen volt a medence? 

– Milyen volt az ebéd? 

– Milyen illatokat éreztem? 

– Kikkel találkoztam? 

Ezek a mondatok segítik azt, hogy élő emlékeink maradjanak egy-egy nyaralás után, és segítik azok feldolgozását is. Ennek különösen egy élmény dús vakáció után van nagyobb jelentősége, vagy akkor, ha szeretnénk, ha gyermekünk hónapok múlva is emlékezne, például a nagyszülőkkel eltöltött vidéki két hétre. 

 

  1. Fotóalbum készítése

A nyaralás alatt készült fényképekből egy fotóalbum elkészítése, majd a közös nézegetés is ugyanezt a célt szolgálja. Amely évek múlva is elővehető, és a lapozgatása során újra lehet élni a nyaralás élményeit. Tudom, hogy az internet korában a papír alapú fotók kimentek a divatból, ennek ellenére mindenkinek javaslom, hogy tartson egy olyan családi albumot, amibe rendszeresen kerülnek bele új képek, amelyet a gyerekek elő tudnak venni, amikor csak szeretnék. Sokszor engem is meglep, hogy milyen részletekre emlékeznek gyermekeim, és tudom, hogy ők nagyon sokat tanulnak az élményekből, tehát nekik még fontosabb, hogy a fotókkal az emlékezetükben tartsuk az őket ért emlékeket. 

Reméljük, hogy mindenki talált ebben a kis összeállításban a kedvére valót és ne feledjétek, hogy minden játékcsomagunkba megtalálható egy Szülői útmutató, amelyben további játékötleteket olvashattok. 

 

Jó nyaralást!