Korábban már foglalkoztunk a reggeli készülődéssel és az esti rutin kialakításával. Azzal is, hogy mennyire fontos egy gyermek életében a kiszámíthatóság, az állandóság és a ritmus. Az erről szóló blogbejegyzésünket ITT találjátok. 

Itt a nyár és ilyenkor minden család lelassul egy kicsit. Reméljük, hogy több idő jut most egymásra, a közös játékra és a talán nem csak este kerül elő a mesekönyv. Néhány tippet írtunk össze annak érdekében, hogy a nyáron is legyen ritmusa a napoknak. 

Miért van szükség a ritmusra? 

A gyerekeknek a napi rutin olyan, mint időseknek a korlát a lépcső mellett. Abba kapaszkodva tudják magukat végigvezetni a napon, de a heteken, hónapokon is. Ilyenkor is fontos, hogy reggel felkeljünk, reggeli előtt felöltözzünk, utána pedig fogat mossunk akkor is, ha utána éppen otthon maradunk. Sok szülő persze ilyenkor ér rá a régóta elszakadt ruhákat megvarrni, vagy épp egy érdekes könyvet elolvasni. Mégis fontos, hogy készüljünk fel előre: mit fog gyerekünk csinálni, ha otthon maradunk. Nincsen semmi baj a szabad játékkal, de egész nap bizony strukturálni kell az időt. Ehhez ajánlunk néhány olyan elfoglaltságot, ami játékosan fejleszti őt. 

Gyurmázzunk

Egy negyed órás közös alkotásnak is már nagyon jótékony hatásai vannak. Te mikor gyurmáztál utoljára? Üljetek le közösen alkotni és formázzátok meg egymást – ha épp más nem jut az eszetekbe – vagy süssetek sütit, pizzát gyurmából. A kígyók sodrása már az egészen kicsiknek is jól megy és lehet belőle csigát, vagy akár kistálat csinálni. A gyurmázás előkészíti a kezet az írásra és fejleszti a kézügyességet. 

 Olvassunk 

Végre napközben is elő lehet venni azokat a gyönyörű mesekönyveket! Vedd az öledbe gyerkőcöd, bújjatok össze. Így érzelmi tankját is töltöd és felejthetetlen közös élmény lesz az olvasás. Ha a SzóKiMondóka mesekönyveit bújjátok, hagyd, hogy ő mondjon ki néhány kiemelt szót, vagy mutassa meg a képen a jelentését. Az ismétlődő szavak következtében barátkozik a nyelv írott formájával, a betűkkel, készül az olvasásra. Mindezt egy nagyon meghitt, bizalmas légkörben, játékosan, a saját ritmusában teszi – de az iskolaévek alatt jól jön majd az így megszerzett tapasztalat. Mesekönyveinket ITT megnézheted, youtubecsatornánkon pedig bele is hallgathatsz egy-egy meserészletbe. 

Játsszunk 

Bármit, amiben kedvünk telik. Fontos, hogy neked is öröm legyen a játék! Játsszatok közösen vagy hagyhatod önállóan is játszani a gyermeked, mert az is egy nagyon fontos tevékenység. Ha van testvér, akkor közösen is tudnak játszani. Bár saját tapasztalatból tudom, hogy az nem mindig súrlódásmentes. Én csak akkor szoktam beavatkozni, mikor már nagyon egyértelmű, hogy nem tudják maguk közt megoldani a problémát és ilyenkor sokszor a különválasztás a megoldás. 

Játszótér 

Minden nap legyünk szabad levegőn, akár többször is. A játszótéren persze ilyenkor fontos a naptej, napszúrás ellen a sapka és elegendő mennyiségű ivóvíz. Nekem is folyton figyelmeztetnem kell a saját gyerekeimet, hogy igyanak. A játszótér nem csak a szabad levegő és a mozgás színtere, de a szociális kapcsolatok is itt fejlődnek és neked is ad módot a többi anyukával tapasztalatot cserélni.

 Szabad játék 

Feltétlenül legyen helye minden nap a szabad játéknak is, amikor azzal foglalja el magát, amivel akarja. Ilyenkor szabadjára engedi a fantáziáját és kardot épít legóból, vagy várat az asztalból – mind nagyon fontos, életrevaló képesség. 

 Esti séta 

Fontos, hogy idejében lefeküdjön a gyermek nyáron is, nem később, mintha fel kellene reggel kelnie, de vacsora után esetleg egy rövid séta jót tesz mindkettőtöknek. Ha a sétára nem is sikerül sort keríteni, akkor az esti beszélgetés lehet a lefekvés része. Ilyenkor alkalmatok nyílik megbeszélni az aznap látott – hallott – tapasztalt dolgokat és felkészültök a másnapra. 

 Kis rajzokkal készíthetsz egy napi tevékenységlistát, amiből ő is látja, mi miután következik. Ha ki van töltve az ideje, kevésbé lesz nyűgös, szinte soha nem unatkozik és eszébe sem jut a TV, vagy a kütyük – amiket a szakemberek legfeljebb napi fél órában maximalizálnak. 

 Reméljük, hogy találtál néhány hasznos tippet, és segíthettünk abban, hogy jókedvűen teljen a nyaratok. 

Ha neked is van ötleted a nyári rutinra, oszd meg velünk. Köszönjük.