Gyanítom, hogy a megkérdezett szülők 80-90%-a kapásból igent mond, ha megkérdezik, hogy szeretné-e fejleszteni gyermeke önkifejezését. Az arány még ennél is magasabb lehet, ha a kérdést úgy tesszük fel, hogy szeretné-e, hogy gyermeke önkifejező legyen. Hiszen ki ne szeretné megérteni a gyermekét és ki ne kívánna jó érdekérvényesítő képességet porontyának? Magunkról tudjuk, hogy mennyi minden múlik az életben azon, hogy meg tudjuk fogalmazni kellőképpen, adott helyzetben az igényeinket. 

Ugyanakkor tízből 8 szülő biztosan rászól gyermekére, ha az hangosan sírni kezd, vagy akár megjegyzést tesz másokra. Az önkifejező gyermek hangos, figyelmet és törődést követelő, akár követelőző is. Áldás, vagy átok az önkifejező gyermek? 

A kérdés megválaszolásához nézzük meg előbb az önkifejező ellentétét. Milyen az a gyermek, aki képtelen igényei és gondolatai kifejezésére? Csendes, visszahúzódó, alig hallani a szavát és sok kérdésre “nem tudom”-mal válaszol. Igazi kihívás megnyitni, a véleményét megtudni, bevonni őt a csoportos játékokba, vagy akár a családi döntéshozatalba. Olyan, mintha valami trauma “elvette volna a nyelvét”. Sok munka, mire az életre felkészítjük és valószinűsíthető lesz, hogy nem kerül akarata ellenére olyan helyzetbe, ami veszélyes lehet számára. Nem minden szülő álma ez a kihívás, azt hiszem.  

Valahol talán mindannyian a középút gyermekre vágyunk titokban, aki válaszol, ha kérdezed, de magától nem zavar sok vizet. Szerintem nem nagyon van ilyen. Legalább is még nem találkoztam ezzel a gyermekkel, vagy szülővel, aki erről számolt volna be. Ha nem volt komoly trauma a gyermek születése körül vagy eddigi életében, akkor jó eséllyel van hangja gyermekednek. Örülj neki és éltesd azt! Sőt, hozd ki belőle pici korától kezdve! Játszadozzatok együtt a hangotokkal, bolondozzatok! Utánozzátok az ajtó hangját, az állatok hangját, énekeljetek együtt! Kérdezd a véleményét már akkor is, amikor még csak beszédhangokat keres és próbál kiadni. Később pedig beszélgessetek, amikor csak tudtok!

Azok a gyermekek, akiket pici korukban folyton lepisszegtek, hogy csendben maradjanak, vagy egész életükben magukban hordják ennek következményét, és hallgatagok maradnak, vagy komoly pénzért hosszú évek során dolgozzák fel terápiában ezt az élményt és tanulják meg felnőtt fejjel kifejezni magukat. Jó tudni, hogy ennek te elejét veheted. Fogadjuk el, hogy a gyermekek hangosak. Ha ez zavaró bizonyos helyzetekben, akkor azokat lehetőség szerint kerüljük el! 

Törekedjünk persze arra, hogy visítás helyett szavakkal fejezze ki magát a gyermek és kérje, ne követelje, amit szeretne. De az a tény, hogy van hangja, az egy jó dolog. Ha gondolod, próbáld meg szókártyákkal is segíteni gyermeked önkifejezését, kedvenced lesz a KÉREM, a KÖSZÖNÖM és az IGEN szókártya. Neki meg a NEM és a GYERE lesz a kedvence és ez így van rendjén. 

Ezeket a szókártyákat a most 30%-kal olcsóbban kapható  Óvoda játékcsomagunkban találod meg.

Óvoda játékcsomag: 12 szókártya, Lackfi János mesekönyv, DVD az óvoda szavaival, szülői útmutató és ajándék CD a filmben szereplő dalokkal, ajándék mondóka kockával: 6770 Ft