Múlt héten indítottuk el három részes sorozatunkat, amely az óvodai beszoktatást igyekszik hasznos tanácsokkal megkönnyíteni kezdő és visszatérő óvodások és szüleik számára. 

 

Hogyan segíthetjük gyermekünk beilleszkedését az oviba?

Beszélgessünk vele arról, hogy mi fogja várni az oviban. Ha lehetőségünk van rá, akkor menjünk el még a nyári szünet előtt az épületbe, s nézzünk körül, kukkantsunk be a szobákba és az ovi udvarára is. Vannak már olyan intézmények, ahol az óvodának van úgynevezett baba-mama klubja. A legjobb, ha ezeken a foglalkozásokon rendszeresen részt veszünk, mert ezen alkalmak során megismerhetjük az ott dolgozó óvó néniket is. Közben pedig gyermekünk is ismerkedik, szocializálódik a többi leendő óvodás gyermekkel. Ezek az összejövetelek remek alkalmat biztosítanak ahhoz, hogy egy biztonságos folyamaton keresztül ismerkedjünk az óvodába vezető úttal, helységekkel és személyzettel. A többi szülővel is kapcsolatot teremthetsz itt. Ez pedig neked is meg fogja könnyíteni az ovihoz való hozzászokást. Hiszen minél több részét ismerjük, annál könnyebb lesz gyermekünket rábízni a kiválasztott intézményre. 

Beszélgessünk a minket ért élményekről, dolgozzuk fel verbálisan is a látott-hallott dolgokat.

 

Ha nincs ilyenre lehetőséged, akkor ajánlom figyelmedbe Óvoda játékcsomagunkatAmit most egész augusztusban 50% kedvezménnyel beszerezhetsz! A csomagban található DVD-n egy óvodai nap kerül bemutatásra. Így mégsem lesz gyermeked számára annyira idegen az új környezet.

 

Készítsük fel gyermekünket az ovi szabályaira

Ha eddig még nem kezdtünk el kezet mosni étkezések előtt és után, akkor itt a megfelelő idő. Beszéljük meg a közös mosdóhasználat szabályait, a váltócipő értelmét az óvodában – de persze elég egy napra egy új szokás bevezetése otthon.

Nem kell az összes szabályt meghonosítani. A lényeg, hogy gyermeked megértse: az óvodának lesznek saját szabályai. Ezeket pedig be kell tartani, mert azok biztosítják a rendet és mindenki biztonságát. 

 

Beszélgethetsz vele saját óvodás élményeidről is.

Amennyiben azok pozitívak voltak. Ha nem, akkor javaslom, hogy először valaki mással dolgozd fel saját élményeidet, mert érzelmi állapotod el fogja árulni negatív tapasztalataidat. Hiába mondod olyankor, hogy jó lesz az óvoda. Ha közben reszket a hangod, rögtön észreveszi lelkiállapotodat és azt fogja sejteni, hogy ott valami rossz vár rá.  

Ha ovis emlékeid nagyszerűek, ahogy mesélsz róluk, azzal kíváncsivá teszed gyermeked és egy pozitív várakozás fogja őt eltölteni. Ha ez még jó saját élménnyel is párosul – egy baba-mama klub, nyílt nap, vagy egyszerű ovis látogatás kapcsán -,  már mindent megtettél a jó élmények előkészítéséhez. 

 

Hogyan viselkedjünk a beszoktatás alatt? 

Természetes, hogy ilyenkor gyermekünk a szoknyánk alá bújik, de próbáljuk meg figyelmét lassan az őt körülvevő világra terelni.

Megmutatni neki a játékokat, az érdekes tevékenységeket, amikbe bekapcsolódhat. Segít, ha ilyenkor mi is belemerülünk valamilyen cselekvésbe.

 

A Waldorf oviban például a beszoktatás heteiben a szülők felújították a játékokat, az óvoda épületén kisebb-nagyobb javításokat végeztek. Így el voltak foglalva és gyermekük hamarabb lépdelt el mellőlük, mintha végig rájuk figyeltek volna. Ugyanakkor a gyerekek látták, hogy a szülők tevékenyen részt vesznek az óvoda javításán, tehát nekik is fontos az a hely, ahova őket most elhozták. 

 

A beszoktatás hossza mindazonáltal egyéni.

Van gyerek, akinek nem kell sok. Örül, ha végre játszhat más játékokkal és könnyen búcsúzik a szülőtől.

Ez persze később változhat, akár különösebb ok nélkül is.

Egyszerűen azért, mert rájönnek, hogy az óvoda már a rendszeres életterük és nem múlik el az odajárás, nem tér vissza az anyával kettesben otthon töltött idő.

A kitartás, következetesség, és türelem mindig a legjobb hozzáállás.

Soha ne kritizáljuk az ovit, vagy az óvó nénit. Ne legyenek negatív megnyilvánulásaink a gyerek előtt, mindig négyszemközt beszéljük meg az óvónővel kérdéseinket.

A búcsú legyen egyszerű, gyors és határozott és ne forduljunk vissza azért, mert halljuk a sírását. A sírás csak nekünk szól, ha hagyjuk ránk hatni, elhúzzuk a beszoktatás idejét. Ha elmegyünk, minden bizonnyal halljuk majd később, hogy néhány percig pityergett csak, azóta jókedvű és játékos a gyermekünk. Persze este fontos, hogy beszélgessünk és meleg érzelmi légkört teremtsünk, ahol alkalmunk van szeretetünk érzékeltetésére.

Így tudják, hogy nem dobtuk el őket, hanem az élet természetes rendjének része az, hogy ő napközben óvodába jár. 

 

Jövő héten olyan otthon végezhető tevékenységekkel folytatjuk az összeállítást, amelyekkel játékos módon segítheted gyermeked felkészülését az óvodára, az óvodai tevékenységekre.