/Rend a lelke mindennek – vagy mégse? 

Rend a lelke mindennek – vagy mégse? 

Hogyan tartsunk rendet egy kisgyermekes lakásban és tanítsunk meg azt a gyerkőcnek is? 

Aki ismer, tudja, hogy nem vagyok a rendrakás bajnoka. Nincs időm rendet rakni, inkább megcsinálok két dolgot a kupi tetején, mint azzal töltsem az időmet, hogy rendet rakjak magam körül. Nem tartottam fontosnak a rendet, a káoszban is megtaláltam mindent. Valami azonban megváltozhatott bennem, mert azon kaptam magamat, hogy hosszúra nyúló telefonok közben elkezdek pakolni magam körül. Amikor tehát nem tudom értelmes munkával tölteni az időmet, mert mondjuk a telefonálóra figyelek, automatikusan magam körül pakolni kezdek. Valahol tehát mégiscsak zavart a rendetlenség, csak nem szántam rá az időt, hogy megszüntessem. Meglepő volt tapasztalni az így rendeződött sarkokat és jó érzés volt ránézni később a nap folyamán újra és újra. 

Megpróbáltam tehát beépíteni a napjaimba ezeket az 5-10 perceket, telefon nélkül is, mert érezhető volt a pozitív hatásuk. A nagyobb sarkokat, polcokat pedig a hétvégékre időzítettem. Amint kialakult a rend a lakásban, fontos lett számomra, hogy mások is vigyázzanak rá. Ebből következett, hogy bevonjam a gyerekeket. Kezdésnek el kellett pakolniuk valami kedvelt tevékenység előtt. Pl. “addig nem kezdődik a családi mozi, amíg rend nincs a nagyszobában és a gyerekszobában”. Mivel ők már nagyobbacskák, ennyi motiváció elég nekik ahhoz, hogy a helyükre kerüljenek a dolgok. Ha még kisebbek lennének, nekem kellene velük pakolnom, de akkor is fontos, hogy ők is részt vegyenek a rendrakásban. 

Aztán lehet olyan szabályokat felállítani, hogy egyszerre csak egy, vagy több gyerek esetén annyi játék lehet elöl, ahányan vannak. Ez a szabály jó eséllyel így lesz majd az óvodában is, tehát már arra is felkészítjük őket, vagy megerősítjük a szabályt, hogyha már óvodás a gyerek. A legfontosabb, mint minden szabálynál, hogy tartassuk is be a gyerekkel. Akkor állítsunk fel szabályokat, ha végig is tudjuk vinni a betartatásukat. 

A nap végén elég szerintem elpakolni, viszont akkor érdemes is, mert ha szanaszét a lakás, szanaszét vannak a gondolataink is. Jobb úgy este elpihenni, a gyerekeknek is, ha rend van a szobában legalább annyira, hogy a polcon vannak a játékok. Nem a földön szerteszét. A polcon való rendrakás már inkább felnőttnek való munka, de a játékok mennyisége területén is igaz a mondás: a kevesebb több. Jó, ha van hely a polcon és ajándéközön után kívánatos megszabadulni néhány régebbi játéktól. Ebben a cikkünkben leíruk, milyen a jó játék, amire a gyereknek valóban szüksége van, itt pedig arról írunk, hogyan tegyük a gyerekek életét egyszerűbbé – mindkettő a témába vágó fontos gondolat. 

Ti mit gondoltok a gyerekszobai rendrakásról?  

By | 2018-01-22T19:24:10+00:00 január 20th, 2018|beszoktatás, gyermeknevelés|0 Komment

A szerzőről:

Szólj hozzá! Érdekel a véleményed!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Hallottátok? Láttátok? Készségfejlesztő kategóriában az Ország Játéka lett a SzóKiMondóka 2017-ben!

Ezt a versenyt a Játéknet találta ki eredetileg abból a célból, hogy a karácsony előtti vásárlási lázban segítsen a szülőknek eligazodni a hatalmas kínálatban. Több kategóriában lehetett szavazni és egy szakmai zsűri is bírálta a játékokat. Bíztunk ugyan magunkban, de minket is meglepett az első hely, amit elnyertünk a szakmai zsűri döntése alapján.

Az már csak hab a tortán, hogy a közönségszavazatok díját is elhoztuk, ezt nyilván neked is köszönhetjük, hiszen itt is többször hirdettük a versenyt és a linkeket, ahol leadhattad ránk a szavazatodat. Tovább: