/ A segítség – nem segítség

 A segítség – nem segítség

Imádom figyelni, ahogy tevékenykednek, játszanak, egymással vagy egyedül éppen. Látom ilyenkor, ahogy igyekszik, nagyon szeretne valamit megcsinálni, felmászni a babakocsiba, vagy befűzni a cérnát a hatalmas tű lyukán, netán felvenni a cipőjét. És már mozdulnak tagjaim, hogy segítségére legyek.

 

Ha nem is akarom megcsinálni helyette, akkor is fognám a cipőt, a kocsit, mondanám hogy csinálja, hogy sikeres legyen a próbálkozása. De akkor már nem egyedül hajtotta végre a feladatot, pedig 2 év körül, már minden kisgyerek erre törekszik.

Ha segítek – nem segítek neki felnőni, önállósodni, nem segítem az önbecsülését, a magáról kialakított pozitív kép megszilárdulását. Hosszú távon még csak meg sem tanulja az adott tevékenységet, hanem azt, hogy neki ez nem megy és majd valaki megoldja helyette. Nagyon nehéz visszafogni magam, és csendben kivárni, hogy próbálkozásai eredményre vezessenek, esetleg bátorítani, hogy ne adja fel. Ilyenkor nagy levegőt veszek és emlékeztetem magam: én ezzel segítek neki. Azzal, hogy nem segítek.

——————————————————————————————————-

A projekt, amelyen dolgozom, a blog névadója, a SzóKiMondóka. A facebookon és a honlapon többet is megtudhatsz róla.

Iratkozz fel a SzóKiMondóka hírlevelére, ha érdekelnek a hasonló bejegyzések!

By | 2016-01-15T12:23:34+00:00 augusztus 7th, 2014|gyermeknevelés, önállóság|0 Komment

A szerzőről:

Szólj hozzá! Érdekel a véleményed!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Hallottátok? Láttátok? Készségfejlesztő kategóriában az Ország Játéka lett a SzóKiMondóka 2017-ben!

Ezt a versenyt a Játéknet találta ki eredetileg abból a célból, hogy a karácsony előtti vásárlási lázban segítsen a szülőknek eligazodni a hatalmas kínálatban. Több kategóriában lehetett szavazni és egy szakmai zsűri is bírálta a játékokat. Bíztunk ugyan magunkban, de minket is meglepett az első hely, amit elnyertünk a szakmai zsűri döntése alapján.

Az már csak hab a tortán, hogy a közönségszavazatok díját is elhoztuk, ezt nyilván neked is köszönhetjük, hiszen itt is többször hirdettük a versenyt és a linkeket, ahol leadhattad ránk a szavazatodat. Tovább: