A SzóKiMondóka célja, hogy tudatosabb, magabiztosabb, kommunikatívabb gyermekeket neveljünk. Eközben erősítjük a szülő-gyermek kapcsolatot azáltal, hogy olyan nevelési eszközöket adunk a szülők kezébe, amelyekkel gyerekjáték a gyermek fejlesztése és még a szülő is élvezi azt. Céljaink közt van az kicsik olvasóvá nevelése, felkészítése az olvasásra úgy, hogy egy korai életszakaszban keltjük fel a figyelmüket és az érdeklődésüket a szavakra azáltal, hogy szóról szóra mutatjuk be nekik a körülöttük lévő világot. 

A Föld napján a világ különös figyelmet kell kapjon és a hozzá való kapcsolódás is meghatározó kell legyen. Ezért most olyan Föld napi ajándék szókártyákat készítettünk számotokra, amelyekkel könnyedén tudjátok a kicsiknek megtanítani a felelős gondolkodást és magatartásformákat. Ezek a szavak alkalmat adnak arra, hogy megbeszéljétek, hogyan tudtok jobban figyelni a környezetre. A fa tulajdonságait, az életünkben betöltött szerepét megtárgyalva rengeteget lehet tanulni a környezetről: a fa árnyékot ad, ételt, papírt, bútorokat, ez erdő élményét, tiszta levegőt, védelmet állatnak és embernek egyaránt, hogy csak néhányat említsek. Tarkítják az utcákat, hűtik a meleg levegőt, gyökerük megfogja a földet a hegyoldalban. 

Ültet a következő szó, amit választottunk pont azért, hogy a fákhoz a kapcsolatot megteremtsük, hiszen ti is ültethettek fát, vagy más növényt, virágot. A kicsikkel mindig hálás dolog babot csíráztatni és cserépben nevelni például, hiszen elég gyorsan nő, de a gyakori öntözés igénye megtanítja őket arra, hogy a növénnyel törődni kell. Felelősségvállalálra neveli őket oly módon, hogy napról napra látványosan meghálálja a kis babnövény a törődést. 

Locsol a következő szó, ami a növényekről való gondoskodás része, egy olyan tevékenység, amit a még egész picik is kipróbálhatnak. Nem lehet elrontani, maximum kicsit több vizet kap a kelleténél a növény, de kicsi öntözőkannával ez is megelőzhető. A Föld szónak több jelentése is van, erre is rá lehet mutatni. Mi azért választottuk a bolygót, mert mégiscsak Föld napja van és az sok olyan tevékenységre ad alkalmat, amit a kicsik is élvezhetnek: ültetés, kirándulás, szemétszedés, erdőtakarítás például. De föld, amibe kerül a mag, vagy amiben növekszik a növény is. 

Víz nélkül nincs élet, testünk nagy része víz, víz nélkül nem bírnánk ki pár napig sem. Víz kell ahhoz is, hogy a növények nagyra nőjjenek és minket táplálhassanak. A természetben egyetlen csepp vízben annyi mikroorganizmus van, mint a hajunk szála – amit a gyerkőd hajszija persze pontosan tud, hogy mennyi. A víz ezért maga az élet és megbeszélhetitek azt is, hogy mi mindenre használjuk a vizet: mosás, főzés, mosogatás, megisszuk, megfürdünk benne, fogat mosunk vele, stb. Feltétlen beszéljétek meg, hogy milyen módokon tudtok vigyázni a vízre, hogy kevesebbet használjatok belőle és pl. természetes alapú szappant, mosószert, mosogatószert használjatok. 

Utolsó szavunk a giliszta. Kérdezheted, hogy miért került bele a Föld napi válogatásba? Azért, mert fontos szerepe van abban, hogy a lebontsa a szerves hulladékot. Ha olyan szerencsés helyzetben vagytok, hogy komposztálni tudtok, akkor láthatod, hogy a komposztban rengeteg giliszta van. A giliszták szétrágják a gyümölcshéjat, a zöldséghulladékot és ezzel előkészítik a növényeknek a földet. Az érett komposzt a növényeknek a legjobb táplálék. Ahol komposztálnak, ott nincsen szükség műtrágyára és a szemetes sem lesz büdös, mert nincsen benne rothadó hulladék. A komposztálás folyamatának megfigyelése alkalmat ad a táplálék körforgásának bemutatására is, hiszen a növényi hulladékból lesz általa a legjobb táplálék a növényeknek. 

Ne gondold, hogy ez felesleges, vagy nem életszerű információ gyermeked számára. Ha lehetősége van a kódolás, vagy az angol nyelv elsajátítására az óvodában, akkor helye van ezeknek a fontos információknak is a világában és kitől, ha nem tőled hallana először a giliszták áldásos működéséről? Ha legközelebb eső után gilisztát láttok, beszéljétek meg, hogy mennyire hasznos állat és mi a szerepe. 

Reméljük, hogy segítetettük ezekkel az információkkal a Föld napja méltó megünneplését a szókártyákkal pedig további játékokra adunk nektek lehetőséget.

Töltsd le itt: Föld napi szókártyák

 További információ: Föld Napja Alapítvány