Régi álmom vált valóra ma. Mint egy születésnapi ajándék. Bár még kézbe nem foghattam, a tudat, hogy ma a nyomda az első darabokat összeszerelte és becsomagolta, az minden pénzt megér. Évek óta agyalok azon, hogyan tudnám a szavakkal való játékokat egy egyszerű és közérthető formában közreadni, ami nem fejlesztés hangulatú, nem is drága, nem is könyv, hanem igazi, családirsasjáték. 

Ma ez az álom beteljesedett. És hamarosan te is, kedves olvasó, kipróbálhatod és élvezheted azt a társasjátékot, ami arra lett kitalálva, hogy a szavakkal játszható játékokat egy csokorba gyűjtse és teret adjon a TE kreativitásodnak a szavakkal való alkotás területén. Ebbe a pici kis mappába, ami szinte elfér a zsebedben, de a táskádban biztos, tehát utazásokra is magaddal viheted, legalább 6 játékot sűrítettünk be. Már most tudom azonban, hogy csak a szókártyákkal több játékot lehet játszani, mint csak egyet. Itt van például néhány:

  • szófelismerés a képről
  • szófelismerés a szóképről
  • 2 kártya közül: Melyik ezek közül a … ?
  • Milyen színű a szókártya?
  • Mit látsz a szobában, ami hasonló színű, mint a szókártya?
  • Mi jut eszedbe erről a szóról? Mire használjuk? Mit csinálunk vele? Mit jelent? stb.
  • 2 azonos betűt tartalmazó szókártyát nézve: Mi a közös bennük?
  • Alkoss mondatot a kártyán szereplő szóból!
  • Írjatok mesét, történetet a kártyán szereplő szavakból!

S ha hozzávesszük, hogy a mappában nem csak a már ismert szókártyák, hanem szavak, képek, és szómeghatározások is vannak, akkor a lehetőségek tárháza szinte határtalan. A te kreativitásod az, amire szükség van, hogy a borítón leírt 6 játékot megsokszorozzátok.

Móna mindig rímeket keres, verselget a Testrészek mesesorozat köteteiben. Azért, hogy a nyelv játékosságára hívja fel a figyelmet. De ezzel inspirálja is gyermekedet arra, hogy ő is kreatívan álljon a nyelvhez, rugalmasan kezelje azt és alkosson új szavakat, kifejezéseket. Keressetek hát rímeket a szókártyákon szereplő szavakra! Ha van egy nektek tetsző rímpár akkor alkossatok belőle kétsoros, vagy négysoros versikét! Az így született alkotást írd le, s gyermeked illusztrálja, vagy fesse ki a vers hátterét, környezetét! Ha inkább prózai indíttatást éreztek magatokban, akkor írjatok mesét, történetet a szavakból, azt is írd le és gyermeked rajzolja le mellé az eseményeket.

Egy ilyen alkotás kikerülhet a falra, vagy csodálatos ajándék lehet a közelgő ünnepre.

A szavak segítenek bennünket eligazodni a világban. Tájákozódni, ismerkedni és kifejezni vágyainkat, kívánságainkat. Minél korábban megtanítod neki a szavakat, annál könnyebben szerez barátokat. A szavak minél szélesebb tárházát kínálod neki, annál árnyaltabban fejezi ki vágyait. Minél könnyedebben bánik velük, annál nagyobb lesz önbizalma, magabiztossága. Ha a szavakat tanítod meg neki, a világot adod át számára.

A mappában egy társasjáték mezőt is találsz a szavakkal, amihez szintén egyféle játékleírást mellékeltünk. A mondatalkotáson kívül meseírást is el tudok képzelni, vagy a szavak eljátszását, leírását, lerajzolását. Meghívunk arra, hogy társszerzőként tovább gondold ezt a játékot és gyermeked igényeihez, képességeihez mérten alakítsd azt.

Megköszönjük, ha elküldöd nekünk ötleteidet további szavas játékokra: szia @szokimondoka.hu

Köszönjük!

Az alábbi videóban bemutatom a Játékmappát: