Amikor megszületik első gyermekünk, akkor minden szeretetünk, figyelmünk rá irányul, életünket kitölti a róla való gondoskodás.Majd később ebbe az élethelyzetbe érkezik meg a második gyermek, a kistestvér. Ilyenkor talán nem is gondoljuk át, de a kimondott, vagy ki nem mondott elvárásunk az elsőszülöttünk felé egyből az, hogy szeresse a kistesót, ossza meg vele személyes terét, szülei figyelmét, akár játékait is. Ez a folyamat persze nem lehet zökkenőmentes. Ilyenkor gyermekünk ambivalens érzésekkel van teli, amelyeket kezelni nem tud. Az adott helyzettől függően, hol szereti, hol utálja a kistestvérét.

Hogyan segíthetünk a helyzeten? Fejezze ki érzelmeit!

A megértés és az extra adag szeretet a legtöbb, amit ilyenkor adhatunk. Tudatosítsuk gyermekünkben és magunkban is, hogy az érzelmeit soha nem kell szégyellnie előttünk. Éreznie bármit szabad. Hogy azt hogyan fejezi ki, abban persze taníthatunk neki technikákat, megtaníthatjuk azok társadalmilag is elfogadott kifejezésére. Legjobb, ha szavakba önti érzéseit, elmondja mi bántja. Ilyenkor tudunk közösen gondolkodni az érzelmei helyes kezeléséről. (A düh kezelésére egy korábbi blog bejegyzésben soroltunk fel technikákat). Nyilvánvaló, hogy ez nem lesz eleinte egyszerű, de ha mi képesek vagyunk megérteni gyermekeink érzéseit, indulataikat, akkor sokkal eredményesebben kezelhetjük a konfliktusos helyzeteket is. 

Először próbálják meg megoldani egymás között

A másik kérdés, amit érintenünk kell, a beavatkozás kérdése. Mi, felnőttek szeretünk azonnal közbelépni, ha elhangzik egy hangos szó, vagy nem megfelelő számunkra a viselkedésmód. Tesszük ezt többek közt azért is, hogy a helyzet számunkra kezelhető maradjon. Bár eleinte én sem csináltam ezt másként, most már igyekszem minél tovább visszafogni magam és néha meglepve tapasztalom, hogy megoldják maguk közt a konfliktusokat. Ha nem lépek közbe az első ütésnél (bár tudják, hogy az elfogadhatatlan és következményei vannak) lehet, hogy a második pofon után már maguktól kibékülnek, mert látják, hogy ezzel nem érik el a céljukat – legyen az egy játék megszerzése, vagy a szülő megkülönböztető figyelme. 

Ez utóbbinál kell megjegyeznem, hogy a harmadik gyermek sokszor azért rosszalkodik nálunk, hogy megszerezze a szülő figyelmét. A negatív figyelem is jobb számukra, mint a semmilyen. Így ha rosszasággal is, de mindig kivívja, hogy ő álljon a középpontban. Ezt megelőző technikákkal tudom a legjobban kordában tartani – pozitív megerősítést kap minden nem negatív megnyilvánulása. S bár erre csak időszakosan vagyok képes, mégis hatékonynak bizonyul a reggelek, vagy az esték konfliktusmentes lebonyolításában.

Végül álljon itt egy Freud idézet: ,,… nagyon sok felnőtt, aki szerető, jó viszonyban van testvérével, és ma kész arra, hogy mellé álljon, gyermekkorát ugyanezzel a testvérrel szinte szakadatlan gyűlölködésben töltötte.” Vigasztaljon minket az a tudat, mikor gyermekeink civakodnak, hogy éppen életre szóló leckét vesznek a békés egymás mellett élés szabályaiból.