A védőnők egyik első tanácsa, hogy az újdonsült anya alakítson ki egy napirendet a baba körül, amelynek mentén élik az életüket nap mint nap. Nem a háromórénkénti szoptatásra gondolok itt, mert nyilván nem kell felkelteni az alvó babát, ha lejárt a három óra és nem kell hazaszaladni sem a játszótérről, ha éppen jól érzitek ott magatokat. Inkább a napi ritmus kialakítása az, ami megkönnyíti mindkettőtök életét: legyen ideje a felkelésnek és a lefekvésnek és legyenek visszatérő tevékenységek a mindennapokban. 

Ez utóbbiban tudunk nektek segíteni többféleképpen. Játékcsomagjainkban legalább háromféle tevékenység rejtőzik: a szókártyás játékok, a közös olvasás és az interaktív kisfilm. Ezeket a nap más – más szakaszában tudjátok elővenni attól függően, hogy mikor minek van itt az ideje. A film inkább egy aktívabb tevékenység, lehet közben ugrálni, táncolni, de arra is lehet használni, hogy a nézése közben reggel mondjuk felöltözzön gyermeked. A mesekönyvnek este is itt lehet az ideje, egy közös, összebújós olvasás alatt, de nálunk este inkább a szókártyák kerültek előtérbe, mert a lányom akkor még nem akart aludni, viszont szívesen fitogtatta tudását. Mi a délutáni alvás előtt olvastuk közösen a mesekönyvet, később pedig már helyette ment a közös olvasás, a könyvoldalak párosítása a szókártyákkal. Egyéni érdeklődés kérdése tehát, hogy mikor mit csináltok, de a lényeg, hogy ugyanaz a tevékenység minden nap abban az órában előkerüljön, akár csak 5-10 percre, de adjon rimust a mindennapoknak. 

Emiatt tettük bele a Napi játékok szolgáltatást a most induló 24 hónapos programunkba, mert amellett, hogy minden hónapban szeretnénk küldeni nektek eszközöket a közös foglalkozásokhoz, a Napi játékokkal le is bontjuk minden napra, hogy mivel foglalkozzatok éppen a játékcsomag elemei közül. Így nem lesz megerőltető egyszerre a teljes játékcsomaggal való találkozás, hanem a visszatérő tevékenységekkel mindig egyre több mindent gyakoroltok, nap mint nap mélyíted ismereteit a világról. 

Napirendünk segítségével gyermeked sokkal könnyebben lát neki az öltözésnek, ha tudja, hogy most az következik, mert a reggeli és a fogmosás után mindig felöltöztök és utána elindultok az oviba, vagy a játszótérre. Egy vizuális segédlet is jól jöhet ilyenkor, amin le tudja követni, látja, hogy mi lesz a soron következő tevékenység. A mi napirendünk szélén egy csipesz jelzi, hogy épp hol tartotok, amit akár gyermeked is mozgathat lefele, ahogy haladtok előre a napban.

Szeptember 30, csütörtök estig tudsz még jelentkezni 24 hónapos programunkra, amelynek első hónapjában a Család játékcsomagot kapod meg ajándék mondóka kockával és hűtőmágnessel, ami emlékeztet titeket arra, hogy minden nap játsszatok. A második hónapban a Láb és kéz kötet mellé ajándék Napirendet küldünk nektek, ezzel segítve a rendszeres napirend kialakítását. 

Várunk a 24 hónapos programban és a közösséget támogató Facebook csoportban is! 

Nézd meg a bejegyzés videóváltozatát, ahogyan elhangzott a szerda esti élő adásban a SzóKiMondóka Facebook oldalán: