A SzóKiMondóka játékcsomagja a játékos fejlesztés jegyében jött létre. A csomag minden egyes darabja hosszas kísérletezés, saját példa és a létező, fellelhető szakirodalmi adatok és kutatások eredményei alapján került szakemberek bevonásával, legjobb tudásunk szerint kialakításra. Minden a szavak és a beszéd körül forog. Minden egyes játékcsomagba egyre több szókártya kerül, a filmbe pedig igyekszünk minél több dalt, mondókát belesűríteni, amelyek mind a szavak tanulását segítik. 

De mi is került a dobozba, miből áll a SzóKiMondóka eszköztára? 

Elsőként a szókártyákkal való ismerkedést javasoljuk. Több okból is. Az első, hogy a szókártyákat gyermeked kézbe tudja venni, így “meg tudja fogni” a szavakat. A kicsiknél nagyon fontos, hogy minél több érzékszervet bevonj a játékba. A szókártyákat rakosgatni is tudja és nagyon gyorsan tud a segítségükkel új szavakat tanulni. Ehhez a  képes felét mutasd fel először neki, majd kérdezd meg, hogy mi ez, ezzel arra bátorítod, hogy kimondja a szót. Majd kezdhetsz róla beszélni: Mire használjuk? Mutasd meg! Hol van? Neked is van? Nekem hol van? – ezek lehetnek a kérdések, ha például testrészről van szó. De minden szóról meg lehet kérdezni, hogy hol van és mire használjuk? Ha nem is tudja még kimondani az adott szót, a róla való beszélgetés alapján erősödik kíváncsisága, bővül az értelme, a szókincse. És persze bátorítod arra, hogy kimondja az adott szót. Sokszor ennyi elég is, hogy próbálkozzon, amit ha a tetszésnyilvánításod követ, azzal megerősíted erőfesztéseit és tovább próbálkozik, míg végül megtanulja kimondani az adott szót. 

kimondani a szavakat

Ha tudja, mit vársz el tőle és azt is, hogy örömet okoz neked az, ha megteszi, amire kéred, az sokszor elég is ahhoz, hogy elinduljon a beszéde. Ha már jó ideje próbálkoztok és semmi eredményt nem látsz, akkor persze érdemes szakembert is megkérdezni a háttérben húzódó okokról és azok lehetséges megoldásairól. De egy sima megkésett beszédfejlődést a szülő odafigyelő támogatása és szeretete, a megfelelő eszközök birtokában kezelni tud. Erről szólnak vásárlói véleményeink, a felhasználók visszajelzései. Rengeteg szülő mondta már nekem, hogy a SzóKiMondókával tanult meg a gyermeke beszélni. 

Egyszerre csak 1-2 szóval ismerkedjetek, s ha megvan a sikerélmény, akkor jöhet hozzá mindig egy-egy újabb szó. A régieket is vedd elő időről időre, de elinte jobb, ha csak néhány kártyával játszotok egy egy alkalommal. A szókártyák után jöhet a könyv. A könyveink nagy érdeme, és egyben legfontosabb tulajdonsága, hogy képes tördeléssel készültek. Ez azt jelenti, hogy a mese legfontosabb szavait (ugyanazokat a szavakat, amik a szókártyákon is szerepelnek) nagy betűvel kiemeltük a szövegben, mellette a jelentésüket pedig lerajzoltuk. Így gyermeked a kép alapján tudja kimondani az adott szót, épp amikor odaértek a mesében. Ezzel bekapcsolódik az olvasásba még jóval azelőtt, hogy megtanulna olvasni. Így egy nagyon korai életszakaszban kialakul benne a könyvek szeretete, és sikerélménye fűződik az olvasáshoz. Ez lesz minden későbbi olvasni tanulás alapja. Képzeld el, hogy gyermeked alig várja már, hogy valójában megtanuljon olvasni és úgy fut neki, hogy tudja, hogy nem csak jól megy ez neki, de szereti is csinálni. 

SzóKiMondóka film

Végére hagytam a filmet, mert ezt a sorrendet érdemes megtartani a játékcsomag elemeivel való ismerkedés során is. A film hamar mindenki kedvencévé válik majd, hidd el, te is szeretni fogod. Gyermeked pedig imádja, ahogy a szavak megjelennek a képernyőn és már ki tudja mondani azokat, szereti majd a dalokat, mondókákat, te meg élvezed, ahogyan napról napra okosodik és időnként pár percre magára is hagyhatod a TV előtt, amig elzárod a konyhában a gázt – mert tudod, hogy nem passzív befogadója a képernyőnek, hanem aktív résztvevője az ott történteknek. 

Az egyes elemeket kombinálhatod is egymással, megkereshetitek a kártyák közt a mesében soron következő szót, vagy a képernyőre kiírt szavakat. A lényeg, hogy élvezzetek minden foglalkozást, mert akkor marad játékos a tanulás és maradandó az élmény. A filmbe beépített kísérleteket külön is megcsinálhatjátok, beszéljétek meg közben, hogy mit tanultatok, mit mutatott meg a fizikai kísérlet. 

Móna baba

Eszköztárunk tehát: 

  • dalok 
  • mondókák 
  • mese 
  • film – ezekről már mindről esett szó. 
  • útmutatóba került játékok, tanácsok:

Ezek olyan játékok, amelyek az eddigiek szellemében fejlesztik a gyermekek készségeit. Életkorra, fejlődési szakaszra bontva találjátok meg ezeket a játékokat, gyakorlatokat a beszédfejlődés kezdetétől, a szókincsfejlesztésen át, egészen az olvasóvá nevelő játékokig. Az útmutatóban felsoroljuk azokat a játékokat, amelyeket a szókártyákkal játszhattok. A végén pedig a SzóKiMondóka játékcsomagok csoportos felhasználásához találtok ötleteket, amelyeket óvodák figyelmébe ajánlunk. 

A webáruházunkban a játékcsomagok mellett megtaláljátok önálló könyveinket, amelyek közül a Testrészek mesesorozatba is rengeteg dalt, mondókát építettünk be. Ezek részben ismert dalok, mondókák, részben pedig Móna költi őket, az olvasó gyerekeket arra sarkallva, hogy maguk is játszadozzanak a szavakkal, keressenek rímpárokat, költsenek versikét. A dalokat a kötet végén lekottáztuk, hogy segítsük a szülőket a közös éneklésben. 

Testrészek mesesorozat: Láb és kéz

Szókártyás könyveinkbe pedig betettük a szókártyákat, kitörhető formában. Ebből egyelőre három kapható: a SzóKiMondó Ökomesék sorozatban eddig két kötet látott napvilágot: a Nulla hulladék és a Barátom, a fa. A Móna és Marci kirándul mesesorozatban pedig eddig a Készülődés jelent meg, ami a látásról szól és a héten kerül nyomdába a sorozat következő kötete, az Útközben, ami a hallást, mint érzékelést mutatja be a gyermekeknek. A kötet szerzője Molnár Krisztina Rita. 

Könyveinken és játékcsomagjainkon kívül még olyan izgalmas eszközöket is találtok a webáruházban, mint pl. a Mondóka kocka. 5000 Ft feletti vásárlás esetén ajándékba kapjátok a Mondóka kockát, 13000 Ft felett pedig a szállítás is ingyenes. A kockát összeragasztva ki tudod dobni, melyik legyen a következő mondóka, amit eljátszotok és mindegyiket egy-egy szóhoz kötjük a szavak tanulása érdekében. 

Mondóka Kocka

Foglalkoztatóink között találtok karácsonyi, húsvéti tematikájút, valamint megjelent első szókártyás foglalkoztatónk, amiből 6 db szókártyát tudtok kivágni. Hasonlóképpen, első olvasófüzetünkben is találtok 6 db szókártyát, a címe: Ki beszél? a mese pedig arról szól, hogyan tanította meg anya beszélni Marcit. 

Az alábbi bemutatkozás röviden összefoglalja a SzóKiMondóka módszertanát, amit a linkre kattintva tudod letölteni. Várjuk kérdéseidet a szia@szokimondoka.hu emailcímen, és iratkozz fel hírlevelünkre itt, ha szeretnéd letölteni a testrészekkel játszható játékgyűjteményünket. 

Az alábbi videóban összefoglaltam a bejegyzés lényegét a SzóKiMondóka Facebook oldalán: