Itt a tavasz, itt az ideje, hogy élvezzétek végre a természetet. A természet tiszteletét is csak tevékenységeken keresztül lehet megtanulni, mint mindent, még ebben a korban. A gyermek részt kell, hogy vegyen a folyamatban, amelyben megismeri az őt körülvevő természetet. Közben, persze elmondhatod neki az olyan érdekes információkat, hogy pl. a földben rengeteg élőlény van, amiket nem is látni szabad szemmel, s hogy az almacsutkából ők készítenek táplálékot a növényeknek – de ezek másodlagosak maradnak a tapasztalással szemben. A lényeg, hogy megfogja, megszagolja, érzékszerveit bevonva tapasztalja meg a természetet és a természet munkáját, gyümölcseit. Hogy élvezze a természetjárást, a föld túrását, a növényekről való gondoskodást. 

Épp ezért építettük az érzékszervekre az erdőt bemutató mesesorozatunkat, aminek a harmadik része, A fák között most fog megjelenni, májusban. Már csak néhány napig rendelhető elővásárlási kedvezménnyel, féláron webáruházunkban. A testvérek, Móna és Marci éppen egy erdei kirándulás kapcsán használják érzékszerveiket az erdő körültekintő megismeréséhez. Vondd be tehát az érzékszerveit, ha a természetről mesélsz gyermekednek, de még jobb, ha maga is része lesz a természet ápolásának. Ültessetek közösen növényt cserépbe, locsolja ő, figyelje meg, ahogy kikel, törődjön vele. Ha az erdőben jártok, felszedhetitek a földön talált apró szemeteket, a nagyobb kupacokat pedig bejelenthetitek az erre létrehozott fórumon. Akár kimehettek azzal a céllal is, hogy felszámoljatok egy szemétkupacot, mert meggyőződésem, hogy az a gyermek, aki részt vett egy erdei szemétkupac felszámolásában, maga nem fogja eldobni még a csokipapírt sem az utcán. 

Aztán lehet saját fátok, mint Mónának, a Barátom a fa kötetben. Nézzetek ki közösen egy olyan környékbeli fát, amihez közel lehet menni, akár fel is lehet mászni rá, vagy más módon tudtok vele testi kontaktust kialakítani. Hatalmas ereje van ám a fáknak, gondolj bele, hogy a gyökere akkora helyet foglal el a földben, mint amekkora a koronája és megannyi élőlénnyel él szinbiózisban. Évről évre vastagabb lesz a törzse, míg szívja magába a levegőből a széndioxidot és szűri ki a port. Rajzoljátok le, figyeljétek meg, hogyan változik az évszakok során, milyenek a levelei, milyen a termése, virága, stb. Szerinted hogyan kommunikál a környékbeli fákkal? Tudtad, hogy olyan hálózata van a gyökereiből, ami leginkább talán az internetre hasonlít? Így figyelmeztetik egymást a fák, ha egyikőjüket kártevők támadják meg, így a többiek keserű nedvet termelnek, elrontva a bogarak lakomáját. Rengeteg tudás van bennük és ahhoz képest, hogy helyhez kötöttek, elég nagy területre hatnak ki a környezetükben. Ugye, hogy üres lenne nélkülük az utcakép? A természet pedig el sem képzelhető nélkülük. 

A 4 természeti elemet választottuk a SzóKiMondóka játékcsomag sorozat témájának, így tanítva a természetről a kicsiknek. A Család egyfajta bevezetőül szolgál a sorozathoz, mivel a gyermekek is először a családdal, a családi környezettel ismerkednek meg, mielőtt “kinyílna a szemük” a világra. A világgal való ismerkedés aztán már az elemek mentén történik: a 2. Víz fejezetben megismerkednek a vízzel, az esővel, a hóval, jéggel, folyóval – de a kádba kerülő vízcseppek sokaságával is. A telet választottuk a víz évszakának, hiszen akkor tapasztalhatjuk meg a víz egy teljesen új formáját a havat. A 3. Levegő lett a következő elem, évszaka pedig a tavasz: a szél keletkezéséről tanulunk, a tavaszi virágokról, színekről, madarakról, a levegő fontosságáról számunkra és a legfontosabb tulajdonságairól. A 4. rész eleme a Tűz, évszaka pedig a nyár – azért ebben a sorrendben követik egymást a fejezetek, hogy egymást követő évszakokban használhasd a játékcsomagokat. Egy-egy játékcsomaggal ugyanis akár három hónapon keresztül lehet játszani, ha minden nap előveszitek 15 percre és mindig csak 1-2 új dolgot veszel hozzá az eddigiekhez. Ha segítséget vennél igénybe azzal kapcsolatban, hogy mikor mit vegyél elő a játékcsomagból, iratkozz fel a Napi játékok szolgáltatásunkra és küldjük neked emailen hetente a foglalkozástervet, a Család játékcsomaggal kezdve a sort. 

A sorozat 5. eleme a Föld az idén, szeptember 1-én fog megjelenni. Mivel már dolgozunk rajta, elővásárlással holnaptól rendelhető lesz a következő ütemben: 

– május 15-31. közt 7770 Ft helyett féláron, 50% kedvezménnyel 3880 Ft-ért

– június 1-30. közt 7770 Ft helyett 40% kedvezménnyel 4660 Ft-ért

– július 1-31. közt 7770 Ft helyett 30% kedvezménnyel 5440 Ft-ért

– augusztus 1-31. közt 7770 Ft helyett 20% kedvezménnyel 6220 Ft-ért. 

Szeptember 1-ét követően pedig teljes áron tudod megrendelni a Föld játékcsomagot. 

Ezek a játékcsomagok segítenek abban, hogy a természet tiszteletére neveld gyermeked azzal, hogy megismertetik vele a természeti elemeket, jelenségeket, a természeti szereplőket: állatokat, növényeket és a mi helyünket is a világban. Ugyanakkor, ha ennél konkrétabb tudást szeretnél neki átadni a természettel kapcsolatban, akkor javaslom, hogy ismerkedj meg a SzóKiMondó Ökomesék sorozattal, amiből a Nulla hulladék és a Barátom, a fa már kapható, a sorozat harmadik része az élelmiszerekről pedig jövőre fog megjelenni. 

Sok jó élményt kívánok nektek a természetben és minél több együtt töltött, boldog pillanatot! 

Szeretettel: Viola 

Nézd meg a bejegyzésről készült videót a SzóKiMondóka Facebook oldaláról: