Minden szülő izgatottan várja, hogy gyermeke kimondja az első szavát. Majd egyszer csak eljön az emlékezetes pillanat, aztán követi azt a második, harmadik szó, és végül azt vesszük észre, hogy már egész jól kommunikál gyermekünk. Persze előfordul, hogy sajátosan mond majd dolgokat – ami olyan aranyos (esetleg vicces helyzeteket szül) és nem is szeretnénk, ha hamar elhagyná ezt a szokását.

Ebben az időszakban fontos, hogy beszéljünk sokat gyermekünkhöz. De ez nem elég, arra is helyet kell hagyjunk, hogy ő mondhassa a választ – hiszen akkor kap felkérést arra, hogy megszólaljon, beszéljen. Erre Útmutatónkban sok tippet és tanácsot gyűjtöttünk össze Nektek, hogy hogyan lehet ezt a folyamatot elősegíteni.

Hogyan tartsuk fenn ebben a szakaszban is az érdeklődését új szavak iránt? Hogyan biztosítsuk számára, hogy továbbra is tanuljon új szavakat? 

Nincs erre jobb módszer, mint a közös olvasás. Próbáljunk olyan könyveket kiválasztani, amelyekben választékos a nyelvezet, legyenek azok népmesék, vagy szépirodalmi alkotások. A népmesékből régies kifejezéseket, a kortárs irodalomból olyan „nyelvújításokat”tanulhat gyermekünk, amelyek megmozgatják a fantáziáját. De olyat is hallottam már, hogy valaki festékleírásokból mutogatta gyermekének a sokféle kék színt és elnevezéseit. A forrás – amellett persze, hogy legyen igényes – nem számít. Lényeg, hogy a gyermekünk (és persze mi is) örömét lelje az olvasásban, a mesélésben. Ha őt a dínók kötik le, akkor tanulgassuk azok neveit.

Fontos, hogy ne álljon le a tanulás folyamata akkor sem, ha már megtanult beszélni gyermekünk. Ha fenntartjuk érdeklődését a nyelv iránt, magától is örömmel vesz majd kezébe könyvet, és alig várja majd, hogy olvasni tanuljon. 

Móna Manó mesékHadd ragadjam meg itt az alkalmat, hogy ajánljam Nektek újra Móna Manó könyveinket szókincsfejlesztés céljából, hiszen ezeket mesekönyveket is ezen gondolatok mentén alkottuk meg. A választékosan megfogalmazott irodalmi alkotásokat aranyos, kedves illusztrációk tagolják. A mesékben kiemeltünk bizonyos szavakat, amelyek jelentése rajzon is megjelenik a szavak mellett. Mint egy képes szótárból, úgy lehet e könyvekből új szavakat tanulni, legyen az „jácint”, a „papsajt”, vagy akár az „alma” szó.

De ne feledjük, hogy a közös olvasáson túl, fontosak a rendszeres családi beszélgetések, az együtt töltött órák is. Egy-egy közös esemény után beszéljük meg mi történt, hisz azzal is gyakorolja a gyermek a megtanult szavakat, fejleszti szókincsét.

Ha tetszett ez a bejegyzés és szívesen olvasnál hasonló cikkeket a témában, esetleg érdekelnek további ötleteink, híreink a készségfejlesztés, olvasás előkészítés, a magyar kultúra megőrzése, a közös játék során témákban ITT feliratkozhatsz a hírlevelünkre.