/Az orángutánok világnapja kapcsán – Mindhárom áruháztól választ kaptunk nyílt levelünkre

Az orángutánok világnapja kapcsán – Mindhárom áruháztól választ kaptunk nyílt levelünkre

Idén nyáron, egész pontosan július 23-án levelet küldtünk az Aldi, a Lidl és a Spar üzletláncoknak a SzóKiMondóka, a Humusz Szövetség, a Jane Goodall Intézet és a Tudatos Vásárlók Egyesületének aláírásával, arra kérve őket, hogy létesítsenek boltjaikban külön polcot a pálmaolajmentes élelmiszereknek. A felhíváshoz azóta a Felelős Gasztrohős is csatlakozott. 

Az ügy két okból is sürgető. Egyrészt az elmúlt 2 évben vészesen elterjedt a feldolgozott élelmiszerekben a pálmaolaj, egyre több helyen váltva ki az itthon termesztett repce, napraforgó és kukoricaolajat, megnövelve az élelmiszer által megtett utat, így megemelve azok környezeti terhelését. A másik, hogy a pálmaolajat javarészt esőerdőktől elvett területeken termesztik, és már most is jóval kevesebb erdőterület van világszerte, mint amennyi az általunk kibocsájtott széndioxid megkötésére képes. Ennek ellenére napi húsz hektárnyi terület kerül kivágásra (jobb esetben) vagy rosszabb esetben felégetésre annak érdekében, hogy a helyét pálmaolaj ültetvények vegyék át.

A folyamat megállítása a célunk, hisz nem csak a klímaváltozás megfékezésében van hatalmas szerepük a trópusi őserdőknek, de a biodiverzitás megőrzésében is. Számos állatfaj élőhelye ez a terület, amelyek nélkül veszélybe kerül az ökoszisztéma. Nem beszélve a növényekről, amelyek hatalmas szerepet töltenek be a helyi lakosok ellátásában élelemmel és orvossággal. Az utóbbi tíz évben számos állatfaj került a kihalás szélére, a klímaváltozás jelei pedig egyre égetőbbek.

Az áruházak válaszlevelei mind arról biztosítottak minket, hogy tettek lépéseket annak érdekében, hogy minden (Lidl) vagy bizonyos (Aldi: Natur Aktiv, Spar: Natur*pur Bio, Premium, Vital, free from és DESPAR) saját márkás termékeikből kivonják a pálmaolajat, illetve csak RSPO minősítéssel rendelkező pálmaolajat engedjenek meg (Aldi) saját márkás termékeikben. A kivonás határidejét a legközelebbre a Spar tette (idén év vége) azonban ők csak a többletértékkel rendelkező saját márkás termékekből tervezik a pálmaolaj kivonását év végére. Sajnálatos azonban, hogy ők még tiszta pálmaolajat is árulnak, 2 literes kiszerelésben. Válaszukban nem írták meg és azóta sem válaszoltak arra a kérdésre, hogy mi a tervük többi saját márkás termékük pálmaolaj tartalmával kapcsolatban. Örvendetes azonban, hogy saját logót terveznek a pálmaolajat nem tartalmazó termékeikre rátenni, azt azonban még nem lehet tudni, hogy ki fogja azt ellenőrizni. 

Az Aldi már megköveteli beszállítóitól, hogy RSPO minősítéssel rendelkező pálmaolajat használjanak saját márkás termékeikben, a Lidl ezt 2020 végéig tervezi bevezetni a saját márkás nem ehető termékek esetében és 2022 végéig a saját márkás élelmiszerek esetében.  Az RSPO minősítés röviden azt jelenti, hogy fenntartható forrásból származik a pálmaolaj és a minősítés követelménye, hogy nem esőerdőktől elvett területeken történjen a pálmaolajtermelés. Az RSPO minősítés legnagyobb hibájának azt látjuk, hogy a minősített pálmaolajat összekeverve nem fenntartható forrásból származó pálmaolajjal a keverék is megkapja az RSPO minősítést, függetlenül a keverék arányaitól. Ugyanakkor az RSPO minősítéssel rendelkező ültetvények környezetében is jelentősen csökkent az orángután populáció aránya, rendszeresen előfordultak erdőtüzek, csupán a környező lakosság egészségi állapota és egészségügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférése “lassabban romlott”, mint az RSPO minősítéssel nem rendelkező ültetvények környezetében, ahogy ezt a Piac és profit cikkében olvashatjuk. 

Összességében tehát nem tartjuk megoldásnak az RSPO minősítést a pálmaolaj környezetre gyakorolt rossz hatásainak a kivédésére, csupán eggyel jobb, de még mindig rossz alternatívának. A megoldás szerintünk az, ha kivonják a pálmaolajat az élelmiszerekből és a kozmetikumokból és visszatérünk azokhoz az olajokhoz és zsírokhoz, amelyeket a pálmaolaj elterjedése előtt alkalmaztak. Az Édesipari szövetség szerint ez lehetetlen. Mi pedig azt gondoljuk, hogy nincsen lehetetlen, ha a saját egészségünk és gyermekeink jövője forog kockán. Biztos vagyok benne, hogy megvagyunk kevesebb csokival, nápolyival és mogyorókrém nélkül is, de nincsen hatékony védekezés a klímaváltozás ellen a trópusi esőerdők segítsége nélkül. 

Ha csatlakozni szeretnél a kezdeményezéshez, kezdd el figyelni vásárlásaid során a polcról levett élelmszerek összetevőit és ne vedd meg, ha látsz benne pálmaolajat, vagy pálmazsírt feltüntetve. Még mindig vannak olyan kekszek és csokik is, amelyek anélkül készültek. Kedvenc boltodban pedig megkérdezheted az eladót, hogy tervezik-e pálmaolajmentes polc beállítását, annak érdekében, hogy ne kelljen órákat töltened az apróbetűk böngészésével.  

Köszönjük!

By | 2019-08-24T13:11:47+00:00 augusztus 20th, 2019|gyermeknevelés, környezeti nevelés|5 hozzászólás

A szerzőről:

5 hozzászólás

 1. P 2019-08-21 at 13:58 - Válaszolok

  Az Édesipari szövetségnek van igaza. Csak éppen nem pontosan idéztétek, amit mondanak.
  Nem a pálmaolaj helyettesítése lehetetlen, hanem az alternatívák rosszabbak, mint a pálmaolaj!
  Akár állati zsírral, akár más növényi olajokkal helyettesítik, a környezeti károk nagyobbak, mint a pálmaolaj esetén.
  Persze, meg lehetett oldani pálmaolaj nélkül is régebben, mondjátok.
  Csak éppen, sokkal többet fogyasztunk most, mint régen, ez az igazi probléma, és ezt a pálmaolaj tiltása csak rosszabbá teszi.
  Az pálmaolajas polcra írhatják, hogy az a borneói esőerdőket teszi tönkre, a kókuszolajas polcra pedig, hogy az amazonas-it (kétszeresen a pálmaolajhoz képest).

  • Miller Viola 2019-08-24 at 13:04 - Válaszolok

   Persze, igaza van az Édesipari szövetségnek a saját szempontjából. Számukra nem képzelhető el más megoldás, mint a pálmaolaj. Hiszen kellően olcsó, gazdaságos, szapora, stb. Csak éppen azt fejeltjük el, hogy az esőerdő, amit kiírtunk miatta létfeltételünk. Nekünk és az állatvilágnak is. Utolsó bástyái számos állat- és növényfajnak, a biodiverzitásnak, az oxigéntermelésnek, és az őslakosok életfeltételei is tőle függnek. Értem, hogy kevesebb területen termelhető meg ott több olaj, csak hozzájön az utaztatás költsége és ökológiai lábnyoma, ha az itt készült csokiba akarjuk beletenni. Jó lenne ezeket a szempontokat is figyelembe venni.
   Ha a mi éghajlatunkon veszünk el a természettől termőterületet, az nem akkora katasztrófa, mint ha ugyanezt a trópusokon tesszük meg.
   Igazad van, hogy a túlfogyasztás az igazi probléma. Ezért én nem is veszek több édesipari terméket és mást is erre buzdítok. Ha ők nem tudnak velünk együttműködni, akkor nekünk sem kell velük.

   • P 2019-08-25 at 18:46 - Válaszolok

    Annyiban egyetértek, hogy, ha az iparág nem képes eredményt felmutatni abban a tekintetben, hogy a minősítéssel rendelkező termelők valóban javítsanak a pálmaolaj fenntarthatóságán, akkor csak bojkottal (és a szennyesük minél szélesebb körben nyilvánossá tételével) lehet rájuk nyomást gyakorolni.
    Azonban ez nem jelenti azt, hogy a bojkott nem okoz veszteséget mindenkinek, az iparnak, és a környezetnek egyaránt.

 2. Falvay Dóra 2019-08-22 at 23:10 - Válaszolok

  Bocsánatot kérek, nem kritizálni szeretnék, de a végén van egy értelemzavaró hiba. Vagy “megvagyunk ilyen szörnyű sok csokoládé, satöbbi nélkül” vagy pedig “megvagyunk kevesebb csokoládéval, satöbbivel is”. Érdemesebb javítva terjeszteni.

Szólj hozzá! Érdekel a véleményed!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Hallottátok? Láttátok? Készségfejlesztő kategóriában az Ország Játéka lett a SzóKiMondóka 2017-ben!

Ezt a versenyt a Játéknet találta ki eredetileg abból a célból, hogy a karácsony előtti vásárlási lázban segítsen a szülőknek eligazodni a hatalmas kínálatban. Több kategóriában lehetett szavazni és egy szakmai zsűri is bírálta a játékokat. Bíztunk ugyan magunkban, de minket is meglepett az első hely, amit elnyertünk a szakmai zsűri döntése alapján.

Az már csak hab a tortán, hogy a közönségszavazatok díját is elhoztuk, ezt nyilván neked is köszönhetjük, hiszen itt is többször hirdettük a versenyt és a linkeket, ahol leadhattad ránk a szavazatodat. Tovább: